Μελομακάρονα με κολοκύθα

Δεκεμβρίου 11, 2020

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι για όλους πολύ διαφορετικά σε σχέση με αυτά του 2019, αυτό είναι το μόνο σίγουρο... Ακόμα κι αν φάμε τα ίδια φαγητά και γλυκά, ακόμα κι αν δούμε τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες ταινίες, ακόμα κι αν ακούσουμε τα ίδια τραγούδια, αυτό που όλοι βιώνουμε, βλέπουμε, ακούμε, διαβάζουμε και αισθανόμαστε αρκεί για να μας θυμίζει κάθε τόσο πως όλα έχουν αλλάξει...

Το Παράξενο Πιρούνι μπορεί να έχει γερά ατσάλινα δόντια, δεν έχει όμως καρδιά από ατσάλι. Δυστυχώς. Έχει επηρεαστεί πολύ από όλο αυτό που συμβαίνει και ομολογεί πως η διάθεσή του για τσιμπήματα έχει περιοριστεί αισθητά. Όμως από την άλλη ίσως ειδικά λόγω όσων συμβαίνουν, μπορεί κάποιοι να νιώθουν την ανάγκη να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα περισσότερο από ποτέ.

Κι επειδή αυτό είναι blog μαγειρικής, τώρα που το Παράξενο Πιρούνι είπε και τον καημό του θα δώσει και την παραξενοπιρουνίσια συνταγή για μελομακάρονα με κολοκύθα, την οποία ξέθαψε από το σεντούκι με τις σημειώσεις του ειδικά γι' αυτές τις μέρες!

Μελομακάρονα αλλά σε παραξενοπιρουνίσια εκδοχή ενισχυμένα με μπόλικη κολοκύθα, σε δύο μορφές κιόλας! Θα χρειαστείς μια μικρή, μίνι κολοκύθα (αυτή της φωτό είναι περίπου 800 γραμμάρια)



Υλικά για 43 μέτρια μελομακάρονα:


- 1 φλιτζάνι τσαγιού σησαμέλαιο (ή μίγμα ελαιόλαδου + σησαμέλαιου, μισό - μισό)

- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού μαύρη ζάχαρη

- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα

- 1 κ.γλ. κανέλα και από 1/4 κ.γλ. (περίπου) τα εξής: γαρίφαλλο τριμμένο, τζίντζερ σκόνη, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι τριμμένο και κόλιανδρο κοπανισμένο στο γουδί

- 1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη ωμή κολοκύθα στον τρίφτη

- 1 φλιτζάνι τσαγιού πολτός ψητής κολοκύθας

- 1 και 1/3 φλιτζάνια τσαγιού καρυδόψιχα τριμμένη

- 1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό

- 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσες (και λίγο παραπάνω αν το σηκώσει)


Το Παράξενο Πιρούνι δυσκολεύτηκε αρκετά να ξεφλουδίσει και να τρίψει την κολοκύθα. Ωμή τριμμένη μοιάζει πολύ -οπτικά και γευστικά- με καρότο!


Ο πολτός της κολοκύθας θέλει μεν κάποιο χρόνο αλλά είναι ευκολότερο να γίνει: Στο φούρνο την ώρα που ψήνεις π.χ. ψητό κρέας ή άλλο φαγητό που θέλει μια ώρα και κάτι για να γίνει, βάζεις τα κομμάτια της κολοκύθας με τη φλούδα και όταν θα έχουν ψηθεί και μαλακώσει, η σάρκα της κολοκύθας βγαίνει πανεύκολα με ένα κουτάλι και στο multi γίνεται ωραιότατος πολτός για τα μπισκότα, κέικ και τις υπόλοιπες κολοκυθοδημιουργίες σου. Αν θες φυλάς μερίδες κολοκυθοπολτού στην κατάψυξη και είσαι μια χαρά για τις επόμενες συνταγές.

Αφού έχεις τρίψει και ψήσει την κολοκύθα και έχεις συγκεντρώσει όλα τα υλικά, δεν έχεις παρά να χτυπήσεις στο multi λάδι, ζάχαρη, σόδα και μπαχαρικά. Μετά ξαναχτυπάς μαζί με την τριμμένη κολοκύθα. Αδειάζεις σε μπολ και βάζεις πολτό κολοκύθας, καρύδι, σιμιγδάλι και αλεύρι. Ανακατεύεις καλά αλλά μαλακά και προσθέτεις όσο αλεύρι χρειαστεί έτσι ώστε να προκύψει μια μαλακή ζύμη όπου ίσα - ίσα θα μπορεί να πλάθεται, όχι παραπάνω όμως για να μη βγουν τα μελομακάρονα πολύ σκληρά.

Τα ψήνεις 15 - 20 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα. Όταν κρυώσουν ΤΕΛΕΙΩΣ, είναι έτοιμα για σιρόπιασμα. Το Παράξενο Πιρούνι τα έψησε απόγευμα και τα σιρόπιασε τελείως κρύα το πρωί της επόμενης μέρας.


Για το σιρόπι: 


- 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό

- 3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

- 1 1/2 φλιτζάνια  τσαγιού μέλι 

- ο χυμός μισού λεμονιού

- 2 ξυλάκια κανέλας

- φλούδα πορτοκαλιού

- λίγο κονιάκ



Βράζεις για πέντε λεπτά όλα τα υλικά, εκτός από το κονιάκ. Όταν κατεβάσεις το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτεις και το κονιάκ.
Βουτάς τα κρύα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι, αλλάζοντας κάθε τόσο πλευρά (δηλ. πάνω και κάτω πλευρά). Κάθε φορά που βγάζεις μια δόση σιροπιασμένα μελομακάρονα, ξαναζεσταίνεις το σιρόπι και επίσης μπορείς να προσθέτεις λίγο κονιάκ επιπλέον. Το σιρόπι μάλλον θα σου να περισσέψει και διατηρείται καλά κλεισμένο σε βάζο στο ψυγείο για αρκετό καιρό. 

Όσο είναι ζεστά ακόμα τα μελομακάρονα, πασπαλίζεις με έξτρα τριμμένο καρύδι και κανέλα. Τα κολοκυθένια, παραξενοπιρουνίσια σου μελομακάρονα είναι έτοιμα να τρελάνουν κόσμο! 😊

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Τι πρωτότυπη ιδέα! Είμαι σίγουρη ότι θα είναι νοστιμότατα. Και του χρόνου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μαρία μου! Καλές γιορτές, να περάσεις όμορφα!

      Διαγραφή