Φασόλια μαυρομάτικα με πράσα, κολοκύθα και δαμάσκηνα στον φούρνο

Νοεμβρίου 01, 2021

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το Παράξενο Πιρούνι άργησε λίγο (έως πολύ...😊) αλλά επέστρεψε δυναμικά με συνταγάρα τούρμπο που τα έχει όλα: Είναι χειμωνιάτικη, χορταστική, υγιεινή, vegan και φυσικά... "παράξενη"!

Τα μαυρομάτικα φασόλια -ο νέος εθισμός του Παράξενου Πιρουνιού αυτόν τον καιρό- πρωταγωνιστούν και πάλι και "παντρεύονται" τέλεια με αγαπημένα χειμωνιάτικα λαχανικά και αποξηραμένα δαμάσκηνα! Αλλά χωρίς άλλες φλυαρίες δες αναλυτικά τι έκανε το Παράξενο Πιρούνι:


Υλικά για ένα μεγάλο ταψί:


- μισό σακούλι (250 γραμμάρια) μαυρομάτικα φασόλια

- 5 με 6 μέτρια πράσα

- ένα μεγαλούτσικο κρεμμύδι 

- δυο σκελίδες σκόρδο 

- 3 πιπεριές φλωρίνης

- το μισό από μια μίνι κολοκύθα

- 5 με 6 αποξηραμένα δαμάσκηνα

- ένα ματσάκι μαϊντανό

- ένα κουτί ντομάτα ψιλοκομμένη σε φυσικό χυμό

- ένα μίνι πελτεδάκι (70 γραμμάρια η συσκευασία)

- ελαιόλαδο

- ξύδι μπαλσάμικο

- μισή κούπα νερό

- αλάτι, πιπέρι

- κόκκινη γλυκιά πάπρικα

- ένα φύλλο δάφνης

- λίγο μοσχοκάρυδο

- λίγο κουρκουμά σε σκόνη


Από το προηγούμενο βράδυ, το Παράξενο Πιρούνι έπλυνε, καθάρισε και έκοψε σε ροδέλες τα πράσα. Τα έβαλε σε μια λεκάνη και τα κάλυψε με νερό. Αυτό το έκανε για να φύγει κάπως η "αψάδα" του πράσου και να είναι πιο ελαφριά για το στομάχι. Αν εσύ δεν έχεις πρόβλημα, μπορείς να παραλείψεις αυτό το στάδιο.

Την επόμενη μέρα το Παράξενο Πιρούνι έβρασε τα μαυρομάτικα και τα σούρωσε. Μέχρι να βράσουν, είχε αρκετό χρόνο να πλύνει, καθαρίσει και ψιλοκόψει όλα του τα λαχανικά. Σε ένα μεγάλο ταψί λοιπόν, έβαλε τα μαυρομάτικα, όλα τα λαχανικά, τα δαμάσκηνα, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο, το νερό, το μπαλσάμικο και τη ντομάτα και έβαλε το ταψί στο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα το Παράξενο Πιρούνι έβγαζε το ταψί του και ανακάτευε το φαγητό του να ψηθεί καλά παντού. Θέλει αρκετό χρόνο, γύρω στις 2 με 3 ώρες αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει!

Όταν μείνει με ελάχιστα υγρά, το φαγητό είναι έτοιμο. Το Παράξενο Πιρούνι το απόλαυσε χλιαρό μαζί με το αγαπημένο του κόκκινο κρασί και είχε ένας πρώτης τάξεως ολοκληρωμένο, υγιεινό Κυριακάτικο γεύμα!

You Might Also Like

0 σχόλια