Σορμπέ με γκρέιπφρουτ και κρόκο Κοζάνης

Αυγούστου 08, 2023

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Αυτό το σορμπέ είναι ιδανικό για το κλείσιμο καλών, ιδιαίτερων γευμάτων. Είναι εκλεπτυσμένο, αιθέριο, αρωματικό και λίγο γλυκόπικρο. Του πάει όμως. Ο κρόκος Κοζάνης έχει αφήσει τη σφραγίδα του για τα καλά, όπως κάνει παντού και πάντα άλλωστε, ο συνδυασμός του με όλα τα εσπεριδοειδή είναι φουλ ταιριαστός και για φαντάσου να τρως μια μπάλα από αυτό το ζωηρόχρωμο παγωμένο σιρόπι μετά από ένα νεγκρόνι ή ένα άπερολ ή... μαζί με αυτά! (ice cream float όπως το λένε και στο παραξενοπιρουνίσιο χωριό 😊).


Δε χρειάζονται παρά τα εξής απλά υλικά:


- 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

- 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό

- το ξύσμα από 1 μεγάλο κόκκινο γκρέιπφρουτ

- 1 φλιτζάνι τσαγιού χυμό γκρέιπφρουτ (2 με 3 γκρέιπφρουτ περίπου)

- 1 φακελάκι κρόκο Κοζάνης σε σκόνη


Βράζεις νερό, ζάχαρη και ξύσμα για 5 λεπτά, κατεβάζεις από τη φωτιά και προσθέτεις τον κρόκο και το χυμό γκρέιπφρουτ όταν το σιρόπι κρυώσει εντελώς. Βάζεις σε τάπερ στην κατάψυξη και φροντίζεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα να το βγάζεις έξω και να ανακατεύεις το παγωτό με ένα σύρμα καθώς αυτό με την πάροδο του χρόνου θα πήζει, έτσι ώστε να αφρατεύει και να μη γίνει σκληρό. Αν και λόγω του ότι εδώ η ζάχαρη είναι αρκετή, δε θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Ύστερα από αρκετές ώρες ή την επόμενη ημέρα το σορμπέ είναι έτοιμο για κατανάλωση. Διατηρείται μαλακό για μέρες στην κατάψυξη και θα εντυπωσιάσει τους πάντες με το φαντεζί πορτοκαλένιο του χρώμα! Αν και στο Παράξενο Πιρούνι αρέσει η γλυκόπικρη γεύση που του δίνει κυρίως το ξύσμα και όχι ο χυμός από το γκρέιπφρουτ, κάποιος αν το "φοβάται" μπορεί να βάλει ξύσμα πορτοκαλιού ή και χυμό πορτοκαλιού, ας έχει υπόψη του όμως πως θα βγει αρκετά γλυκό (για παγωμένο σιρόπι πρόκειται εξάλλου).

Το Παράξενο Πιρούνι προσεχώς αποχωρεί και κλείνει τα ρολά. Μπαίνει στη θάλασσα αλλά και στην πρίζα για να φορτίσει και να επιστρέψει δριμύτερο. Και μέχρι τότε, στέλνει τα παράξενα φιλιά του! 😊

You Might Also Like

0 σχόλια