­

Ταρτάκια με κρέμα πορτοκαλιού χωρίς ζάχαρη και γλουτένη

Μαρτίου 26, 2025

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Τα νέα παραξενοπιρουνίσια ταρτάκια θα μπορούσες να τα πεις μια παραλλαγή της συνταγής για τα λυχναράκια ή καλτσουνάκια, αυτά τα ωραιότατα μικρά γλυκάκια που έχουν ως γέμιση το γλυκό, ανάλατο τυρί όπως τη μυζήθρα ή το ανθότυρο.

Η παραλλαγή ή στην ουσία πιο υγιεινή εκδοχή, είναι η ζύμη - βάση από τα ταρτάκια να μην περιέχει λευκό ή οποιοδήποτε τυποποιημένο αλεύρι και η κρέμα να μην περιέχει ζάχαρη. Επιπλέον, λόγω φάσης που περνάει όπως φαίνεται το Παράξενο Πιρούνι αυτή την εποχή, η κρέμα όφειλε να έχει γεύση και άρωμα πορτοκαλιού! Και όπως πάντα, η σκέψη έγινε γρήγορα πράξη. 😉


Για 12 μικρά ταρτάκια, το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε:


- 200 γραμμάρια άσπρα, ανάλατα ωμά αμύγδαλα

- ένα κεσεδάκι (200 γραμμάρια) γιαούρτι στραγγιστό total 2% σε λιπαρά

- ξύσμα από ένα πορτοκάλι

- ένα μεσαίο αβγό

- ξύσμα από ένα ακόμα πορτοκάλι

- 180 γραμμάρια περίπου γλυκιά, ανάλατη μυζήθρα Amari

- 2 μεγάλες κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι χωρίς ζάχαρη

- προαιρετικά, σουσάμι για στόλισμα


Το Παράξενο Πιρούνι έφτιαξε πρώτα την πανεύκολη "ζύμη" χωρίς αλεύρι για τη βάση στα ταρτάκια του. Άλεσε όση πιο ψιλή μπορούσε την αμυγδαλόψιχα στο multi και την ανακάτεψε με το στραγγιστό γιαούρτι και το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπολ να γίνει ένα εννιαίο μίγμα. Άπλωσε με προσοχή αυτό το μίγμα σε 12 μικρά φορμάκια σιλικόνης για muffins να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα και έψησε στους 180 βαθμούς σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα για 15 - 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα και να στερεοποιηθούν.

Όταν κρύωσαν οι βάσεις για τα ταρτάκια του, το Παράξενο Πιρούνι έφτιαξε τη γέμιση πορτοκαλιού ως εξής: Στο multi και πάλι, έβαλε το αβγό, τη μυζήθρα σε κομματάκια, το ξύσμα πορτοκαλιού και την μαρμελάδα πορτοκάλι. Δούλεψε το multi να πάρει μια ομοιόμορφη κρέμα και με αυτήν γέμισε τα ταρτάκια του. Πασπάλισε την επιφάνεια και με λίγο σουσάμι και έψησε και πάλι σε φούρνο με αέρα στους 170 βαθμούς μέχρι η γέμιση να φουσκώσει, να κάνει σκασίματα στην επιφάνεια και να πάρει λίγο χρώμα.

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Αφού τα ταρτάκια κρύωσαν τελείως, το Παράξενο Πιρούνι τα έβγαλε με προσοχή από τα φορμάκια και τα έβαλε ωραία - ωραία σε ένα πιάτο για να τα καμαρώσει.

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Τα ταρτάκια αυτά αν και δεν έχουν ως βάση την κλασική ζύμη τάρτας με βούτυρο είναι λόγω των αμυγδάλων πολύ χορταστικά! Η κρέμα πορτοκαλιού που τα γεμίζει τα ολοκληρώνει δίνοντάς τους δροσιά και άρωμα. Η πιο σωστά, αυτή τη μοναδική παραξενοπιρουνίσια τσαχπινιά!

Φτιάξτα κι εσύ για τα παιδάκια σου, για τους γείτονες, για γνωστούς και άγνωστους και φυσικά για σένα όταν θέλεις να τσιμπήσεις κάτι γλυκό αλλά και "αθώο" ταυτόχρονα μαζί με το καφεδάκι σου ή το τσάι σου.

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Στο παραξενοπιρουνίσιο χωριό, κυκλοφορεί ένα ρητό που έχει γίνει viral αυτή την εποχή. Είναι αυτό που λέει πως το πορτοκαλί, είναι το νέο κόκκινο! 🍊

You Might Also Like

0 σχόλια