Ελαφριά κρέμα σαν καραμελέ με μάραθο

Σεπτεμβρίου 01, 2020

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Μπήκε ο Σεπτέμβρης και ως είθισται μαζί με τα "καλό φθινόπωρο", "καλό χειμώνα", "τα κεφάλια μέσα" και διάφορα άλλα κλισέ, υπάρχει κι ένα ακόμα, η έναρξη της δίαιτας για να χαθούν τα κιλά των διακοπών. Το Παράξενο Πιρούνι ποτέ δεν ήταν φίλος των κλισέ, ωστόσο ένα ελαφρύ επιδόρπιο δεν έκανε ποτέ κακό σε κανέναν.
Η κρέμα καραμελέ είναι από τα πιο εύκολα γλυκά που μπορεί κάποιος να φτιάξει με τα υλικά που υπάρχουν πάνω - κάτω σε όλα τα ψυγεία. Η εκδοχή που θα σου παρουσιάσει το Παράξενο Πιρούνι είναι σούπερ light και μπορεί να ενταχθεί κανονικότατα στο πρόγραμμα της προσεγμένης διατροφής που θέλεις να κάνεις, εκείνες τις στιγμές που νιώθεις την ανάγκη για κάτι γλυκό μετά το φαγητό.

Υλικά για 6 ατομικά φορμάκια:

- 1 και 1/2 φλιτζάνια τσαγιού γάλα (πλήρες ή light, ό,τι προτιμάς)
- 1/4 φλιτζανιού τσαγιού ζάχαρη (ή υποκατάστατο ζάχαρης)
- λίγη φλούδα λεμονιού, μόνο το κίτρινο μέρος της
- λίγο φρέσκο μάραθο ψιλοκομμένο
- 3 ασπράδια αβγών σε θερμοκρασία δωματίου

Ζεσταίνεις το γάλα μαζί με τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και τον μάραθο μέχρι να φτάσει στο σημείο λίγο πριν το βρασμό. Κατεβάζεις από τη φωτιά, ανακατεύεις να διαλυθεί η ζάχαρη κι αφήνεις το μίγμα σκεπασμένο για είκοσι με τριάντα λεπτά, να απορροφήσει το γάλα τα αρώματα του μάραθου και του λεμονιού. Χτυπάς τα ασπράδια των αβγών με πιρούνι και ρίχνεις σιγά - σιγά το μίγμα του γάλακτος ανακατεύοντας να διαλυθούν τα ασπράδια μέσα στο γάλα. Μοιράζεις αυτό το μίγμα σε 6 φορμάκια (απλά φορμάκια που θα τα έχεις λαδώσει ελαφρώς ή σιλικόνης), σουρώνοντας καλά μέσα από σουρωτήρι. 
Τοποθετείς τα φορμάκια μέσα σε μία μεγαλύτερη φόρμα η οποία θα περιέχει βραστό νερό και ψήνεις στους 160 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα  για 20 με 25 λεπτά. Αν βυθίσεις μέσα στην κάθε κρεμούλα ένα μαχαίρι και η λάμα του βγαίνει καθαρή, είναι έτοιμες. Αφήνεις να κρυώσουν καλά, τις βγάζεις από το ταψί με το νερό και τοποθετείς στο ψυγείο για αρκετές ώρες ή και για ένα βράδυ. 

Την επόμενη μέρα βγάζεις τις κρέμες από τα φορμάκια και τις σερβίρεις είτε με καραμέλα, είτε με σιρόπι μάραθου (το Παράξενο Πιρούνι έφτιαξε ελαφρύ σιρόπι μάραθου με ένα φλιτζάνι νερό το οποίο έβρασε για πέντε λεπτά μαζί με ένα φλιτζάνι ζάχαρη, λίγο χυμό λεμονιού και λίγο μάραθο φρέσκο ψιλοκομμένο κι ύστερα το σούρωσε), με άγλυκη σαντιγύ ή αν θες την πιο light εκδοχή με λίγα φρέσκα φρούτα ψιλοκομμένα ή και φυσικά μόνες τους σαν κρέμες ψυγείου.
Το ότι χρησιμοποιούνται μόνο τα ασπράδια κάνει τη συνταγή αρκετά light μια και ο κρόκος του αβγού είναι αυτός που περιέχει τα λιπαρά, αλλά επίσης είναι και μια καλή λύση "ανακύκλωσης" όταν φτιάχνεις κάποιο γλυκό που θέλει μόνο τους κρόκους των αβγών, σου περισσεύουν τα ασπράδια και πόσες μαρέγγες να κάνεις πια?
Φυσικά εννοείται πως μπορείς να "παίξεις" με τα αρωματικά και ταιριάζει πάρα πολύ ο φρέσκος δυόσμος όπως και ο βασιλικός. Μπορείς να προσθέσεις κομματάκια φρούτων μέσα στην κρέμα, σταφίδες ή ξηρούς καρπούς αλεσμένους και γενικά... φαντασία κι όρεξη να 'χεις!

You Might Also Like

0 σχόλια