Ριζότο με μανιτάρια πορτσίνι, λευκή μελιτζάνα Σαντορίνης και μπλε τυρί

Φεβρουαρίου 27, 2022

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Το Παράξενο Πιρούνι έχει πολλές συνταγές στο blog του για ζυμαρικά, λίγες όμως για ρύζι! Το διορθώνει ευθύς αμέσως και σου δίνει τη συνταγή για ένα ριζότο νόστιμο, πλούσιο και αρωματικό το οποίο φτιάχνει συχνά - πυκνά και μάλιστα για Κυριακάτικο πιάτο. Χωρίς κρέας αλλά με αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι και λευκή μελιτζάνα Σαντορίνης, η οποία είναι μεν πιο σπάνια από την κοινή μωβ, αλλά και πιο νόστιμη. Έχει μαλακή, ήπια γεύση και -το κυριότερο- δεν θέλει καθόλου ξεπίκρισμα! 

Τα αρωματικά μπαχαρικά, το αλκοόλ και το μπλε τυρί στο τέλος, απογειώνουν το πιάτο! 


Για δύο μερίδες: 


- ένα φακελάκι αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι (20 γραμμάρια καθαρό βάρος)

- ένα φύλλο δάφνης, 2 καρφάκια γαρίφαλλο, 3 κόκκοι μπαχάρι, ένας αστεροειδής γλυκάνισος

- ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

- μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

- μια μέτρια λευκή μελιτζάνα Σαντορίνης κομμένη σε κυβάκια μεγέθους ζαριού

- μισή κούπα ρύζι για ριζότο ή ρύζι Καρολίνα

- αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, λίγος ξερός βασιλικός

- ένα ποτηράκι κόκκινο ή ροζέ κρασί

- λίγο ουίσκι ή κονιάκ

- μπλε τυρί

- τριμμένο πεκορίνο (προαιρετικά για το σερβίρισμα) 


Πριν το Παράξενο Πιρούνι ξεκινήσει να ανακατεύει στην κατσαρόλα το ρύζι με την ωραία ξύλινη κουτάλα του, η πρώτη του δουλειά ήταν να μουλιάσει τα μανιτάρια για κανένα εικοσάλεπτο (έτσι έγραφε και στο πακετάκι τους) σε ζεστό νερό για να μαλακώσουν και να γίνουν σαν κανονικά, φρέσκα μανιτάρια. Έτσι έκανε λοιπόν, με μόνη διαφορά πως το νερό το άφησε να πάρει μια βράση μαζί με δάφνη, γαρίφαλλο, μπαχάρι και έναν αστεροειδή γλυκάνισο (τα μπαχαρικά που γράφει στα υλικά δηλαδή).

Αφού η ώρα πέρασε και το νερό αρωματίστηκε, το Παράξενο Πιρούνι σούρωσε τα μανιτάρια, τα έστυψε καλά και φύλαξε τον σκούρο, ευωδιαστό ζωμό τους. Στην κατσαρόλα του άρχισε να σωτάρει σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο, ύστερα πρόσθεσε την κομμένη μελιτζάνα, τα μανιτάρια, το ρύζι (καρολίνα έβαλε και το ριζότο είναι η μόνη συνταγή όπου το βάζει στεγνό, κατευθείαν από το σακουλάκι χωρίς να το ξεπλύνει), πιπέρι, πάπρικα, λίγο ξερό βασιλικό και αλάτι (προσοχή στο αλάτι γιατί θα μπει και το τυρί μετά), ανακάτεψε με την κουτάλα του τα υλικά για λίγα λεπτά και έσβησε με το κρασί και το κονιάκ. Ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα και σε μέτρια φωτιά, φρόντιζε να προσθέτει λίγο - λίγο τον ζωμό των μανιταριών μέχρι να απορροφήσει τα υγρά το ρύζι και να χυλώσει. Αν χρειαστεί, μπορεί να προστεθεί και λίγο νερό (το Παράξενο Πιρούνι που θέλει το ρύζι του μαλακό και καλά χυλωμένο, έβαλε).

Λίγο πριν το Παράξενο Πιρούνι κατεβάσει την κατσαρόλα από τη φωτιά, έβαλε και το κομματάκι από το μπλε τυρί και ανακατεύοντας, το άφησε να λιώσει. 

Σέρβιρε το ριζότο του αμέσως ζεστό με έξτρα τριμμένο τυρί από πάνω.

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Μαζί με το πιάτο το Παράξενο Πιρούνι ήπιε και ωραίο, κόκκινο κρασί (από αυτό που έβαλε στο φαγητό) και σε συμβουλεύει να κάνεις το ίδιο! 😊

You Might Also Like

0 σχόλια