Μπισκότα με τζίντζερ, καρύδια και κάρδαμο
χωρίς ζάχαρη και γλουτένη

Νοεμβρίου 16, 2021

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Καλά τα γλυκά, τα σοκολατένια κέικ και όλα τα συναφή, όταν όμως βλέπεις τη ζυγαριά να αρχίζει να ανεβαίνει, τότε βάζεις ένα στοπ.
Κι αν στην καθημερινότητα δε μπορείς χωρίς γλυκό ή έστω ένα μπισκοτάκι να συνοδεύει το καφεδάκι σου, το Παράξενο Πιρούνι σου έχει σήμερα άλλη μια παραλλαγή από τα αγαπημένα του σούπερ light και υγιεινά μπισκότα που ταιριάζουν διαβολεμένα με καφέ και είναι ό,τι πρέπει για πρωινό αλλά και για τσίμπημα οποιαδήποτε στιγμή το θελήσεις!

Για περίπου 20 μέτρια μπισκότα:

- 2 μπανάνες μετρίου μεγέθους καλά ώριμες
- 100 γραμμάρια τζίντζερ αποξηραμένο φυσικό, χωρίς ζάχαρη
- 100 γραμμάρια καρυδόψιχα
- ένα φακελάκι σποράκια από κάρδαμο (κακουλέ)
- το ξύσμα από 2 μανταρίνια
- νιφάδες από κεχρί όσες "σηκώσει" το μίγμα (ή βρώμη αν προτιμάς)

Το Παράξενο Πιρούνι από τότε που ανακάλυψε την τρομερή αυτή "ζύμη" για μπισκότα χωρίς αλεύρι δε χορταίνει να κάνει παραλλαγές! Η ώριμη μπανάνα σε αυτή τη συνταγή κάνει όλη τη δουλειά που θα έκανε το αβγό και η ζάχαρη, καθώς και συγκολλητικό ρόλο παίζει, και γλύκα δίνει!
Αφήνεις λοιπόν μια - δυο μπανάνες να ωριμάσουν καλά, σχεδόν να μαυρίσουν και με τις αγαπημένες σου νιφάδες δημητριακών φτιάχνεις την πιο υγιεινή και διαιτητική ζύμη για cookies ever!

Το Παράξενο Πιρούνι είχε αγοράσει αυτή τη φορά βιολογικές νιφάδες από κεχρί, οι οποίες δεν έχουν γλουτένη και η γεύση τους είναι αρκετά ήπια και ουδέτερη. Ξεκίνησε καθαρίζοντας με υπομονή τα σποράκια από το κάρδαμο και συγκεντρώνοντας τους μικροσκοπικούς καφέ κόκκους που υπήρχαν στο εσωτερικό τους, σε ένα γουδί. Κοπάνισε καλά να γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια έτριψε στο multi την καρυδόψιχα να μη γίνει κι εντελώς σκόνη όμως (να νιώθεις λίγο και το καρύδι στο δόντι) και έκοψε ψιλά κομματάκια με ένα μαχαίρι το αποξηραμένο τζίντζερ. 
Ύστερα δεν είχε παρά να λιώσει τις μπανάνες σε ένα μπολ με ένα πιρούνι και να προσθέσει τη σκόνη από το κάρδαμο, το ξύσμα μανταρινιού, το ψιλοκομμένο τζίντζερ, την τριμμένη καρυδόψιχα και τέλος, όσες νιφάδες από κεχρί χρειάστηκαν έτσι ώστε το μίγμα να μπορεί να πλάθεται με τα χέρια σε μπισκότα (ΟΚ, θα κολλάει ελαφρώς στα χέρια).

Πάνω στη σχάρα του, το Παράξενο Πιρούνι έστρωσε χαρτί ψησίματος, τοποθέτησε τα μπισκότα του και έψησε σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι τα μπισκότα να πάρουν χρώμα στις άκρες.
Τα ξεκόλλησε με προσοχή αφού κρύωσαν λίγο πρώτα.

Το Παράξενο Πιρούνι τα δοκίμασε και κρύα την επόμενη ημέρα αλλά και ζεστά. Το καυτερό τζίντζερ, το έντονο κάρδαμο και το καρύδι έδεσαν τέλεια και έκαναν κάθε μπισκοτάκι σούπερ. Εσύ αν δεν είσαι φίλος των έντονων γεύσεων μπορείς να βάλεις λιγότερο τζίντζερ, όπως και κάρδαμο.
Κλεισμένα καλά κι αεροστεγώς σε ένα κουτί μπορούν να κρατήσουν κι εκτός ψυγείου για καμιά βδομάδα.

You Might Also Like

0 σχόλια