Χοιρινό κρασάτο με μανιτάρια

Δεκεμβρίου 21, 2020

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni


Το Παράξενο Πιρούνι έχει μια προτίμηση στη χορτοφαγία, ωστόσο θα σου δώσει σήμερα τη συνταγή για ένα πιάτο με κρέας το οποίο το λες και Χριστουγεννιάτικο. Μόλις που έφτασε για δύο μικρά πιάτα με μια μεγαλύτερη πράσινη σαλάτα κι ακόμα περισσότερο κόκκινο κρασί. Καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό, κρασί και καλή παρέα, έστω κι αν είναι αυτή ενός ατόμου και μόνο. Αυτά αρκούν στο Παράξενο Πιρούνι για να γιορτάσει. Φέτος πρέπει θέλοντας και μη, να αρκούν σε όλους.

Με την παραξενοπιρουνίσια χύτρα ταχύτητας, το πιάτο ετοιμάστηκε σε λιγότερο από δύο ώρες. Η πρώτη δουλειά του Παράξενου Πιρουνιού ήταν να μουλιάσει για 30 - 40 λεπτά το σκαφάκι με τα αποξηραμένα μανιτάρια του δάσους μέσα σε ένα μικρό μπουκαλάκι μαυροδάφνη μαζί με δυο φυλλαράκια δάφνης, 3 κόκκους μπαχάρι, δύο καρφάκια γαρίφαλλο και μια καυτερή πιπερίτσα. Φυσικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια αποξηραμένα μανιτάρια σου αρέσουν. Το Παράξενο Πιρούνι προτίμησε να τα αγοράσει αποξηραμένα για να γλιτώσει πλύσιμο και καθάρισμα. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα μανιτάρια του δάσους είχαν και πολύ ωραία γεύση!

Μετά, το Παράξενο Πιρούνι δεν είχε παρά να ψιλοκόψει ένα κρεμμύδι, να κόψει σε λεπτά κομμάτια ένα μεγάλο καρότο και να πλύνει, σκουπίσει και κόψει σε κύβους ένα μεγαλούτσικο κομμάτι χοιρινού κρέατος από σπάλα. 

Στη χύτρα του το Παράξενο Πιρούνι έβαλε ελάχιστο ελαιόλαδο, άρχισε να σωτάρει τα κομμάτια του χοιρινού μόνα τους και στη συνέχεια πρόσθεσε το κρεμμύδι. Ύστερα το καρότο, λίγο τριμμένο ξερό θυμάρι, αλάτι, πιπέρι μαύρο και πάπρικα, ένα μικρό κουτάκι πελτέ σε μίνι συσκευασία (70 γραμμάρια καθαρό βάρος) και αφού έφερε όλα τα υλικά μια - δυο βόλτες ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, έσβησε με το κρασί προσθέτοντας μαζί και τα μαλακά πια μανιτάρια, καθώς και τα υπόλοιπα αρωματικά μπαχαρικά. Πρόσθεσε και λίγο νερό ίσα - ίσα να καλύπτει το κρέας, έκλεισε τη χύτρα και μαγείρεψε για 40 λεπτά περίπου. Ήθελε το κρέας του να λιώνει στο στόμα. Με ανοιχτή την κατσαρόλα και σε πιο δυνατή φωτιά, το Παράξενο Πιρούνι άφησε τη σάλτσα να συμπυκνωθεί. 

Το Παράξενο Πιρούνι σου προτείνει να συνοδέψεις το φαγητό με πουρέ πατάτας ή ρύζι και φυσικά να χρησιμοποιήσεις το κρασί που προτιμάς καθώς θα δώσει τη βασική γεύση στο φαγητό. Αν δε θέλεις να γλυκίζει η σάλτσα, χρησιμοποίησε κάποιο ξηρό κόκκινο κρασί και όχι Μαυροδάφνη, ή μισό ξηρό κόκκινο - μισή Μαυροδάφνη.

Πίνεις μαζί με το πιάτο το ίδιο κρασί που χρησιμοποίησες για να το φτιάξεις και έχεις μια γιορτή στο τραπέζι σου! 🍷🎄

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Ωραίο φαγάκι, χειμωνιάτικο και γιορτινό. Καλή χρονιά Έφη μου με υγεία και ευτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά! Ευχαριστώ πολύ! Με υγεία, δημιουργία και ό,τι επιθυμεί ο καθένας!

      Διαγραφή