Μπισκότα gingerbread από φακές

Δεκεμβρίου 01, 2023

 παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Ας ξεκινήσει το post με τη διόρθωση μιας μεγάλης παρεξήγησης: Ο Ρούντολφ είναι τάρανδος και όχι ελαφάκι, άσχετο αν για να βγαίνει καλύτερα η ρίμα στο γνωστό Χριστουγεννιάτικο σουξέ ο τετράποδος σταρ και σύντροφος του Άγιου Βασίλη άλλαξε οικογένεια.
Από όποιο σόι και να είσαι ωστόσο, όταν σέρνεις κοτζάμ έλκηθρο πεινάς και έχεις ανάγκη από πρωτεΐνη. Οι τάρανδοι και οι συγγενείς τους τα ελάφια όμως, όπως όλοι ξέρουμε, είναι χορτοφάγοι. Γι' αυτό, το Παράξενο Πιρούνι φρόντισε να φτιάξει vegan υγιεινά μπισκότα, φουλ σε πρωτεΐνη και με Χριστουγεννιάτικα αρώματα!

Αυτό που κατενθουσίασε τον Ρούντολφ και το ίδιο το Παράξενο Πιρούνι σε αυτά εδώ τα μπισκότα είναι το βασικό συστατικό της ζύμης που είναι και η κυρίαρχη πηγή πρωτεΐνης και δεν είναι άλλο από τις... φακές! Ω ναι, πίστεψέ το και -κυρίως- ΔΟΚΙΜΑΣΕ το!

Για περίπου 20 μαλακά, αφράτα cookies:

- μια κούπα κοινές, καφέ ψιλές φακές
- μια κουταλιά σούπας φυστικοβούτυρο (ή όποιο άλλο καρποβούτυρο προτιμάς)
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- ένα κουταλάκι γλυκού κανέλα σκόνη
- 1/4 κουταλάκι γλυκού τζίντζερ σκόνη
- 1/4 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλλο σκόνη
- 1/4 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη
- ένα μεγαλούτσικο γλυκό κόκκινο μήλο
- μια κούπα ξανθές σταφίδες
- μισή κούπα καρυδόψιχα χοντροτριμμένη

Από το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας βάζεις τις φακές να μουλιάσουν σε νερό. Γενικά, καλό είναι να μουλιάσουν για ένα 24ωρο. Επίσης μια - δυο ώρες πριν αρχίσεις να φτιάχνεις τα μπισκότα, μουλιάζεις και τις σταφίδες σε νερό.
Σουρώνεις λοιπόν τις φακές πετώντας το νερό και σουρώνεις και τις σταφίδες κρατώντας όμως το νερό τους. Στο multi βάζεις τις σουρωμένες και πιο μαλακές πλέον φακές μαζί με λίγο από το σταφιδόνερο και δουλεύεις το μίγμα να πολτοποιηθούν οι φακές και να προκύψει ένας χυλός που σε όψη και υφή θα θυμίζει περίπου χυλό για κέικ. Για να γίνει αυτό, προσαρμόζεις την ποσότητα του νερού που θα χρειαστεί, σε όγκο πάντως η ποσότητα του νερού θα είναι σίγουρα λιγότερη από την ποσότητα της φακής.
Προσθέτεις επίσης στο multi το φυστικοβούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά και δουλεύεις να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Αδειάζεις το μίγμα από το multi σε ένα μπολ και προσθέτεις το μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κυβάκια, τις σουρωμένες σταφίδες και την καρυδόψιχα. Ανακατεύεις απαλά με κουτάλι ή μαρίζ να αναμιχθούν τα υλικά μεταξύ τους και σκορπάς κουταλιές χυλού επάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στρωμένο πάνω από τη σχάρα του φούρνου.
Ψήνεις στον αέρα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, να αλλάξουν χρώμα τα μπισκότα και να γεμίσει η κουζίνα με αυτή τη μεθυστική μυρωδιά που θα σου θυμίσει μελομακάρονα ή gingerbread μπισκότα αν αυτά προτιμούσατε στο χωριό σου, σε περίπτωση που αυτό μάλλον μοιάζει με το χωριό του Άγιου Βασίλη 😊

Τα cookies είναι αφράτα, μαλακά, ευωδιαστά όσο δεν πάει και ΚΑΝΕΙΣ μα ΚΑΝΕΙΣ δεν πρόκειται να υποψιαστεί πως το βασικό τους συστατικό είναι οι ταπεινές και καταφρονεμένες φακές! 

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Είτε θέλεις να καλοπιάσεις και να εξημερώσεις τον Ρούντολφ τα Χριστούγεννα λοιπόν, είτε κανένα άλλο μικρό ή μεγάλο πλάσμα που αρνείται να φάει τα όσπρια του όλο το χρόνο, αυτά τα μπισκότα είναι η ευκαιρία σου! 🐂🍪

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

You Might Also Like

0 σχόλια