Πίτσα με σπανάκι, αμύγδαλα και σταφίδες

Οκτωβρίου 14, 2020

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι


Με αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό, το Παράξενο Πιρούνι προτιμάει να τσιμπήσει ένα μεγάλο κομμάτι σπιτική, καλοφτιαγμένη πίτσα γιατί διαφορετικά θα αρχίσει να τσιμπάει όσους το εκνευρίζουν με τις βλακείες που του λένε κι άκρη πάλι δε θα βγει!

Ας μαγειρέψει να ξεχαστεί λοιπόν. Αυτή η χορτοφαγική πίτσα το ενθουσίασε και το Παράξενο Πιρούνι δεν πίστευε προτού τη δοκιμάσει πως με τόσα λίγα και απλά υλικά, θα προκύψει μια εύγεστη και διαφορετική παραξενοπιρουνίσια πίτσα!

Υλικά για μια πίτσα 4 μεγάλων κομματιών:

Για τη βάση:

- 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αν χρειαστεί και λίγο παραπάνω)
- ένα φακελάκι μαγιά στιγμής
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο γάλα, ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

- 3/4 κιλού σπανάκι
- ξύσμα ενός λεμονιού
- 1/2 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
- 1 φλιτζάνι αμύγδαλα σε φετάκια (φιλέ)
- τυρί κίτρινο τριμμένο (το Παράξενο Πιρούνι έβαλε μαλακή γραβιέρα)

Για τη βάση το Παράξενο Πιρούνι έκανε ό,τι κάνει συνήθως για πίτσες και ζύμες με μαγιά ως τώρα και το οποίο δουλεύει επιτυχώς! Δηλαδή διέλυσε τη μαγιά σε λίγο ζεστό νερό μέσα σε ένα μπολάκι μαζί με ένα κουταλάκι ζάχαρη να διαλυθεί καλά και έβαλε το μπολάκι μέσα στο φούρνο στους 40 βαθμούς με αέρα για 20 λεπτά να αφρίσει και να φουσκώσει. 
Το Παράξενο Πιρούνι έβαλε το αλεύρι του σε μπολ και έριξε το νερό με τη μαγιά, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, όσο γάλα χλιαρό χρειάστηκε για να γίνει μια ωραία ζύμη που να πλάθεται και ζύμωσε. Έβαλε και λίγο ελαιόλαδο. Άφησε τη ζύμη μια ώρα στον φούρνο σταθερά αναμμένο στους 40 με αέρα, σκεπασμένη και λίγο λαδωμένη και ύστερα αυτή είχε διπλασιαστεί και φουσκώσει ωραία - ωραία!
Ενώ η ζύμη φούσκωνε, το Παράξενο Πιρούνι έφτιαξε τη γέμιση. Έπλυνε και καθάρισε καλά το σπανάκι του και το σώταρε σε ζεστή κατσαρόλα χωρίς να προσθέσει λάδι ή άλλα υγρά, μέχρι να δει πως αυτό είχε μειωθεί σε όγκο σχετικά.
Ύστερα πρόσθεσε και το ελαιόλαδο και σώταρε λίγο ακόμα να μειωθούν κι άλλο τα υγρά. Απέσυρε την κατσαρόλα με το σπανάκι από τη φωτιά και έβαλε το ξύσμα λεμονιού και τις σταφίδες τις οποίες είχε μουλιάσει από πριν για 2 ώρες σε νερό (σουρωμένες από το νερό εννοείται).
Πάνω σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί το Παράξενο Πιρούνι έστρωσε αντικολλητικό χαρτί και άνοιξε εκεί τη ζύμη με τα χέρια του χωρίς να χρησιμοποιήσει πλάστη. Άπλωσε το μίγμα σπανακιού, σκόρπισε πάνω τα φετάκια αμυγδάλου και το τυρί (που το έβαλε με το μάτι φυσικά, όσο χρειάστηκε για να καλύψει την επιφάνεια). Έριξε και λίγο ελαιόλαδο με το μάτι πάνω από το τυρί.
Άφησε πάλι την πίτσα για μια ώρα στον φούρνο στους 40 για να ξαναφουσκώσει. Ύστερα γύρισε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και έψησε για κανένα 20λεπτο περίπου, όσο δηλαδή περίπου χρειάστηκε για να πάρουν χρώμα οι άκρες και να λιώσει το τυρί.


Η συγκεκριμένη πίτσα δοκιμάστηκε από το Παράξενο Πιρούνι και το crew του χλιαρή και συνοδεύτηκε τέλεια από λευκό κρασί -ένα μοσχοφίλερο ή μια μαλαγουζιά ταιριάζουν άψογα!

You Might Also Like

0 σχόλια