Φακές με φράουλες

Μαΐου 29, 2019

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Η τελευταία συνταγή του θεματικού μήνα Μαΐου, ο οποίος είναι αφιερωμένος στις φράουλες, είναι αντάξια του ονόματος και της χάρης του Παράξενου Πιρουνιού... Ω ναι, πρόκειται για φακές με φράουλες και τρέλανέ τους όλους!
Το Παράξενο Πιρούνι θέλει να αναφέρει πως την ιδέα για το πιάτο την πήρε από εδώ, ένα blog που εκτιμά πολύ όπως και την ιδιοκτήτριά του βέβαια, και πως το φαγητό καταναλώθηκε μια χαρά και από τα "νορμάλ" άτομα της οικογένειας, οπότε δε θέλει "ίου", "α", "ι", "ο" και παρόμοια επιφωνήματα, αν είσαι φίλη/φίλος του αγαπητού αυτού οσπρίου και των λαχανικών, μια δοκιμή θα σε πείσει!

Υλικά για ένα μέτριο προς μεγάλο ορθογώνιο ταψί:

- 1 φλιτζάνι καφέ, κοινές φακές
- ένα κρεμμύδι ξερό πολύ ψιλοκομμένο
- μια σκελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκομμένη
- μια κουταλιά σούπας περίπου φρέσκο τζίντζερ πολύ ψιλοκομμένο
- 2 μικρά καρότα πολύ ψιλοκομμένα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα
- κουρκουμάς, κάρυ, πιπέρι καγέν, πάπρικα καπνιστή, πάπρικα γλυκιά, αλάτι
- λίγο ξερό δυόσμο
- μια πιπεριά πράσινη σε καρεδάκια
- 3 μικρά κεφάλια παντζαριών ψημένα και κομμένα σε κυβάκια
- λίγο γλυκό κόκκινο κρασί
- λίγο ντοματοπολτό
λίγο δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
- νιφάδες βρώμης (όσες σηκώσει η "ζύμη")
- λίγο σουσάμι λευκό ή μαύρο (προαιρετικά)

Για τη σος με φράουλες:

- φράουλες φρέσκες (με  το μάτι πρέπει να ήταν μια κούπα περίπου)
- 1 κουταλιά σούπας ντοματοπολτό
- 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές σούπας ξίδι
- λίγο δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο

Πρώτα βράζεις και να σουρώνεις καλά τις φακές. Τις αφήνεις στην άκρη.
Αχνίζεις σε κατσαρολάκι με ελάχιστο νερό το κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ και στη συνέχεια προσθέτεις τα καρότα και τα κρεμμυδάκια. Βάζεις τα μπαχαρικά, τον ξερό δυόσμο, την πιπεριά και τα παντζάρια (τα ψήνεις στον φούρνο στους 200 βαθμούς για μια ώρα περίπου, τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο). Προσθέτεις το κρασί, τον ντοματοπολτό, λίγο νερό να σκεπάζει τα λαχανικά και αλάτι. Σκεπάζεις και σιγοβράζεις για λίγο, να μαλακώσουν τα λαχανικά. 
Μετά ξεσκεπάζεις την κατσαρόλα, δυναμώνεις τη φωτιά και προσθέτεις λίγο ελαιόλαδο και τον φρέσκο δυόσμο. Όταν εξατμιστούν τα υγρά, κατεβάζεις από τη φωτιά, προσθέτεις τις φακές και μόλις το μίγμα γίνει κρύο προσθέτεις νιφάδες βρώμης, τόσες όσες χρειαστούν έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σφιχτό μίγμα, κάπως σαν ζύμη.

Στρώνεις το μίγμα φακής - λαχανικών σε ένα ρηχό ορθογώνιο ταψί πάνω από αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, πασπαλίζεις αν θέλεις όλη την επιφάνεια με σουσάμι (κοινό λευκό σουσάμι ή μαυροσούσαμο) και ψήνεις στους 200 βαθμούς με αέρα σε φούρνο προθερμασμένο για 30 - 40 λεπτά. Κόβεις σε τετράγωνα όταν η πίτα γίνει χλιαρή προς κρύα και τη σερβίρεις μαζί με τη σος φράουλας η οποία φτιάχνεται πανεύκολα, απλώς πολτοποιώντας στο multi όλα τα υλικά.


Πρόκειται για ένα ωραιότατο ανοιξιάτικο vegan πιάτο, γεμάτο χρώματα κι αρώματα το οποίο η σος φράουλας -που στην ουσία είναι μια βινεγκρέτ φράουλας- συμπληρώνει πολύ ταιριαστά προσθέτοντας δροσιά κι ισορροπώντας έτσι με την πιο πικάντικη γεύση και την κάπως στεγνή υφή της πίτας.
Ταιριάζει με πράσινη σαλάτα και δροσερό ροζέ κρασί.

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Ουαου!!! Αυτό ειναι επιφώνημα θαυμασμού!!!
    Παράξενο μεν, εντυπωσιακό δε. Νομίζω πως η βινεγκρετ φράουλας ενισχύει τη γεύση της πίτας.
    Μπράβο για την τόλμη Εφη ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ αγαπητή Marion! Δεν είναι βέβαια δική μου ιδέα αλλά τροποποίηση ιδέας άλλης φίλης blogger, πάντως χαίρομαι που το τόλμησα και που κυρίως έμεινα ικανοποιημένη. Καλό μήνα!

      Διαγραφή