Σορμπέ γλυκοπατάτα

Δεκεμβρίου 16, 2020

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Χριστούγεννα εν όψει λοιπόν -ακόμα και εν μέσω του τρομερού έτους 2020- και το πρώτο πράγμα που σκέφτονται όλοι εκτός από τζάκι, δέντρο και φωτάκια, είναι ασφαλώς και τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά! Καλά και τα μελομακάρονα, αλλά γιατί να μην κλείσεις το γεύμα ή το δείπνο σου με κάτι πιο ιδιαίτερο και ταυτόχρονα εύκολο να φτιαχτεί, εποχιακό με τα αρώματα του χειμώνα και των Χριστουγέννων?

Γλυκοπατάτα σε επιδόρπιο και μάλιστα σε ένα υπέροχο σορμπέ που το Παράξενο Πιρούνι σου εγγυάται πως θα λιώνει στο στόμα σου σαν μυρωδάτο, πορτοκαλί χιόνι!


 Yλικά για ένα ταπεράκι χωρητικότητας 900 ml / 500 γραμμάρια:


- ένα φλιτζάνι νερό

- ένα φλιτζάνι ζάχαρη (το Παράξενο Πιρούνι έβαλε μισό άσπρη και μισό μαύρη)

- ένα ξυλάκι κανέλας, ένα γαρίφαλλο, ένα κομματάκι φρέσκο τζίντζερ και ένα φακελάκι αρωματικό τσάι με γεύση "πορτοκάλι και μπαχαρικά"

- μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού ανάμικτο

- λίγο κονιάκ

- μια γλυκοπατάτα


Αρχικά το Παράξενο Πιρούνι έψησε την γλυκοπατάτα τρυπημένη με πιρούνι και τυλιγμένη καλά με αλουμινόχαρτο στο φούρνο για καμιά ώρα μέχρι να μαλακώσει. Την άφησε να κρυώσει λίγο και την ξεφλούδισε. 

Στο μεταξύ, το Παράξενο Πιρούνι έβαλε νερό, ζάχαρη και αρωματικά σε ένα κατσαρολάκι και τα έφερε όλα μαζί σε μια βράση. Εκτός φωτιάς έβαλε και τον χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού


Το Παράξενο Πιρούνι πολτοποίησε στο 
multi το σιρόπι (σούρωσε τα κομματάκια των μπαχαρικών εννοείται) μαζί με την γλυκοπατάτα και το κονιάκ. Έβαλε το ωραίο, λείο πορτοκαλί αυτό μίγμα στην κατάψυξη και από 'κει και πέρα το έβγαζε από την κατάψυξη ανά τακτά χρονικά διαστήματα και το χτυπούσε στο multi όσες περισσότερες φορές μπορούσε έτσι ώστε να πετύχει την καλύτερη, μαλακή υφή. Φυσικά αν κάποιος έχει παγωτομηχανή, αυτό δε χρειάζεται να γίνει.


Έγινε υπέροχο και το λαμπερό, καροτί του χρώμα εντυπωσίασε τους πάντες. Η γεύση του θυμίζει αρκετά κολοκύθα. Μετά από ένα πλούσιο γεύμα με κρεατικά είναι ό,τι πρέπει!

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Τι υπέροχο χρώμα! Φαντάζομαι και στη γεύση θα είναι αρωματικό και δροσιστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι σαν φρούτο στη γεύση, δεν το καταλαβαίνεις πως τρως πατάτα -έστω και γλυκιά :)
      Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή