Πίτα με γαύρους

Οκτωβρίου 06, 2020

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Καιρό έχει το Παράξενο Πιρούνι να ανεβάσει κάποια ψαροσυνταγή. Αυτή εδώ ενώ φτιάχνεται με απλά και οικονομικά υλικά, είναι κι αρκετά πρωτότυπη ταυτόχρονα -δηλαδή εντελώς μέσα στο πνεύμα του Παραξενοπιρουνίσιου αυτού ιστολόγιου! 😊

Υλικά για ένα μέτριο στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24 εκατοστών:

- 800 γραμμάρια γαύρος καθαρισμένος και φιλεταρισμένος (δηλ. ακαθάριστος ένα κιλό περίπου)

- 250 γραμμάρια ρύζι καρολίνα

- ένα κρεμμύδι ξερό 

3 φρέσκα κρεμμυδάκια

- ένα μεγάλο καρότο 

- 4 κουταλιές σούπας μαύρες σταφίδες

- δυόσμο φρέσκο 

- αλάτι, πιπέρι

- 1 κουταλάκι ζάχαρη

- μισό κουταλάκι κανέλα

- άνηθο και μαϊντανό

- ελαιόλαδο

Πλένεις τον γαύρο και απλώνεις τα φιλέτα του. Τα αλατοπιπερώνεις.

Στο multi αλέθεις το κρεμμύδι και μετά το καρότο με τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σε κατσαρόλα σωτάρεις σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, μετά βάζεις και το τριμμένο καρότο με τα κρεμμυδάκια, στη συνέχεια το ρύζι και νερό (περίπου 3 1/2 φλιτζάνια ή με το μάτι υπολογίζεις να είναι διπλάσιο σε όγκο από το ρύζι), προσθέτεις αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, κανέλα, τις σταφίδες και τον δυόσμο.

Σιγοβράζεις με κλειστή την κατσαρόλα για 15 με 20 λεπτά, μετά ξεσκεπάζεις και αφήνεις τα υγρά να απορροφηθούν. Το ρύζι πρέπει να μαλακώσει και να γίνει κολλώδες (τουλάχιστον έτσι αρέσει στο Παράξενο Πιρούνι) και θέλει τακτικό ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα γιατί κολλάει εύκολα. Προς το τέλος όταν απορροφηθούν τα υγρά, προσθέτεις λίγο φρέσκο μαϊντανό και άνηθο ψιλοκομμένα και κατεβάζεις από τη φωτιά αφήνοντας σκεπασμένη την κατσαρόλα στην άκρη μέχρι να ετοιμάσεις τον γαύρο.

Στρώσε καλού - κακού με αλουμινόχαρτο ή λαδόχαρτο το ταψί σου, λάδωσε καλά και τοποθέτησε με προσοχή στον πάτο και στα πλαϊνά τα φιλετάκια του γαύρου φροντίζοντας να μην αφήσεις κενά. 

Θα βάλεις πάνω από τα φιλέτα το ρύζι, θα κλείσεις με προσοχή ότι γαυροφιλέτο προεξέχει να "αγκαλιάσει" το ρύζι και θα σκεπάσεις και την επιφάνεια με γαυροφιλέτα. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, τα φιλέτα του γαύρου σε αυτή την πίτα παίζουν το ρόλο του φύλλου! (και τα καταφέρνουν μια χαρά 😊)

Αφού λοιπόν έχεις σκεπάσει το ρύζι με τα φιλέτα του γαύρου καλά, αλατίζεις, πιπερώνεις και ραντίζεις την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνεις με αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για κανένα 50λεπτο (πρέπει να είναι σχετικά καλά ψημένος ο γαύρος για να μη διαλύεται το φαγητό στο κόψιμο και να βγαίνει σαν πίτα). Αφήνεις την πίτα να κρυώσει καλά και μετά κόβεις σε κομμάτια.

Γίνεται ένα υπέροχο, αρωματικό και πολύ χορταστικό φαγητό! Αν είσαι λοιπόν ΠΑΟ - ΠΑΟΚ ή δε χωνεύεις γενικά τους γαύρους, με την παραξενοπιρουνίσια γαυρόπιτα όχι μόνο θα τους χωνέψεις, αλλά θα γλείφεις και τα δάχτυλά σου! 😊

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Πόσο πρωτότυπη συνταγή! Οι γαύροι καλύπτουν τέλεια το αρωματικό ρυζάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μαρία! Είναι μια διαφορετική ψαροπρόταση και ιδιαίτερα αρωματική πράγματι!

      Διαγραφή