Σούπα κρέμα βελουτέ με καλαμπόκι, ντομάτα, πάπρικα και έμενταλ

Οκτωβρίου 29, 2020

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Η εποχή και οι περιστάσεις, σηκώνουν οπωσδήποτε σούπα. Ζεστή, βελούδινη και αρωματική. Να θρέφει το σώμα χωρίς να το βαραίνει. Η σούπα αυτή είναι ελαφρώς πικάντικη, ντοματένια και κρεμώδης παράλληλα και το καλαμπόκι μαζί με το κίτρινο τυρί που λιώνει, την κάνουν φοβερή.


Υλικά για 2 μερίδες:


- μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

- μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

- 1 ποτήρι ζωμός κρέατος (σπιτικός ακόμα καλύτερα!)

- μισό ποτήρι ανάμικτα σέλινο, καρότο και πράσο ψιλοκομμένα

- 2 κλωναράκια θυμάρι ξερό

- μια μικρή κόκκινη καυτερή πιπερίτσα

- λίγη πάπρικα

- αλάτι

- 2/3 κούπας καλαμπόκι (ξεπαγωμένο)

- μια κουταλιά σούπας βούτυρο

- 2 κουταλιές σούπας αλεύρι καλαμποκιού

- μια κούπα ζεστό ζωμό κρέατος επιπλέον

- 1 μικρό κουτάκι πελτέ ντομάτας (70 γραμ. καθαρό βάρος)

- 1/3 κούπας κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ αδιάλυτο

- τυρί έμενταλ (ή όποιο άλλο που λιώνει) τριμμένο, κατά βούληση


Σωτάρεις στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτεις το ζωμό, σέλινο, καρότο και πράσο, θυμάρι, την καυτερή πιπερίτσα, πάπρικα και αλάτι και σιγοβράζεις για 20 - 30 λεπτά περίπου με την κατσαρόλα κλειστή, να μαλακώσουν και να βράσουν τα λαχανικά. Αφαιρείς το θυμάρι και πολτοποιείς τη σούπα. Αν χρειαστεί και θέλεις, μπορείς να την περάσεις και από σουρωτήρι. 

Ξαναβάζεις τη σούπα στη φωτιά μαζί με το καλαμπόκι και αφήνεις να βράσει ελαφρά σε πολύ χαμηλή φωτιά για 2 - 3 λεπτά. Παράλληλα, σε άλλη πιο μικρή κατσαρόλα λιώνεις το βούτυρο και προσθέτεις το αλεύρι καλαμποκιού ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Σιγά - σιγά, προσθέτεις λίγο από την επιπλέον κούπα ζωμού και σε λίγο ζωμό που αφήνεις, διαλύεις τον πελτέ. 

Προσθέτεις και το μίγμα ζωμού - πελτέ στη μικρή κατσαρόλα και ανακατεύεις να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο, λείο μίγμα. Βάζεις το μίγμα της μικρής κατσαρόλας στην μεγάλη κατσαρόλα με την πολτοποιημένη σούπα, προσθέτεις την κρέμα γάλακτος ή το γάλα εβαπορέ (εβαπορέ light έβαλε το Παράξενο Πιρούνι), ανακατεύεις με την ξύλινη κουτάλα σου και σερβίρεις γρήγορα τη σούπα καυτή στα πιάτα. 

Το τριμμένο μαλακό κίτρινο τυρί πάει πολύ στο σερβίρισμα, όπως και φέτες μπέικον ή άλλου αλλαντικού (το Παράξενο Πιρούνι δεν είναι φαν των αλλαντικών, οπότε δεν έβαλε).

Το κόκκινο κρασί πάλι, θεωρήθηκε από το Παράξενο Πιρούνι απαραίτητο! 🍷💓

You Might Also Like

0 σχόλια