Ψωμί σοκολάτας με βατόμουρα

Σεπτεμβρίου 19, 2021

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni


Το λες αν θες ψωμί, το λες και τσουρέκι. Το Παράξενο Πιρούνι δεν κολλάει στις ταμπέλες. Είναι πάντως διαφορετικό σε υφή από το κέικ, πιο ελαφρύ, φτιάχνεται πανεύκολα αν εξαιρέσεις τις δυο ωρίτσες υπομονή (ποια υπομονή δηλαδή, το ξεχνάς!) και το κυριότερο, έχει σοκολάτα και -το υλικό του μήνα- που δεν είναι άλλο από τα βατόμουρα!

Υλικά:

- 275 γραμμάρια αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
- 80 γραμμάρια ζάχαρη 
- 3 καλά γεμάτες κουταλιές σούπας κακάο σκόνη
- ξύσμα σοκολάτας (μισό πακετάκι σοκολάτα σε νιφάδες, περίπου 50 γρ.)
- 1 κουταλάκι γλυκού στιγμιαίος καφές
- ξύσμα 2 πορτοκαλιών
- 75 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
- ένα αβγό σε θερμοκρασία δωματίου
- ένα κυβάκι φρέσκια μαγιά (25 γραμμάρια) λιωμένο σε μισή κούπα χλιαρό γάλα
- μισή κούπα βατόμουρα πλυμένα και στεγνωμένα

Ανακατεύεις σε μπολ όλα τα υλικά και σχηματίζεις μια ζύμη. Τη βάζεις σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα.
Αφήνεις τη ζύμη κάπου ζεστά για 2 ώρες περίπου (π.χ. στον ήλιο!), όπως είναι μέσα στη φόρμα. Όταν διπλασιαστεί σε όγκο (όσο πιο πολύ φουσκώσει, τόσο πιο καλά), ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 160 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά περίπου (θα το κατάλαβεις από τη μυρωδιά όταν θα είναι έτοιμο!)

Τρώγεται ζεστό αλλά το ίδιο ευχάριστα και κρύο την επόμενη μέρα. Διακοσμείς αν θες με έξτρα βατόμουρα και καμιά μπάλα παγωτό βανίλια ή σαντιγύ αν θες να το τερματίσεις! 😉

You Might Also Like

0 σχόλια