Εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο με σιμιγδάλι και αρωματικά χόρτα

Φεβρουαρίου 20, 2023

 paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι


Η τελευταία Κυριακή της Απόκριας πριν την Καθαρά Δευτέρα είναι η Κυριακή της Τυρινής και είναι από τις λίγες παραδοσιακές γιορτές που το Παράξενο Πιρούνι θυμάται. 
Αυτό συμβαίνει γιατί είναι φυσικά λάτρης του τυριού και γιατί από τότε που ήταν μικρό πιρουνάκι όλο και κάποια γειτόνισσα και καλή μαγείρισα θα το κερνούσε ένα κομμάτι σπιτικής τυρόπιτας -καμία σχέση με τις ψεύτικες αηδίες που έχουν οι περισσότεροι φούρνοι (ευτυχώς όχι όλοι) στις γειτονιές της Αθήνας πλέον.

Δεν είναι και τόσο δύσκολο να φτιάξεις λοιπόν τη δική σου σπιτική τυρόπιτα και αν μάλιστα την κάνεις χωρίς φύλλο, τότε μιλάμε για υπόθεση μισής ώρα το περισσότερο. 
Το Παράξενο Πιρούνι σου έχει σήμερα μια τυρόπιτα φουλ αρωματική και διαφορετική λόγω των αρωματικών χόρτων και βοτάνων που περιέχει. Θα θέλεις να τη φτιάχνεις συνέχεια και θα γιορτάζεις κάθε τόσο την Τυρινή με μεγάλη επιτυχία! 😊

Υλικά για 6 μερίδες περίπου:

- ένα πράσο
- ένα ματσάκι φρέσκο μάραθο
- ένα ματσάκι καυκαλήθρες
- ένα ματσάκι μυρώνια
- 3 αβγά
- ένα τέταρτο φέτα
- ένα κουτάκι κατίκι Δομοκού
- λίγο πιπέρι και λίγη ρίγανη ξερή και δυόσμο ξερό τριμμένα
- 500 ml γάλα φρέσκο πλήρες
- ένα φλιτζάνι τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι

Πλένεις και ψιλοκόβεις το πράσο και τα αρωματικά χόρτα. Σε λίγο ελαιόλαδο σωτάρεις πρώτα το πράσο ψιλοκομμένο να μαλακώσει και μετά προσθέτεις το μάραθο, τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια. Μετά από λίγο αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις τα χόρτα κατά μέρος.
Χτυπάς τα αβγά σε μπολ και προσθέτεις τη φέτα τριμμένη και το κατίκι. Προσθέτεις το πιπέρι, τη ρίγανη και το δυόσμο. Βάζεις σε κατσαρόλα το γάλα και 250 ml νερό. Ανάβεις το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις ζεσταθεί, ρίχνεις το σιμιγδάλι. Ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα, φτιάχνεις μια ελαφριά κρέμα. Όταν πήξει, κατεβάζεις από την φωτιά και όταν γίνει χλιαρή την προσθέτεις στο μίγμα των αβγών και προσθέτεις και το μίγμα των χόρτων.

Σε μεγάλο, λαδωμένο, ορθογώνιο ταψί βάζεις το μίγμα της τυρόπιτας και ραντίζεις με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια. 

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Ψήνεις σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς με αέρα για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Αφήνεις να κρυώσει για μισή ώρα το λιγότερο και ύστερα κόβεις σε κομμάτια και σερβίρεις. Είναι ακόμα πιο νόστιμη την επόμενη μέρα και κρύα από το ψυγείο!

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Σημειώσεις: Αν δε βρεις φρέσκο μάραθο μπορείς να βάλεις άνηθο, αλλά το μάραθο έχει το ιδιαίτερο άρωμα που θα κάνει την πίτα σούπερ! Επίσης μπορείς να βάλεις μόνο καυκαλήθρες ή μόνο μυρώνια αν δε βρεις και τα δύο. 
Λόγω τυριού το Παράξενο Πιρούνι δεν έβαλε καθόλου αλάτι και επειδή η πανεύκολη βάση της τυρόπιτας με την κρέμα σιμιγδαλιού του έδωσε ιδέες, θα δοκιμάσει να πειραματιστεί φτιάχνοντας τυρόπιτα και με άλλα λαχανικά και θα επανέλθει να σου πει. 😉
Τα πιρουνίσια του φιλιά ως τότε!

You Might Also Like

0 σχόλια