Σαλάτα πράσινη με blueberries, πορτοκάλι και βινεγκρέτ βανίλιας

Νοεμβρίου 21, 2022

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι


Τι μπορεί να μετατρέψει μια "ταπεινή" πράσινη σαλάτα σε γκουρμέ πιάτο δημιουργικής κουζίνας; 
Και το Παράξενο Πιρούνι απαντά πριν από σένα για σένα: 
Μα φυσικά τα αρωματικά που αυτή θα περιέχει, ένα απλό μα "πονηρό" ντρέσινγκ, η προσθήκη κάποιου/κάποιων σπόρων, ξηρών καρπών ή φρούτων! 

Η σαλάτα αυτή μπορεί να ονομαστεί γιορτινή ή ακόμα και Χριστουγεννιάτικη. Έτσι κι αλλιώς από τώρα κάποιοι στολίζουν και προετοιμάζονται. Αν και το πιο Χριστουγεννιάτικο φρούτο είναι ασφαλώς το ρόδι και το Παράξενο Πιρούνι θα σου δείξει γλυκιά συνταγή με αυτό πολύ σύντομα, σε αυτήν εδώ τη σαλάτα το Παράξενο Πιρούνι αντί για σποράκια ροδιού έχει βάλει αυτά τα super φρουτάκια που στο χωριό του λέγονται blueberries και κάνουν λέει ένα σωρό καλά στον οργανισμό!

Από ένα γλυκό που το Παράξενο Πιρούνι είχε φτιάξει, του είχε μείνει το άδειο μπαστουνάκι του λοβού της βανίλιας αφού έπρεπε να χρησιμοποιήσει μόνο τα σποράκια που είχε μέσα. Το έκοψε λοιπόν στη μέση και έβαλε το μισό μέσα σε ένα μικρό γυάλινο μπουκαλάκι με ελαιόλαδο και το άλλο μισό μέσα σε ένα μικρό γυάλινο μπουκαλάκι με λευκό ξύδι βαλσάμικο. 
"Ας ξεχαστούν μέσα στο ντουλάπι", είπε με το παράξενο μυαλό του, "και ποτέ δεν ξέρεις, αργά ή γρήγορα κάτι καλό θα γίνει μ' αυτά!" 

Μια άλλη μέρα, το Παράξενο Πιρούνι κάνοντας τη βόλτα του στον εξωτικό κήπο του Σκλαβενίτη, μάζεψε ένα σκαφάκι με blueberries και συνέχισε διαλέγοντας μικρά, τρυφερά φύλλα ρόκας, φύλλα κόκκινης και πράσινης σγουρής σαλάτας, ένα ματσάκι με μυρώνια, ένα μικρό φινόκιο και μερικά πορτοκάλια.

Η συνέχεια είναι απλή: Το Παράξενο Πιρούνι έπλυνε καλά όλα τα σαλατικά, έπλυνε και τα μικρά, μπλε φρουτάκια, καθάρισε το ένα πορτοκάλι καλά κι εντελώς από τις ίνες του και το έκοψε σε φέτες, καθάρισε κι έκοψε σε φέτες και το φινόκιο.

Σε ένα μπολ το Παράξενο Πιρούνι χτύπησε με το σύρμα μια ποσότητα από το ελαιόλαδο βανίλιας, μικρότερη ποσότητα από το ξύδι, λίγο αλάτι κι έφτιαξε έτσι πολύ εύκολα τη διαφορετική του βινεγκρέτ! Αμέσως έλουσε με τη βινεγκρέτ τη σαλάτα του η οποία μάλλον αδημονούσε έτσι στεγνή όπως ήταν, ανακάτεψε καλά κι αυτό ήταν όλο!

Συνοδεύει ωραιότατα κοτόπουλο ή ψάρι, αν και το Παράξενο Πιρούνι την έφαγε ως ελαφρύ μεν, ξεχωριστό δε γεύμα! 

You Might Also Like

0 σχόλια