Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά

Ιουνίου 29, 2021

Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε παραξενοπιρουνίσια αναγνώστρια/αναγνώστη. Φυσικά το Παράξενο Πιρούνι δε νομίζει πως αυτό σου κάνει εντύπωση, αν δεν ξέρεις μπορείς ίσως να μαντέψεις πως το μαύρο είναι το αγαπημένο χρώμα του Παράξενου Πιρουνιού. Μαύρο στα ρούχα, μαύρο στα παπούτσια, μαύρο στην καρδιά του, μαύρο στις... μπύρες!

Το Παράξενο Πιρούνι θα συνοψίσει λοιπόν σε μια λίστα τις αγαπημένες του μαύρες μπύρες. Όταν λέει μαύρες, εννοεί φυσικά stout και porter. Τι είναι stout - porter? Το απογοητεύεις που δεν έχεις μάθει ακόμα αλλά εντάξει, σύντομα και περιεκτικά: 

Oι stout και porter (πραγματικά οι διαφορές μεταξύ τους είναι πολύ λεπτές) είναι εκείνες οι μπύρες με το σχεδόν μαύρο χρώμα και τα στοιχεία καφέ και σοκολάτας, τόσο στο άρωμα όσο και στη γεύση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η (μάλλον) γνωστή σε όλους Ιρλανδική μπύρα Guinness.

Οι μπύρες που θα σου αναφέρει σήμερα το Παράξενο Πιρούνι όμως, είναι δεκάδες φορές καλύτερες από την Guinness! 

Ας ξεκινήσει από την Νο 1 του: 

Η Belgian Style Yeti παράγεται από την αμερικάνικη ζυθοποιία Great Divide και είναι μια Russian Imperial Stout ή απλά Imperial Stout. Tι σημαίνει αυτό? Σημαίνει πως η περιεκτικότητα σε αλκοόλ φτάνει το 9.5% κι έτσι μιλάμε για μια υπέροχη, γεμάτη (και γαμάτη 😊), ολοκληρωμένη Imperial Stout (κι όχι απλή Stout), κατάλληλη για κρύα, χειμωνιάτικα βράδια!

Το στοιχείο που την κάνει να ξεχωρίζει, είναι το "belgian" στον τίτλο της. Μαζί λοιπόν με τα στοιχεία καφέ και σοκολάτας, γίνονται αισθητά και μαύρα φρούτα όπως μαύρο σταφύλι και δαμάσκηνο (χαρακτηριστικά των βελγικών σκουρόχρωμων strong ales), κάνοντας τη μπύρα πολύπλοκη και πολύ ενδιαφέρουσα! Και φυσικά, το Παράξενο Πιρούνι δεν πρέπει να ξεχάσει και ΤΟ moto των moto (βλ. καπάκι): 

"Great Minds Drink Alike" 

Συνέχεια με την κόκκινη Θεά που ακούσει στο φοβερό όνομα (που στο Παράξενο Πιρούνι θυμίζει κόμικ της Marvel), Rogue! Περισσότερα και αναλυτικότερα για την επίσης αμερικάνικη υπέροχη, σοκολατένια Rogue Double Chocolate Stout, εδώ


Για την (once again) αμερικάνικη ζυθοποιία των φτερωτών σκύλων με τα τρελά, φοβερά σκιτσάκια στις ετικέτες της το Παράξενο Πιρούνι έχει αναφερθεί φυσικά ξανά εδώ μέσα

Στην τρίτη θέση λοιπόν, η Kujo Imperial Coffee Stout από την αρκετά αγαπημένη του Flying Dog! 


Τέταρτη από Αμερική και τελευταία, αν και το Παράξενο Πιρούνι θα μπορούσε να βάλει 10άδα (μη σου πει και 20άδα) από ετικέτες του είδους με αμερικάνικη προέλευση και μόνο. Είναι γεγονός πως η Αμερική έχει αποκτήσει χρόνια τώρα πολύ δυνατά χαρτιά, και με ζυθοποιίες σαν τις παραπάνω -και όχι μόνο φυσικά- έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι της ποιοτικής μπύρας. Κάτι ελεεινές Miller (π.χ.), ξέχασέ τες! Η porter της Founders είναι άλλη μια αξιόλογη μαυρόμπυρα. 


Και τώρα, το Παράξενο Πιρούνι θα διασχίσει τον Ατλαντικό και θα σε πάει στα μέρη του Βασιλιά Αρθούρου και των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης, των Monty Python, του Mr. Bean, των Sex Pistols, του Ozzy Osbourne, αλλά και του William Wallace, του Duncan MacLeod, του Scrooge McDuck, του Sean Connery και τέλος πάντων διάφορων -φανταστικών και μη- γνωστών προσώπων! 

Ας ξεκινήσουμε από την πατρίδα του Highlander όπου βρίσκουμε μια ακόμα αξιόλογη ζυθοποιία. Το όνομα αυτής, Brewdog. Για την εξαιρετική Alice Porter, το Παράξενο Πιρούνι έχει κάνει -σαν καλό Πιρούνι- και ξεχωριστό αφιέρωμα εδώ


Τώρα όμως το Παράξενο Πιρούνι παίρνει το τρένο, κατεβαίνει (με βαριά ομολογουμένως καρδιά) τα σκοτεινά βουνά και πάει κάτω, προς Αγγλία μεριά. Στο Λονδίνο, υπάρχει από πολύ παλιά η Fuller's. Το Παράξενο Πιρούνι έχει δοκιμάσει κάποιες από τις ετικέτες της και μπορεί να πει πως έμεινε αρκετά ευχαριστημένο. Στο θέμα, η παρακάτω μπύρα ήταν απολαυστικότατη και της αξίζει σίγουρα μια θέση σ' αυτήν εδώ τη μαύρη λίστα!


Χμμ, τους Sex Pistols το Παράξενο Πιρούνι τους ανέφερε πιο πάνω, ε; Λοιπόν, η παρακάτω αγγλική μπύρα είναι tribute από μόνη της! Μια breakfast stout (δηλ. μπύρα για το πρωινό, το λένε και μόνοι τους 😊) με 7% ABV, η οποία έχει το υπέροχο όνομα "Sublime Chaos"! 

Εκτός από το όνομα όμως έχει και τη χάρη. Δυνατή stouτιά τίγκα στον καφέ, μια μολότωφ ζύθου στο ποτήρι του Παράξενου Πιρουνιού 😊

Από την ζυθοποία που υπόσχεται... Anarchy In The UK! 


Το αγαπητό Βέλγιο χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού κάθε φίλου/φίλης της μπύρας, έχει τη δική του σχολή και σίγουρα όλοι -σχετικοί ή μη- έχουν δοκιμάσει σε κάποιο μπαράκι/καφετέρια (ή και σπίτι τους!) κάποτε μια Chimay ή μια Leffe. Όμως stout και porter σαν τις παραπάνω δεν έχει, ή μάλλον... δεν είχε! 

H Viven Porter, είναι μια βελγική porter στα 7% ABV. Από άρωμα καλά τα πάει, καθώς μαζί με τον καφέ και το κακάο, βγαίνει και μια "ξυλώδης", καπνιστή αίσθηση που στο Παράξενο Πιρούνι αρέσει! Θα την έλεγε Smoked Porter λοιπόν και παρά το 7άρι είναι αρκετά ευκολόπιοτη με γλυκόπικρη γεύση, με την καβουρδιστή βύνη, τη σοκολάτα και τον καφέ να γίνονται αισθητά στην αρχή και την πιο λεπτή αίσθηση της ελιάς και του ξύλου να μένει περισσότερο στο τελείωμα. Αρκετά καλή και αξιοπρεπής porter, το Παράξενο Πιρούνι θα την ήθελε μια ιδέα πιο δυνατή στο σώμα, αλλά όπως και να ’χει, ήταν μια πολύ ικανοποιητική επιλογή. 


Αφήνοντας το Βέλγιο, το 
Παράξενο Πιρούνι σου δείχνει τώρα κάτι από αλλού. Από που? Από τη Ρωσία με αγάπη. Η πιο γνωστή ζυθοποιία της Ρωσίας λοιπόν είναι η Baltika. Το Παράξενο Πιρούνι έχει βρει -και σε πολύ καλή τιμή μάλιστα- όλο το line up. Φυσικά, η Baltika 6 είναι η porter ή η Baltic porter της γκάμας και χωρίς να ξεπερνάει άλλες μαυρόμπυρες του είδους, ήταν η καλύτερη από την οικογένειά της. Πάντως και μόνο για τη συγκεκριμένη φωτογραφία, μπαίνει στη λίστα! 😊


Τώρα το 
Παράξενο Πιρούνι πάει στο άλλο άκρο. Δηλαδή από την παγωμένη Ρωσία, μεταφέρεται στην καυτή Χαβάη! Φοράει κλαρωτή φούστα, πολύχρωμο μπλουζάκι και εξωτικά λουλούδια στα μαύρα του μαλλιά και χαλαρώνει πίνοντας κάτι σπέσιαλ. Εντάξει, οι φούστες και τα λοιπά είναι για άλλους και το  Παράξενο Πιρούνι τη μαύρη του στολή δεν την αποχωρίζεται, ωστόσο μια Coconut Porter από την Maui Brewing Co. αρκεί για να το βάλει σε τροπικό mood! 

Μια αρκετά ήπια και ελαφριά porter με μόλις 5,7 % ABV, συνδυάζει όμως τα στοιχεία καφέ και σοκολάτας γάλακτος με την διακριτική γεύση της καρύδας, πράγμα που την κάνει πολύ - πολύ απολυστική! 



Κάπου εδώ, το κατάμαυρο απολαυστικό, κυριολεκτικά μεθυστικό μπυρο-ταξίδι του Παράξενου Πιρουνιού τελειώνει. Τελειώνει εκεί ακριβώς όπου άρχισε. 

Δηλαδή, στην Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα της κρίσης, οι μικροζυθοποιίες ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια τώρα τελευταία! Κάποιες δεν κάνουν τίποτα διαφορετικό ή σπουδαίο, τίποτα που κατά την ταπεινή γνώμη του Παράξενου Πιρουνιού θα άξιζε να αναφερθεί. Κάποιες άλλες πάλι συγκρίνονται, για να μην πει πως καταφέρνουν να ξεπεράσουν κιόλας, ονόματα του εξωτερικού.

Η Χίος μπήκε αρκετά δυναμικά στον "χορό". Η ξανθιά Ale που το Παράξενο Πιρούνι δοκίμασε πρώτη δεν ήταν κακή αλλά δεν το τρέλανε κιόλας. Έτσι, δεν είχε και μεγάλες προσδοκίες από τη μαύρη παρακάτω. 

Λοιπόν, η μαύρη μπύρα της Χίου η οποία το Παράξενο Πιρούνι νομίζει πως είναι και η πρώτη ελληνική καπνιστή porter, ήταν ανέλπιστα καλή! Να λοιπόν που όταν κάτι δεν το καταφέρνεις με την πρώτη, μπορείς να το καταφέρεις με τη δεύτερη. H Smoked Porter από τη μαστιχο-μυρωδάτη Χίο ήταν μια μπύρα που άρεσε στο Παράξενο Πιρούνι και με το παραπάνω! Πάρα πολύ καλή προσπάθεια, ισορροπημένη, είχε χαρακτήρα και επιτέλους μια καλή μαυρόμπυρα που μπορείς να βρεις αρκετά εύκολα και σε σούπερ μάρκετ!

Το Παράξενο Πιρούνι όμως πρέπει κάπου να βάλει μια τελεία. Σίγουρα όχι και παύλα! Φεύγει -για την ώρα- όμως θα ξανάρθει: Ε, αρκετά μαύρισε τη ζωή σου για σήμερα! 😊

You Might Also Like

0 σχόλια