Παραξενοπιρουνίσια μακαρονάδα τούμπανο

Νοεμβρίου 11, 2022

 

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Αυτά παθαίνεις όταν κόβεις τους υδατάνθρακες. Κρατάς μερικές μέρες και μετά πέφτεις με τα μούτρα στα μακαρόνια! Όταν όμως τα ζυμαρικά είναι ολικής άλεσης, η μερίδα είναι λογική και το λάδι δεν ξεπερνά τη μια κουταλιά της σούπας, δεν είναι και για πολλές τύψεις, σωστά? 😊
Το Παράξενο Πιρούνι δε χρησιμοποίησε τίποτα ζωικό, ούτε έβαλε τυρί. Η σάλτσα ντομάτας που έφτιαξε ήταν τόσο τούμπανο που "έντυσε" τα μακαρόνια με τον καλύτερο τρόπο!

Όπως καταλαβαίνεις, η μακαρονάδα αυτή έγινε γρήγορα, αυθόρμητα και με πολύ αυτοσχεδιασμό με ό,τι υπήρχε σε ψυγείο και ντουλάπια.
Το Παράξενο Πιρούνι έβαλε μια κούπα νερό να βράσει. Έριξε το βραστό νερό σε ένα μπολάκι όπου είχε μια κουταλιά ηλιόσπορο και μια κουταλιά αποξηραμένα cranberries και τα άφησε να μουλιάσουν για 40 λεπτά.
Έπειτα σώταρε σε λίγο ελαιόλαδο ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 2 σκελίδες σκόρδο επίσης ψιλοκομμένες. Σούρωσε τον ηλιόσπορο και τα cranberries και τα πολτοποίησε στο multi μαζί με λίγο από το νερό όπου μούλιασαν, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια πάστα. 

Στο υπόλοιπο νερό που ήταν ζεστό, διέλυσε ένα μίνι πελτέ ντομάτας (την πολύ μικρή συσκευασία των 70 γρ.) και το έριξε στο κατσαρολάκι με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Όταν πήρε μια βράση, έβαλε επίσης ένα καροτάκι και μια μικρή πιπεριά Φλωρίνης τριμμένα στο multi, μια μικρή αποξηραμένη καυτερή πιπερίτσα, ένα φύλλο δάφνης, 2 καρφάκια γαρίφαλλο, 2 κόκκους μπαχάρι, ελάχιστο μοσχοκάρυδο και μισή κουταλιά σούπας κόκκινη γλυκιά πάπρικα. Σκέπασε το κατσαρολάκι του και άφησε το μίγμα να σιγοβράσει για μισή ώρα.

Ύστερα ξεσκέπασε το κατσαρολάκι, δυνάμωσε τη φωτιά, έβαλε και λίγο ξερό τριμμένο δυόσμο που πάει τέλεια σε όλες τις ντοματένιες σάλτσες και μετά από λίγο πρόσθεσε και την πάστα του ηλιόσπορου με τα cranberries. Μερικά λεπτά πριν "στύψει" η σάλτσα, το Παράξενο Πιρούνι έβαλε και το 1/3 από ένα ώριμο αβοκάντο (κάπου έπρεπε να το "ανακυκλώσει") ψιλοκομμένο και ανακάτεψε καλά με την ξύλινη κουτάλα του να λιώσει όσο γινόταν μέσα στην σάλτσα.
Και επιτέλους, όταν είχαν εξατμιστεί τα περισσότερα υγρά, κατέβασε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το άφησε στον πάγκο να κρυώσει.

Το Παράξενο Πιρούνι μέχρι να γίνει χλιαρή η σάλτσα του, έβρασε και σούρωσε τα ζυμαρικά του και τα ανακάτεψε αμέσως με την ωραία ντοματένια συνοδεία τους!
Ήταν τόσο νόστιμη και πλούσια αυτή η σάλτσα ντομάτας που δε χρειάστηκε ούτε καν τυρί. Το Παράξενο Πιρούνι έκανε τη ζαβολιά του στο τέλος όμως και ήπιε ένα ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί μαζί με τη μακαρονάδα του, το οποίο ταίριαζε διαβολεμένα!
Εξάλλου, όπως έλεγε και η αγαπητή Σοφία Λόρεν: "I'd rather eat pasta and drink wine than be a size zero". 😊

You Might Also Like

0 σχόλια