Cookies με παντζάρι και cranberries

Ιανουαρίου 13, 2020

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, parakseno pirouni, the odd fork, odd fork

Το φαγητό είναι βιολογικά μάλλον το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα μετά το οξυγόνο. Πότε όμως η μαγειρική πέρα από ανάγκη και επιβίωση μετατρέπεται σε δημιουργία? Το Παράξενο Πιρούνι θα έλεγε πολύ απλά και με κάθε ειλικρίνεια πως αυτό συμβαίνει όταν μαγειρεύεις με την καρδιά σου. Και σε ποια περίπτωση μαγειρεύεις με την καρδιά σου full open (που λένε και στο χωριό του Παράξενου Πιρουνιού)? Όταν έχεις κάποια άτομα/άτομο στο μυαλό σου. Όταν φτιάχνεις με σκοπό να θρέψεις, να φροντίσεις. Όταν βλέπεις ένα αγαπημένο πρόσωπο να δοκιμάζει με χαρά αυτό που έφτιαξες και δε σε νοιάζει να το δοκιμάσεις καν εσύ ο ίδιος.
Γιατί η μαγειρική διαφέρει όταν τα αποτελέσματα αυτής ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ. Γιατί κανένα φαγητό ή γλυκό δεν έχει αξία αν τρώγεται με ένα μόνο πιρούνι ή κουτάλι.
Γιατί η φράση "Κοίτα τι έφτιαξα" απογειώνεται όταν μετατρέπεται σε "Κοίτα τι ΣΟΥ έφτιαξα"...

Και συνεχίζοντας με το project "Το Παράξενο Παντζάρι", το Παράξενο Πιρούνι σου έχει σήμερα cookies παντζαριού, νηστίσιμα (ή vegan αν σου ακούγεται καλύτερα), καθόλου δύσκολα στην παρασκευή τους, μαλακά, ελαφριά, μεταφέρονται εύκολα και μοιράζονται ακόμα πιο εύκολα σε φίλους με καλό γούστο που εκτιμούν τα παράξενα! 😉

Υλικά για 65 περίπου cookies:

- ένα μεγάλο παντζάρι (το κεφάλι μόνο φυσικά), ωμό και ψιλοτριμμένο
- 2 κομματάκια (σαν το μικρό σου δάχτυλο) φρέσκια ρίζα τζίντζερ τριμμένη
- 2 ποτηράκια του κρασιού (όχι εντελώς γεμάτα) ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 ποτηράκι του κρασιού ανθρακούχα βυσσινάδα (ή άλλο ανθρακούχο ποτό)
- 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι τσαγιού (όχι γεμάτο) σόδα
- μίγμα μπαχαρικών που ταιριάζει στην περίπτωση: λίγο τζίντζερ σκόνη, λίγο γαρίφαλλο σκόνη και λίγο κόκκινο, καυτερό πιπέρι (καγιέν) σκόνη
- αλεύρι που φουσκώνει όσο πάρει (λίγο λιγότερο από 2 φλιτζάνια)
- λίγο παραπάνω από τη μισή συσκευασία αποξηραμένα cranberries (που ήταν 200 γραμμάρια)

Τα φτιάχνεις γελοία εύκολα απλώς ανακατεύοντας όλα τα υλικά με τη σειρά που σου τα γράφει το Παράξενο Πιρούνι. Επάνω σε μεγάλο ορθογώνιο ταψί στρώνεις χαρτί ψησίματος a.k.a. λαδόκολλα και με τη βοήθεια δύο ίδιων κουταλιών του γλυκού σχηματίζεις τα μπισκότα αφήνοντας και κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατί κατά το ψήσιμο θα φουσκώσουν και θα απλώσουν.
Ύστερα κλασικά όπως φαντάζεσαι ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για κανένα τέταρτο περίπου (ανάλογα και με τον φούρνο).

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, parakseno pirouni, the odd fork, odd fork

Τα μπισκότα έχουν μεν λίγη ζάχαρη αλλά μάλλον περισσότερο χάρη στα αποξηραμένα cranberries που περιέχουν, έχουν κατά βάση γλυκιά γεύση. Ταυτόχρονα υπάρχει και κάτι το ακαθόριστα αλμυρό, όπως και μια σπιρτάδα που οφείλεται στο τζίντζερ και στα μπαχαρικά -κυρίως στην προσθήκη της ελάχιστης ποσότητας του καυτερού, κόκκινου πιπεριού.
Το Παράξενο Πιρούνι θα στο ομολογήσει: Φτιάχνοντας αυθόρμητα και παρορμητικά τα μπισκότα του όπως κάνει συνήθως, τη στιγμή που έριχνε στον μπισκοτοχυλό του τα μπαχαρικά, σκέφτηκε πως λίγο -λίγο μόνο- καυτερό, κόκκινο πιπέρι θα κάνει τα μπισκότα του σωστά (σωστά παράξενα δηλαδή). Γιατί η σωστή, ελεγχόμενη δόση πιπεριού είναι ίσως το κλειδί όχι μόνο για την επιτυχία συνταγών μαγειρικής, αλλά και ανθρώπινων σχέσεων.

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Πολυ ωραία ακούγεται όλο αυτό!!!
    Και τα υλικά τους μου αρέσουν επισης. Υγιεινά οσο δεν παει.
    Μπράβο Εφη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι βέβαια, εννοείται πως είναι υγιεινά σε σχέση με τα "κλασικά" ας πούμε cookies. Και αν αντί για ζάχαρη κάποιος βάλει στέβια π.χ. και cranberries χωρίς ζάχαρη, γίνονται και σούπερ διαιτητικά! Σ' ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  2. Φαίνονται λαχταριστά και θα ναι και υγιεινά

    ΑπάντησηΔιαγραφή