Κριτσίνια με αγκινάρα και μάραθο
Μαρτίου 14, 2025Τι καλύτερο από το να τσιμπάς ένα κουλουράκι όταν έχεις λιγούρα για κάτι γλυκό ή ένα κριτσίνι σαν αλμυρό σνακ για να σου κόψει την όρεξη πριν το κυρίως γεύμα? Τα νέα κριτσίνια που σκάρωσε το ασταμάτητο Παράξενο Πιρούνι είναι το ιδανικό αλμυρό σνακ χωρίς να έχουν αλάτι, χωρίς να έχουν καμία λιπαρή ουσία, χωρίς να έχουν καν αλεύρι!
Το άλλο φαν φακτ που λένε και στο χωριό του Παράξενου Πιρουνιού, είναι πως οι αγκινάρες εδώ χρησιμοποιούνται ωμές! Δε θα χρειαστείς παρά ένα μαχαίρι, ένα κουτάλι, ένα μπολ και το multi σου για να φτιάξεις αυτά τα κριτσίνια, κι όλα αυτά με 5 - 10 λεπτά προετοιμασίας και 15 - 20 λεπτά ψησίματος! Εύκολα, γρήγορα, οικονομικά και υγιεινά, a.k.a. παραξενοπιρουνίσια!
Για να φτιάξει 15 μέτρια κριτσίνια το Παράξενο Πιρούνι χρειάστηκε:
- 4 μεγάλους, κατεψυγμένους "πάτους" αγκινάρας
- μερικά κλωναράκια φρέσκο μάραθο
- ένα φρέσκο κρεμμυδάκι
- ένα μεσαίο αβγό
- πιπέρι και λίγο κουρκουμά σκόνη
- 200 γραμμάρια στραγάλια αφράτα, ανάλατα
Το Παράξενο Πιρούνι είχε ξεπαγώσει από την προηγούμενη μέρα τις κατεψυγμένες αγκινάρες, βάζοντας τες μέσα σε ένα μπολ με νερό που τις κάλυπτε. Όταν ήταν έτοιμο την επόμενη μέρα να φτιάξει τα κριτσίνια του, έβαλε στο multi τα στραγάλια αλέθοντας τα πολύ καλά να γίνουν σκόνη.
Το Παράξενο Πιρούνι άδειασε τη σκόνη ή το "αλεύρι" στραγαλιού σε μπολ και στο άδειο multi έβαλε τις αγκινάρες έτσι όπως ήταν ωμές, σουρωμένες από το νερό και ψιλοκομμένες, το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο καθώς και τον μάραθο επίσης ψιλοκομμένο. Έφερε μια βόλτα τα υλικά, ύστερα πρόσθεσε το αβγό, το πιπέρι και τον κουρκουμά και δούλεψε ξανά το multi να προκύψει ένας λείος πολτός.
Το Παράξενο Πιρούνι άδειασε το μίγμα από το multi στο μπολ με το "αλεύρι" στραγαλιού και ζύμωσε ελαφρά, να προκύψει ένα μίγμα σαν ζύμη κουλουριών. Έπλασε με το χέρι του κορδονάκια σε σχήμα κριτσινιού, τα ακούμπησε επάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος το οποίο είχε στρώσει επάνω στη σχάρα του φούρνου του τον οποίο είχε προθερμάνει στον αέρα, κι έψησε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, να δει πως πήραν πιο σκούρο χρώμα.
Διατηρούνται καλά κλεισμένα σε σακουλάκι/ταπεράκι για μερικές μέρες εκτός ψυγείου. Αν μείνουν περισσότερο, καλό είναι να μπουν στο ψυγείο. Θα ακολουθήσουν κι άλλες ιδέες για τη χρήση της κατεψυγμένης αγκινάρας ωμής, γιατί το Παράξενο Πιρούνι ήταν να μην κάνει την αρχή! 😊
0 σχόλια