Ρολάκια με Κρόκο, καρύδι και ροζ πιπέρι

Φεβρουαρίου 01, 2022

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Let's roll! Δεν περίμενες να βρεις τα κλασικά ρολά κανέλας στο Παράξενο Πιρούνι! Εδώ ρολάρεις πρωτότυπα, δημιουργικά και εννοείται πεντανόστιμα. Τα ρολά αυτά έχουν γέμιση σπιτικής μαρμελάδας κυδωνιού, ροζ πιπεριού και καρυδιού. Η ζύμη μοσχοβολάει από το πορτοκάλι και τον Κρόκο Κοζάνης.
Το Παράξενο Πιρούνι σου ορκίζεται πως δε θα μπορέσεις ποτέ να σταματήσεις μόνο στο ένα! Φτιάξτα πρώτα και το ευχαριστείς μετά, μαζί με τον καφέ που θα το κεράσεις 😊

Υλικά για 26 μεγαλούτσικα, αφράτα ρολάκια:

- 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γραμμάρια ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γραμμάρια καθαρό βάρος)
- 1 φακελάκι Κρόκο Κοζάνης σε σκόνη (0,25 γραμμάρια)
- ο κρόκος ενός αβγού 
- 50 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
- μισό κουταλάκι γλυκού κουρκουμά σκόνη
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- γάλα χλιαρό όσο πάρει (περίπου ένα ποτηράκι κρασιού)
- μαρμελάδα κυδώνι (περίπου 4 – 5 κουταλιές)
- ροζ πιπέρι σε κόκκους
- καρύδι χοντροτριμμένο (περίπου μια κούπα)

Η πρώτη σου δουλειά είναι να διαλύσεις τη μαγιά σε 2 κουταλιές χλιαρό νερό μαζί με ένα κουταλάκι από τη ζάχαρη μέσα σε μια κούπα. Πριν βάλεις όμως τη μαγιά θα έχεις διαλύσει σ' αυτό το νερό τον Κρόκο Κοζάνης. Ανακατεύεις πολύ καλά και βάζεις την κούπα μέσα στον φούρνο που τον έχεις προθερμάνει με αέρα στους 40 βαθμούς. Αφήνεις την κούπα εκεί για 20 λεπτά. Θα δεις πως από τον πάτο της κούπας, η μαγιά θα έχει αφρίσει μετά το εικοσάλεπτο και θα έχει πάει στην κορυφή, φουσκωτή – φουσκωτή.

Σε μεγάλο μπολ θα βάλεις το αλεύρι, τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο (χλιαρό, όχι καυτό), τον κρόκο του αβγού σε θερμοκρασία δωματίου και τον κουρκουμά και προσθέτεις το μίγμα της μαγιάς. Ζυμώνεις με το χέρι στην αρχή και προσθέτεις τόσο χλιαρό γάλα όσο πάρει για να γίνει εύπλαστη ζύμη. Ακόμα πιο εύπλαστη και τέλεια θα γίνει με τον γάντζο του μίξερ! 
Όταν η ζύμη θα έχει γίνει μια ωραία, εύπλαστη μπάλα και ταυτόχρονα μαλακιά που δεν κολλάει, σκεπάζεις το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζεις στον φούρνο (ο οποίος σταθερά προθερμαίνεται με αέρα στους 40 βαθμούς). Μεμβράνη και μπολ είναι πλαστικά βέβαια, αλλά στους 40 βαθμούς δεν παθαίνουν τίποτα.
Μετά από μια ώρα (ίσως και λιγότερο) η ζύμη θα έχει υπερδιπλασιαστεί!

Τη βγάζεις από τον φούρνο, τη ζυμώνεις λίγο και με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγεις σε ορθογώνιο πάχους μισού εκατοστού περίπου (προσπαθείς ίσιο) πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Απλώνεις στην επιφάνεια τη μαρμελάδα κυδώνι, σκορπάς ροζ πιπέρι και τελευταίο, σκορπάς και το καρύδι.
Ρολάρεις με προσοχή και κόβεις σε φετάκια το ρολό με πριονωτό μαχαίρι. Τα ρολάκια αυτά τα βάζεις και πάλι στον φούρνο να φουσκώσουν (πάλι στους 40 βαθμούς, 50 λεπτά θα πάρει περίπου). Βοηθητικό επίσης είναι να τοποθετήσεις κάτω - κάτω στον φούρνο ένα πιάτο με ζεστό νερό για να δώσει υγρασία που κάνει καλό στη ζύμη.

Όταν η ώρα αυτή περάσει και τα ρολάκια έχουν φουσκώσει, βγάζεις το πιάτο με το ζεστό νερό, ανεβάζεις τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς (πάντα με αέρα εννοείται) και ψήνεις για ένα τέταρτο περίπου (τόσο πάνω - κάτω θα χρειαστεί για να πάρουν χρώμα).

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι από τα αρώματα του πορτοκαλιού και του Κρόκου Κοζάνης καθώς ψήνονται και αυτός ο συνδυασμός της μαρμελάδας (εννοείται βάζεις άλλη γεύση αν δεν έχεις μαρμελάδα κυδώνι), του ροζ πιπεριού και του καρυδιού είναι άψογος!
Φτιάξε έναν ζεστό καφέ και απόλαυσέ τα αργά δίπλα στο τζάκι ή έστω σόμπα. Κι ίσως η μέρα σου γίνει λίγο καλύτερη με τέτοια αρχή! 😉

You Might Also Like

0 σχόλια