Φακές λεμονάτες με φαγόπυρο και σπανάκι

Δεκεμβρίου 01, 2018

φακές σούπα με κάρυ, φαγόπυρο με σπανάκι, φακές με σπανάκι, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Αυτές οι φακές σούπα δεν υπάρχουν... Κυριολεκτικά δεν υπάρχουν! Πρώτον, επειδή το Παράξενο Πιρούνι έφαγε όλη την κατσαρόλα και δεύτερον, γιατί δε νομίζει να έχει σκεφτεί άλλος τέτοια συνταγή. Το Παράξενο Πιρούνι είχε ακούσει ένα σωρό καλά για το φαγόπυρο και όταν το βρήκε σε καλή τιμή στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς του, εννοείται πως το τσίμπησε!
Η ιδέα για το πιάτο αυτό έλαμψε μέσα στο μυαλό του Παράξενου Πιρουνιού, όταν σκέφτηκε να παντρέψει φαγόπυρο και φακές σε ένα πιάτο το οποίο θα θύμιζε το αγαπημένο του μαμαδίστικο λεμονάτο σπανακόρυζο και ταυτόχρονα τα μαγειρευτά, χορτοφαγικά ινδικά κάρυ με φακές. Ο γάμος πέτυχε και το ζευγάρι (ποιο ζευγάρι, εδώ που τα λέμε είναι... τρίο! ;) φακές - φαγόπυρο - σπανάκι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

Υλικά:

- 1 φλιτζάνι τσαγιού φακές
1 φλιτζάνι τσαγιού φαγόπυρο
- λίγο ελαιόλαδο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
- 1/3 κουταλάκι του γλυκού μαραθόσπορο
1/3 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σπόρους
1/3 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σε σπόρους
- αλάτι, πιπέρι
- ένας αστεροειδής γλυκάνισος (προαιρετικά)
- 300 γραμμάρια φρέσκο σπανάκι καθαρισμένο
- ένα ματσάκι άνηθο
- λεμόνι για το σερβίρισμα

Οι φακές που χρησιμοποίησε το Παράξενο Πιρούνι ήταν κόκκινες επειδή βράζουν πολύ πιο γρήγορα (πραγματικά, ούτε σπαγγέτι να ήταν!), όμως σε σχέση με την θρεπτική αξία και το γευστικό αποτέλεσμα, μια χαρά κάνουν και οι "κλασικές", καφέ φακές. Η προετοιμασία που έκανε ήταν να ξεπλύνει πολύ καλά και να μουλιάσει σε νερό τον φαγόπυρο από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα σούρωσε, ξέπλυνε πάλι πολύ καλά (βγάζει μια γλίτσα η αλήθεια είναι, την οποία φυσικά και το Παράξενο Πιρούνι δεν ήθελε), έπλυνε και τις φακές του, έπλυνε καλά τα λαχανικά του και τα έκοψε (κρεμμυδάκια και άνηθο ψιλά, σπανάκι σε πιο μεγάλα κομμάτια)
Ξεκίνησε λοιπόν τσιγαρίζοντας ελαφρά τα κρεμμυδάκια στην μεγάλη κατσαρόλα του με το ελαιόλαδο. Έβαλε και τσιγάρισε για λίγο μαζί με τα κρεμμυδάκια και τον κουρκουμά, το μαραθόσπορο, το κύμινο, το κόλιανδρο και λίγο μαύρο πιπέρι. Μετά έβαλε νερό στην κατσαρόλα. Μόλις έβρασε έβαλε τις φακές, τον φαγόπυρο και έναν αστεροειδή γλυκάνισο, σκέπασε και σιγόβρασε για μισή ώρα περίπου, βασικά μέχρι να μαλακώσει ο φαγόπυρος.
Τότε έβαλε και το σπανάκι και μετά από 10 λεπτά έβαλε και τον άνηθο ψιλοκομμένο, καθώς και λίγο αλάτι. Άφησε το φαγητό να βράσει άλλα 5 λεπτά και κατέβασε από τη φωτιά. Πρέπει να βγει μια πηχτή σούπα ή κάτι σαν ριζότο στην όψη, οπότε μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο νερό.

Το Παράξενο Πιρούνι σέρβιρε το φαγητό του ζεστό με άφθονο λεμόνι, το οποίο λατρεύει. Οι φακές έχει ακούσει πως όταν τρώγονται με λεμόνι επιτρέπουν στον οργανισμό να απορροφήσει όλο το σίδηρο που περιέχουν, κάτι που δε συμβαίνει με το ξίδι το οποίο συνήθως προστίθεται στις κλασικές, ελληνικές φακές σούπα.
Αυτό το πιάτο έγινε όπως ακριβώς το Παράξενο Πιρούνι ήθελε και φαντάστηκε. Φακές με γεύση σπανακόρυζου, φακόρυζο με σπανάκι όπου αντί για ρύζι είχε φαγόπυρο άρα φακόπυρο με σπανάκι, ή σπανακοφακές με φαγόπυρο? Όπως και να τις πει κανείς, οι λεμονάτες κόκκινες φακές (που τελικά έγιναν κίτρινες!) μαζί με τον φαγόπυρο και το σπανάκι έγιναν σούπερ!

You Might Also Like

6 σχόλια

  1. Φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή. Θα την έχω υπόψη. Εν τω μεταξύ, ήθελα να σου γράψω εδώ και καιρό ότι δοκίμασα τις φακές σου με πάπρικα κι άρεσαν πάρα πολύ!
    Σε αυτό που γράφεις για τις κόκκινες φακές την είχα πατήσει κι εγώ την πρώτη φορά που τις δοκίμασα. Νόμιζα ότι θα ήθελαν πάνω κάτω τον ίδιο χρόνο βρασίματος με τις κλασικές αλλά όντως στα 10 λεπτά είχαν βράσει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Crispy! Χαίρομαι που δοκίμασες κιόλας συνταγή από το νέο blog! Φυσικά χαίρομαι διπλά αφού άρεσαν κιόλας. Τις έχω εκτιμήσει πολύ τις φακές τώρα τελευταία, μικρότερη βλέπεις δεν τις πολυσυμπαθούσα. Έτσι πειραματίζομαι και δοκιμάζω. Σ' αυτό εδώ το πιάτο οι φακές μπορούν να είναι και καφέ και κόκκινες, φυσικά αν κάποιος δεν θέλει να βάλει φαγόπυρο, επίσης γίνεται. Την καλησπέρα μου και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  2. Τι ωραιο πάντρεμα!!!
    Πρέπει να είναι πεντανόστιμο. Καταρχάς από τα μπαχαρικά μυρωδικά που έχει θα μου αρέσει σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, χαίρομαι που σου αρέσει! Έτσι όπως είναι μαγειρεμένο ταιριάζει πολύ και με το λεμόνι, πράγμα που το επεδίωξα. Στις φακές σούπα όπως τις συνηθίζουμε βλέπεις, το λεμόνι δεν ταιριάζει. Εδώ ήταν μια χαρά!

      Διαγραφή