Κέικ νηστίσιμο με μπύρα και χουρμάδες

Νοεμβρίου 22, 2018

κέικ με μπύρα, κέικ νηστίσιμο, κέικ με χουρμάδες, κέικ με κανέλα, κέικ με μελάσα, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Αν για κάποιο -πραγματικά πολύ παράξενο- λόγο δε θες να πιεις το μπουκάλι της μπύρας που έχεις στο ψυγείο ή κι αν αυτό δε συμβαίνει κι απλώς θέλεις να δοκιμάσεις ένα νηστίσιμο, διαφορετικό και πεντανόστιμο κέικ μπύρας, τσίμπα αυτό το κέικ και δε θα χάσεις! Το Παράξενο Πιρούνι είναι χωρίς καμία υπερβολή μέγας λάτρης της μπύρας και δοκιμάζοντας κάθε νέα ετικέτα, καθώς προσπαθεί να αποτυπώσει μυρωδιές, εντυπώσεις, γεύση και επίγευση, η σκέψη για το αν και που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάθε μπύρα στην κουζίνα φτιάχνοντας τις παράξενές του συνταγές, έρχεται από μόνη της! 
Το κέικ αυτό ήταν γελοία εύκολο να φτιαχτεί, ήταν νηστίσιμο, ήταν φουλ στα αρώματα, είχε τις χάρες όλες! Χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση, βουρ στα υλικά:

Για ένα μέτριο κέικ, σαν τη φωτογραφίας:

- ένα σακουλάκι αποξηραμένοι χουρμάδες (200 γρ.)
- ένα μπουκάλι (330 ml) μπύρα με γλυκιά γεύση (bock, stout, σκούρα βελγική)
- 3/4 κούπας μελάσα
- 3/4 κούπας λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη
- μισή κούπα ελαφρύ ηλιέλαιο
- 1 και 1/2 κ.γλ. μίγμα από: κανέλα, γαρίφαλλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ σκόνη
- λίγο τριμμένο καρύδι (προαιρετικά, αν θέλεις)
- αλεύρι που φουσκώνει, όσο πάρει

Μια μπύρα με καραμελένια αρωματικά/γευστικά χαρακτηριστικά και βυνώδες σώμα είναι ιδανική γι' αυτό το κέικ. Μπορείς να πάρεις μια σκούρα βελγική ale τύπου dubbel - quadrupel ή οποιαδήποτε γλυκίζουσα μπύρα της προτίμησής σου (όχι όμως Amstel/Heineken, θα τρίζουν τα δόντια του Παράξενου Πιρουνιού!)Ξεκινάς λοιπόν ανοίγοντας το μπουκάλι της μπύρας. Μέσα στη μπύρα θα μουλιάσεις τους χουρμάδες ψιλοκομμένους (εννοείται χωρίς τα κουκούτσια) για 3 ώρες το λιγότερο, μέχρι να μαλακώσουν. Ύστερα σουρώνεις, ανακατεύεις το μπυροζουμί με τη μελάσα, τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και τα μπαχαρικά και ανακατεύοντας με κουτάλι, ρίχνεις αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος και ομοιογενής χυλός κέικ.
Προσθέτεις τελευταίους τους ψιλοκομμένους, "μπυρωμένους" (γαμάτη λέξη?) χουρμάδες (τους πασπαλίζεις όμως με λίγο αλεύρι για να μην πάνε στον πάτο του κέικ) και αν θέλεις, βάζεις και λίγο τριμμένο καρύδι. Τοποθετείς το χυλό σε φόρμα λαδωμένη και αλευρωμένη και ψήνεις κλασικά το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρώμα.

Το χρώμα βέβαια θα είναι σκούρο καστανό λόγω της μελάσας και μαζί με τον συνδυασμό μπαχαρικών, το κέικ θα σου θυμίσει γευστικά πάρα πολύ μουστοκούλουρο!
Βάλε λοιπόν την αγαπημένη σου μπύρα στο ποτήρι, κόψε μια φέτα κέικ και απόλαυσε! Κι αν δε πιστεύεις το Παράξενο Πιρούνι για την υπέροχη σχέση που μπορεί να έχει η μπύρα με τα γλυκά, έρχονται προσεχώς κι άλλες γλυκο-μπυροσυνταγές να το αποδείξουν!

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Έφη μας έχουν λήψει οι μπυροσυνταγές σου και οι προτάσεις σου για μπύρες!!Ευτυχώς επανήλθες. Την Καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω, ευχαριστώ πολύ!! Ναι, εννοείται αυτό, σιγά - σιγά θα ανέβουν και οι παλιές αλλά και νέες μπυροσυνταγές!

      Διαγραφή