Γλυκό ψυγείου με ιβίσκο και τριαντάφυλλο

Οκτωβρίου 18, 2024

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Το νέο, τριανταφυλλένιο γλυκό του Παράξενου Πιρουνιού με το βαθυκόκκινο, αισθησιακό αυτό χρώμα παραλίγο να μη δει το φως της δημοσιότητας λόγω του προφανούς ατυχήματος στο στήσιμο, a.k.a. food styling. Δηλαδή, τη ρωγμή που δημιουργήθηκε στο κομμάτι κατά το κόψιμο και σερβίρισμα στο πιατάκι της φωτογραφίας.
Αν ένα κομμάτι γλυκού ραγίζει όμως, όσο κι αν αυτό επηρεάζει την εμφάνιση του δεν επηρεάζει τη γεύση του. Το αντίστροφο δηλαδή που συμβαίνει όταν "ραγίζει" μια καρδιά. Παράγει πικρή γεύση που δε φεύγει, όσα γλυκά κι αν καταναλώσεις κι όσο κι αν εμφανισιακά φαίνεσαι μια χαρά.

Το Παράξενο Πιρούνι που ευτυχώς σαν πιρούνι που είναι έχει σιδερένια δόντια και καρδιά που δε ραγίζουν, πέτυχε σε μαγαζί ξηρών καρπών και βιολογικών προϊόντων αποξηραμένο ιβίσκο καθώς και τσάι ιβίσκου και το πάντρεμα τους με μπισκότα, βελούδινη κρέμα, λικέρ τριαντάφυλλο και ροδόνερο έδωσε ένα αποτέλεσμα που έστω και για λίγο, κατάφερε να νικήσει οποιαδήποτε πικρή γεύση.

Υλικά για ένα μέτριο, ορθογώνιο γυάλινο πυρέξ:

- 2 πακέτα (200 γραμμάρια το πακέτο) μπισκότα σαβαγιάρ
- 250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 250 γραμμάρια (ένα κουτάκι) τυρί μασκαρπόνε
- 4 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
- δυο κουταλιές σούπας λικέρ τριαντάφυλλο
- μια κουταλιά σούπας ροδόνερο
- τσάι ιβίσκου
- λίγη ζάχαρη κρυσταλλική
- λίγος ιβίσκος ζαχαρωμένος και αποξηραμένος (2/3 κούπας περίπου)
- 1 1/2 κούπα νερό
- 3/4 κούπας ζάχαρη
- 3 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
- λίγο ακόμα λικέρ τριαντάφυλλο

Το Παράξενο Πιρούνι πριν ξεκινήσει να ετοιμάζει το γλυκό του είχε φροντίσει να τοποθετήσει την κρέμα γάλακτος στο ψυγείο για μια μέρα το λιγότερο έτσι ώστε όταν θα τη χρησιμοποιούσε, να ήταν καλά παγωμένη. Όταν λοιπόν έφτασε εκείνη η ωραία ώρα, το Παράξενο Πιρούνι τοποθέτησε την κρύα κρέμα γάλακτος σε μπολ που επίσης το είχε αφήσει στο ψυγείο να παγώσει και χτύπησε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγύ στο μίξερ, προσθέτοντας προς το τέλος τη ζάχαρη, το λικέρ και το ροδόνερο. 
Ένωσε τη σαντιγύ με το τυρί μασκαρπόνε και ανακάτεψε με το  σύρμα απαλά, να γίνει ένα εννιαίο μίγμα. Σκέπασε το μπολ με μια διάφανη μεμβράνη και το άφησε στο ψυγείο για μερικές ώρες, να σφίξει περισσότερο η κρέμα.

Το Παράξενο Πιρούνι έφτιαξε ένα δυνατό και αρκετά γλυκό τσάι ιβίσκου (χρησιμοποίησε δηλαδή 4 φακελάκια για 2 κούπες νερό και ζάχαρη έβαλε κατά βούληση, δοκίμασε πόσο γλυκό το ήθελε). Το άφησε να κρυώσει και βούτηξε τα μπισκότα μέσα σ' αυτό κάνοντας μια στρώση στο πυρέξ και ραντίζοντας την επιφάνεια με σταγόνες από λικέρ τριαντάφυλλο (προσοχή, δεν θέλει πολύ γιατί θα βγουν ζουμιά στο γλυκό), καλύπτοντας τη στρώση μπισκότων με τη μισή κρέμα. Από πάνω, έκανε με τον ίδιο τρόπο άλλη μια στρώση με μπισκότα και κάλυψε με την υπόλοιπη κρέμα.
Και πάλι, άφησε το πυρέξ στο ψυγείο για μερικές ώρες.

Και το ωραίο ήταν στο τέλος:
Το Παράξενο Πιρούνι έβαλε τη 1 1/2 κούπα νερό σε μικρή κατσαρόλα να πάρει βράση. Κατέβασε από τη φωτιά και έβαλε στο βραστό νερό 4 φακελάκια τσάι ιβίσκου και τον αποξηραμένο ιβίσκο. Έκλεισε την κατσαρόλα με το καπάκι και άφησε για μισή ώρα, να αρωματιστεί το νερό.
Ύστερα αφαίρεσε τα φακελάκια αφού πρώτα τα πίεσε πολύ καλά να βγάλουν κι άλλο άρωμα μέσα στο νερό. Διέλυσε τη ζάχαρη (το υγρό θα είναι χλιαρό ακόμα) και όταν κρύωσε τελείως, πήρε μερικές κουταλιές υγρού και διέλυσε το κορν φλάουρ σ' αυτό, το οποίο πρόσθεσε στο υγρό της κατσαρόλας. 
Ξανάβαλε το μίγμα στη φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα, μέχρι να δει πως είχε δέσει και πήξει. Εκτός φωτιάς κι αφού το μίγμα είχε γίνει χλιαρό, το Παράξενο Πιρούνι πρόσθεσε και το λικέρ. Όταν κρυώσει τελείως το άπλωσε πάνω από την κρέμα, σε όλη την επιφάνεια του γλυκού.
Έβαλε το πυρέξ στο ψυγείο και έκανε υπομονή για τελευταία φορά.

Όταν μετά από ώρες το γλυκό θα έχει σφίξει (το Παράξενο Πιρούνι το άφησε στο ψυγείο όλη τη νύχτα) και θα έχουν δέσει οι γεύσεις, είναι επιτέλους ώρα να κοπεί σε  κομμάτια και να σερβιριστεί!
Η τριανταφυλλί στρώση της επιφάνειας με τον ιβίσκο θυμίζει ζελέ και το όλο σύνολο με το λουλουδένιο άρωμά του (έχει κι ο ιβίκος κάτι το τριανταφυλλένιο στη γεύση και στο άρωμα) ήταν -κατά τα γούστα του Παράξενου Πιρουνιού τουλάχιστον- υπέροχο!

You Might Also Like

0 σχόλια