Μπισκότα vegan από κεχρί με σοκολάτα, χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη

Φεβρουαρίου 24, 2022

 

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Από τότε που ανακάλυψε αυτή τη συνταγή, το Παράξενο Πιρούνι δεν ξανάφτιαξε ποτέ πια συμβατικά μπισκότα με αλεύρι και ζωικά προϊόντα. Το κεχρί μπορεί να ξενίζει όσους δεν το έχουν δοκιμάσει, αλλά πρόκειται για μια υπέροχη τροφή από πολλές απόψεις.
Είναι πιο φτηνό και πιο νόστιμο από την κινόα. Μαγειρεύεται πολύ γρήγορα, σχεδόν σαν τα ζυμαρικά και φυσικά είναι θρεπτικό και υγιεινό!

Για περίπου 20 μπισκότα:

- μισό ποτήρι του ουίσκι σπόροι από κεχρί
- 2 τέτοια ποτήρια νερό
- 4 με 5 βασιλικούς χουρμάδες
- μια χούφτα αμύγδαλα ωμά, ανάλατα χωρίς το φλούδι
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 4 σοκολάτες των 30 γραμμαρίων με στέβια, 70% περιεκτικότητα σε κακάο

Το Παράξενο Πιρούνι σιγόβρασε το κεχρί με το νερό για 15 με 20 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να γίνει ένα πηχτός χυλός και να απορροφηθεί όλο το νερό. Πρόσθεσε τους χουρμάδες καλά πλυμένους και ψιλοκομμένους, τα αμύγδαλα και το ξύσμα πορτοκαλιού και άφησε το κατσαρολάκι με το κεχρί στην άκρη μέχρι να κρυώσει τελείως.
Όταν το μίγμα κρυώσει, θα έχει σφίξει και στερεοποιηθεί κάπως και θα μοιάζει περίπου σαν ζύμη που θα κολλάει μεν στα χέρια λίγο αλλά θα μπορεί να πλάθεται σε μπισκότα. Σε αυτό το σημείο το Παράξενο Πιρούνι πρόσθεσε τη σοκολάτα του ψιλοκομμένη (γιατί αν την πρόσθετε όσο ήταν ζεστό θα έλιωνε και το Παράξενο Πιρούνι την ήθελε σε κομματάκια καθώς θα έτρωγε το μπισκότο) και έπλασε μπισκότα τα οποία τοποθέτησε επάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος με το οποίο είχε σκεπάσει τη σχάρα του.

Έψησε τα μπισκότα του στους 180 βαθμούς σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα για περίπου 15 με 20 λεπτά, μέχρι να δει πως στέγνωσαν και πήραν χρώμα. Τα ξεκόλλησε με προσοχή από το χαρτί μόνο αφού είχαν κρυώσει καλά.
Φυσικά, μέχρι να κρυώσουν τσίμπησε κι ένα - δύο αφού ζεστά ήταν θεϊκά! 😊

Το Παράξενο Πιρούνι αγοράζει σε μόνιμη βάση πλέον κεχρί και το χρησιμοποιεί αποκλειστικά για να φτιάξει αυτά τα μπισκότα, σε πολλές παραλλαγές φυσικά. Άλλες φορές αντί για σοκολάτα βάζει cranberries, άλλες σταφίδες, πότε ηλιόσπορο ή κολοκυθόσπορο και τα αγαπημένα του μπαχαρικά... φαντασία να υπάρχει!
Τα διατηρεί στο ψυγείο καλά κλεισμένα σε κουτί και τα τρώει για πρωινό μαζί με το καφεδάκι του ή όποτε θέλει να τσιμπήσει κάτι γλυκό μεν αλλά και "αθώο" δε, που δε θα το γεμίσει θερμίδες κι ενοχές. 😊 

You Might Also Like

0 σχόλια