Φακές με κάρυ και μπανάνα

Ιουνίου 01, 2020

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, the odd fork, odd fork

Το Παράξενο Πιρούνι είχε δικαιώσει τον εαυτό του και τον τίτλο του αρκετά πριν από ένα χρόνο περίπου, ανεβάζοντας την σούπερ παράξενη συνταγή για φακές με φράουλες!
Επομένως φέτος για τις φακές με μπανάνα, σιγά μην κολώσει! 😉
Αν χρησιμοποιήσεις κόκκινες φακές, το πιάτο γίνεται στο πι και φι και όσο για τη μπανάνα, δίνει ένα "τσικ" γλύκας παραπάνω που δένει μια χαρά με τα μπαχαρικά και τη ντομάτα του πιάτου. Δοκίμασε και άσε τα ίου για μετά -αν σου έρχεται ακόμα να τα πεις!

Υλικά για 2 μεγάλες μερίδες:

- 100 με 120 γραμμάρια κόκκινες φακές 
- μισό κουταλάκι γλυκού τζίντζερ σκόνη
- μισό κουταλάκι γλυκού κουρκουμά σκόνη
- μισό κουταλάκι γλυκού κύμινο σκόνη 
- λίγο αλάτι
- μια μπανάνα σε κομματάκια
- ένα κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- μια μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- λίγο φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (1 κουταλάκι γλυκού περίπου)
- μισό κουταλάκι γλυκού κάρυ
- αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα
- ένα ποτηράκι λευκό κρασί (προαιρετικά)
- 2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

Σε κατσαρολάκι το Παράξενο Πιρούνι τσιγάρισε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ. Έβαλε κάρυ, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, έσβησε με το κρασί και έβαλε τις ντομάτες ψιλοκομμένες μαζί με το ζουμί τους. Έκλεισε, σιγόβρασε για 15 με 20 λεπτά περίπου, ύστερα ξεσκέπασε το κατσαρολάκι του κι άφησε σε πιο δυνατή φωτιά να στύψει.
Άδειασε το παραπάνω ντοματομίγμα σε πιάτο και το άφησε στην άκρη.
Στο πλυμένο και στεγνό ξανά κατσαρολάκι του, έβαλε λίγο νερό (υπολόγισε τόσο όσο μόλις να καλύπτει τις φακές), τζίντζερ σκόνη, κουρκουμά, κύμινο κι αλάτι κι όταν το νερό έβρασε έβαλε τις φακές και  μετά από λίγο τη μπανάνα.
Όταν μετά από λίγο οι φακές είχαν βράσει, φουσκώσει ελαφρά και πιει κάπως το νερό, το Παράξενο Πιρούνι έβαλε το μίγμα της ντομάτας κι άφησε σε λίγο πιο δυνατή φωτιά το φαγητό να πει τα υγρά του, ανακατεύοντας με προσοχή με ξύλινη κουτάλα γιατί πιτσιλάει αρκετά!

Μέχρι το κάρυ με τις φακές και τη μπανάνα να γίνει χλιαρό, το Παράξενο Πιρούνι έβρασε και ρυζάκι μπασμάτι και σέρβιρε το κάρυ πάνω από το ρύζι, βάζοντας και μια - δυο κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό που του πάει, όπως και λίγο φρέσκο δυόσμο. Το Παράξενο Πιρούνι όπως πάντα δοκίμασε, ενέκρινε και φωτογράφισε το πετυχημένο αποτέλεσμα της μαγειρικής του φαντασίας και τόλμης.
Και η φαντασία όταν γίνεται τόλμη (όχι μόνο στην κουζίνα) είναι ένα βήμα προς την εξέλιξη. Ακόμα κι όταν στην αρχή της αντιμετωπίζεται ως παραξενιά. 😉

You Might Also Like

0 σχόλια