Αλμυρό τσουρέκι γεμιστό με λάχανο, μπρόκολο και καλαμπόκι

Νοεμβρίου 15, 2020

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το Παράξενο Πιρούνι λατρεύει τις συνταγές "ανακύκλωσης". Αυτή εδώ του έδωσε την ευκαιρία να αξιοποιήσει μερικά αγαπητά χειμωνιάτικα ζαρζαβατικά, ξεφεύγοντας για λίγο από τα μαγειρευτά της κατσαρόλας και τις μακαρονάδες/ριζότο. Είχε πεθυμήσει κάτι πιτοειδές/αρτοειδές και τελικά κατέληξε να φτιάξει αυτό εδώ, που με λίγη καλή θέληση μπορείς να πεις ότι θυμίζει περίπου αλμυρό τσουρέκι. 

Τσουρέκι γεμιστό με τι άλλο; Φυσικά λαχανικά που έχουν περισσέψει για κάποιο καιρό στο ψυγείο και που εννοείται δεν θα πεταχτούν!


Για τη ζύμη:


- 300 γραμμάρια αλεύρι (μισό άσπρο - μισό καλαμποκιού)

- 1 φακελάκι ξερή μαγιά

- 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

- 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι

- ζεστό γάλα όσο πάρει

- 2 κουταλιές ελαιόλαδο ή βούτυρο λιωμένο αν προτιμάς

- λίγη πάπρικα, λίγο μοσχοκάρυδο, λίγο τζίντζερ σκόνη


Γέμιση:


- μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

- μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

- ένα μικρό κεφάλι λάχανο (σαν κεφάλι γατιού 😊)

- μπρόκολο που έχει περισσέψει, φούντες και κοτσάνι

- ένα καρότο τριμμένο στον τρίφτη

- λίγο σπόρο μάραθου

- ένα μικρό φύλλο δάφνης (προαιρετικά)

- αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα

- μια μεγάλη κουταλιά μουστάρδα

- σπόρους από καλαμπόκι που έχει ξεπαγώσει 


Φτιάχνεις πρώτα τη γέμιση γιατί μπορείς άνετα να τη χρησιμοποιήσεις και κρύα (ακόμα και από την προηγούμενη ημέρα). Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σωτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτεις το λάχανο ψιλοκομμένο, το καρότο, το μπρόκολο (το χοντρό κοτσάνι τριμμένο στον τρίφτη σαν το καρότο και τις μικρές φουντίτσες ολόκληρες) τα φέρνεις μια βόλτα και προσθέτεις νερό να τα σκεπάζει, αλάτι, πιπέρι και τα μπαχαρικά. Όταν πάρει βράση, προσθέτεις και το καλαμπόκι. Τέλος, βάζεις και τη μουστάρδα και αφήνεις τα λαχανικά να βράσουν με κλειστή την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. 

Όταν βράσουν, ξεσκεπάζεις την κατσαρόλα, δυναμώνεις τη φωτιά και αφήνεις τα υγρά -όσο γίνεται- να εξατμιστούν. Κατεβάζεις την κατσαρόλα με το μίγμα λαχανικών από τη φωτιά και το αφήνεις να κρυώσει. Μπορείς να προσθέσεις και κομματάκια από τυρί, λίγη φέτα ας πούμε για να γίνει πιο γευστικό. Το Παράξενο Πιρούνι δεν έβαλε κι όχι επειδή νήστευε ή έκανε οικονομία σε θερμίδες και λιπαρά, για να πει την αλήθεια βαριόταν. 😊

Για να φτιάξεις τη ζύμη διαλύεις τη μαγιά σε μισή κούπα χλιαρό γάλα (να μπορείς να βάλεις το δάχτυλό σου μέσα και να αντέχεις να μετρήσεις μέχρι το 10 χωρίς να καείς) και προσθέτεις και τη μια κουταλιά ζάχαρη. Αφήνεις κατά μέρος κάπου ζεστά για 10 λεπτά να αφρίσει και να φουσκώσει λίγο. Ανακατεύεις τα δύο είδη αλευριού, το αλάτι, τα μπαχαρικά και το λάδι ή βούτυρο και προσθέτεις το γάλα με τη μαγιά. Αν χρειαστεί, προσθέτεις χλιαρό γάλα έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Ζυμώνεις με τα χέρια ή με τους γάντζους στο μίξερ και αφήνεις τη μπάλα ζύμης σε ζεστό μέρος για 1 ώρα (μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο) μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για το φούσκωμα της ζύμης, ύστερα από πολλά -πετυχημένα και αποτυχημένα- πειράματα, το Παράξενο Πιρούνι κατέληξε ότι το ιδανικό ζεστό μέρος είναι ο φούρνος της κουζίνας ρυθμισμένος στους 40 βαθμούς με αέρα. Όταν περάσει η ώρα και δεις ότι η ζύμη φούσκωσε, παίρνεις τη μπάλα ζύμης, ζυμώνεις λίγο με το χέρι σου και ανοίγεις με έναν πλάστη το φύλλο σε ορθογώνιο. Απλώνεις σε όλη του την επιφάνεια (αφήνοντας όμως περιθώριο στις άκρες) τη γέμιση. Τυλίγεις σε ρολό με προσοχή για να μην ανοίξει (τώρα αν κάνει και καμιά τρυπούλα σιγά το πράμα, στο Παράξενο Πιρούνι έκανε).

Με προσοχή σηκώνεις το ρολό και το τοποθετείς σε ορθογώνια, μακρόστενη φόρμα που την έχεις "ντύσει" με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αφήνεις και πάλι σε ζεστό μέρος στους 40 βαθμούς (πάλι μέσα στον φούρνο αν θέλεις) το ρολό ζύμης για μια ώρα περίπου μέχρι να δεις ότι φούσκωσε και διπλασιάστηκε σε όγκο. Όταν φουσκώσει, ρυθμίζεις κανονικά τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα και ψήνεις για μισή ώρα με 40 λεπτά περίπου μέχρι το ψωμί να πάρει ελαφρύ ξανθό χρώμα. Δεν ξεφορμάρεις αμέσως γιατί υπάρχει κίνδυνος να διαλυθεί. 

Τρώγεται χλιαρό ή και κρύο και μπορεί να αποτελέσει μια χαρά γεύμα μαζί με μια σαλάτα ή απλά έναν χορταστικό χορτοφαγικό μεζέ -χωρίς σαλάτα- αλλά με μπύρα!

You Might Also Like

0 σχόλια