Γλώσσα αρωματική και αλκοολική
με λάχανο στην κατσαρόλα

Δεκεμβρίου 06, 2018

glwssa, laxano, psari katsarolas, psari me laxanika xeimwniatiko, paraxeno pirouni, the odd fork

Όταν ο καιρός αρχίζει να δροσίζει, το Παράξενο Πιρούνι τσιμπάει αχνιστά, μαγειρευτά φαγητά. Μαγειρευτά με λαχανικά, πολλά μυρωδικά ή μπαχαρικά, συνήθως λεμονάτα και πολύ συχνά vegan ή vegetarian. Αν κάποια φορά ωστόσο θέλει να πάρει έξτρα δυνάμεις, προσθέτει ψάρι ή κρέας.
Το λάχανο είναι ένα ωφέλιμο, νόστιμο και ευτυχώς φτηνό χειμωνιάτικο λαχανικό. Μαγειρεμένο γίνεται όχι και με πάρα πολλούς τρόπους, και μάλλον πιο γνωστό είναι το χοιρινό με λάχανο. Γιατί όχι λοιπόν ψάρι με λάχανο, όπως μόνο το Παράξενο Πιρούνι θα σκεφτόταν να κάνει?

Υλικά για 2 μερίδες:

- δύο φιλέτα γλώσσας ξεπαγωμένα (ή 4 αν είναι μικρά)
- λίγο ελαιόλαδο
- ένα μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- το ένα τρίτο περίπου από ένα μέτριο άσπρο λάχανο
- ένα κρασοπότηρο λευκό, ξηρό κρασί
- ένα σφηνάκι ρακόμελο (προαιρετικά)
- αλάτι, μαύρο πιπέρι, γλυκιά και λίγη καυτερή πάπρικα, λίγο κουρκουμά σε σκόνη
- 2 μικρά φύλλα δάφνης
- λίγα σποράκια μάραθου ελαφρώς κοπανισμένα στο γουδί
- λίγο φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο
- φρέσκο λεμόνι για το σερβίρισμα

Ξεκινάς σωτάρωντας το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο μέσα στην κατσαρόλα. Όταν μαλακώσει και γυαλίσει, προσθέτεις το λάχανο το οποίο έχεις πλύνει πολύ καλά, στεγνώσει και κόψει (σαν να προοριζόταν για σαλάτα). Γυρίζεις το λάχανο μέσα στην κατσαρόλα, σωτάροντάς το κι αυτό μαζί με το κρεμμύδι για λίγα λεπτά, να μειωθεί σε όγκο και να μαλακώσει κάπως. Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, κουρκουμά, δάφνη και μαραθόσπορο. Αφήνεις για ένα - δυο λεπτά το μίγμα κρεμμυδιού και λάχανου να ανακατευτεί μαζί με τα μπαχαρικά και τότε σβήνεις με το σφηνάκι από το ρακόμελο! 
Το ρακόμελο ήταν ιδέα της στιγμής, το Παράξενο Πιρούνι σκέφτηκε πως θα προσθέσει γλύκα, άρωμα αλλά και κάποια σπιρτάδα.

Μετά το ρακόμελο προσθέτεις και το κρασί κι αφού εξατμιστεί κάπως το αλκοόλ, προσθέτεις μισή κούπα νερό (ίσα - ίσα να καλύπτει το λάχανο), κλείνεις την κατσαρόλα κι αφήνεις το φαγητό να βράσει μέχρι το λάχανο να μαλακώσει αλλά να κρατάει και λίγο.
Προς το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτεις τον άνηθο και τα φιλέτα του ψαριού και βράζεις για 5 λεπτά περίπου ακόμα, μέχρι το ψάρι να ασπρίσει (θέλει πολύ λίγο).

Το φαγητό τρώγεται αμέσως αχνιστό με λεμόνι και ζεστό, ψημένο ψωμί.
Φυσικά, το λευκό κρασί με το οποίο μαγειρεύτηκε έχει μια σπουδαία θέση στο τραπέζι!

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ! Όταν το λάχανο που μένει δε θέλεις να το κάνει σαλάτα πάλι, τότε βγαίνουν κάτι τέτοια φαγητά!

      Διαγραφή
  2. Το λάχανο μαγειρεμένο μου αρέσει πολυ. Βγάζει μια γλύκα.
    Πολυ ωραία ιδέα για νόστιμο φαγητό ; )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γεύση με το βράσιμο γίνεται πιο ήπια, πράγματι. Και ωμό και βραστό το τρώω πολύ ευχάριστα. Σ' ευχαριστώ Marion!

      Διαγραφή