Σπιτικά tacos με φαλάφελ κουνουπίδι

Δεκεμβρίου 07, 2023

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Το Παράξενο Πιρούνι όταν θέλει βραστή πράσινη σαλάτα το χειμώνα, η πρώτη του προτίμηση είναι το μπρόκολο. Θρεπτικό, ευέλικτο και πρακτικό, μαγειρεύεται στον ατμό σε πέντε λεπτά και κρατάει έτσι στο ψυγείο αρκετό καιρό. Το ξαδελφάκι του το κουνουπίδι όμως, το Παράξενο Πιρούνι δεν το πολυθέλει έτσι βραστό.
Φυσικά, τι Παράξενο Πιρούνι θα ήταν αν δεν είχε φτιάξει με το κουνουπίδι διάφορα λιγότερο ή περισσότερο περίεργα όπως το γιορτινό χοιρινό ρολό με ψητό κουνουπίδι, το γλυκοκαυτερό κουνουπίδι γιαχνί με σταφίδες και ξεπερνώντας τον εαυτό του, γλυκιά λεμονόπιτα με κουνουπίδι!

Εδώ λοιπόν κάτι για σνακ, κάτι για μεζέ με μπύρα, υγιεινό, φτωχό σε θερμίδες αλλά όπως πάντα πλούσιο σε γεύση όπου λόγω του ταχινιού, το Παράξενο Πιρούνι βάφτισε φαλάφελ!

Για τα tacos:

- 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι
- μισό κουταλάκι γλυκού baking powder
- 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
- μισό φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό
- λίγο πιπέρι, ρίγανη και κουρκουμά

Πλάθεις μια ζύμη την οποία χωρίζεις σε μπαλάκια ιδίου μεγέθους και τα αφήνεις μέσα σε μπολ σκεπασμένα με υγρή πετσέτα να ξεκουραστούν για 20 λεπτά.
Ανοίγεις το κάθε μπαλάκι με τον πλάστη σε πολύ λεπτό φύλλο και τα "τηγανίζεις" σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου λάδι. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει γρήγορα και θέλει ή να ακουμπάς κάθε φύλλο όταν το ανοίγεις και από τις δύο πλευρές του (πάνω και κάτω) σε λαδόχαρτο ή διάφανη μεμβράνη, ή να ανοίγεις κάθε μπαλίτσα σε φύλλο και να ψήνεις αμέσως. 
Η ζύμη στο τηγάνι στεγνώνει και ψήνεται πολύ γρήγορα και οι πιτούλες γίνονται τραγανές όπως τα tacos. Με τα μπαχαρικά που έχουν είναι και νοστιμότερες! 

Για τα φαλάφελ κουνουπιδιού:

- 2 φλιτζάνια ωμό τριμμένο κουνουπίδι (στον τρίφτη από την χοντρή πλευρά)
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- χυμό και ξύσμα ενός μικρού λεμονιού
- 4 κουταλιές σούπας ταχίνι ολικής άλεσης
- λίγο φρέσκο μαϊντανό και λίγο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι, κύμινο, πάπρικα και κουρκουμά
- ένα αβγό
- μισό φλιτζάνι περίπου νιφάδες βρώμης περασμένες από το multi να γίνουν αλεύρι

Τι περίεργο, για να τα φτιάξεις πολτοποιείς τα πάντα στο multi και προσθέτεις όσο "αλεύρι" βρώμης χρειαστεί (έχεις αλέσει νιφάδες βρώμης από πριν) έτσι ώστε να μπορείς να πλάσεις "κεφτεδάκια" τα οποία φυσικά θα ψήσεις στο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα μέχρι να στεγνώσουν, να φουσκώσουν ελαφρά και να πάρουν επίσης ελαφρύ χρώμα.

Αν θες, φτιάξε κι εσύ σαν το Παράξενο Πιρούνι μια ωραία σος γιαουρτιού ανακατεύοντας λίγο ελαφρύ στραγγιστό γιαούρτι με αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο, λίγο χυμό λεμονιού, λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο.
Πάει ωραία μαζί με όλα αυτά και πράσινη σαλάτα, μέσα ή έξω από τα πιτάκια.
Πιες και καμιά μπύρα στην υγειά του Παράξενου Πιρουνιού κι είσαι κομπλέ!

You Might Also Like

0 σχόλια