Ρολά κανέλας - γλυκές τυρόπιτες

Δεκεμβρίου 19, 2022

 

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Ο τρόπος που κάποιος μαγειρεύει δείχνει και αρκετά για το χαρακτήρα του. 

Το Παράξενο Πιρούνι από τότε που απέκτησε τις βάσεις, δε διάβασε ποτέ του συνταγή. Όταν μαγειρεύει, ποτέ του δε σκέφτεται. Μόνο νιώθει. Ό,τι κάνει, το κάνει από την καρδιά του. Το κάνει αυθόρμητα, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς μέθοδο.

Με άλλα λόγια, χύμα στο κύμα... That's the point! Και μέχρι τώρα, το Παράξενο Πιρούνι παράπονο απ΄τα κύματα δεν έχει 😊

Το αλάνθαστο παραξενοπιρουνίσιο ένστικτο και η καλή του τύχη (και έτυχε, και πέτυχε!) το οδήγησαν στη δημιουργία αυτής εδώ της υβριδικής γλυκιάς πίτας που είναι ουσιαστικά η ένωση ρολού κανέλας και τυρόπιτας. Ό,τι πρέπει για πρωινό ή και για απογευματινό γλυκοτσίμπημα!

Για το φύλλο:

- μια κούπα αλεύρι μαλακό
- μια κούπα αλεύρι σκληρό
- μια κουταλιά της σούπας λάδι
- μισή κουταλιά της σούπας ξύδι
- μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- μια κούπα ζεστό νερό


Το Παράξενο Πιρούνι ανακάτεψε όλα τα υλικά, ζύμωσε καλά και αφού είχε δημιουργηθεί μια μαλακιά, εύπλαστη ζύμη, την άφησε για μισή ώρα σκεπασμένη στο μπολ να ξεκουραστεί.
Μετά, χώρισε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και άνοιξε 4 λεπτά ορθογώνια φύλλα. 

Σ' αυτό το σημείο του ήρθε η έμπνευση αφού εξερεύνησε για λίγο το ψυγείο του και ανακάλυψε πως είχε αρκετό ανάλατο, ελαφρύ ανθότυρο να πασπαλίσει κάθε ένα από τα 4 ορθογώνια ζύμης όχι μόνο με κανελοζάχαρη αλλά και με κομματάκια τυριού. Έτσι προέκυψε ο συνδυασμός ρολού κανέλας και τυρόπιτας! Το Παράξενο Πιρούνι ρόλαρε με προσοχή κάθε ορθογώνιο ζύμης μαζί με τη γέμιση έτσι ώστε να έχει έναν κύλινδρο και ύστερα με κάθε κύλινδρο ζύμης δημιούργησε το γνωστό σχήμα σπείρας ή "σαλιγκαριού" που έχουν τα αγαπημένα cinnamon rolls που λέμε και στα χωριά μας 😊

Το Παράξενο Πιρούνι ράντισε την επιφάνειά τους με νερό και πασπάλισε με κανέλα και καστανή ζάχαρη. Τα έψησε κλασικά σε φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά μέχρι να μυρίσει ωραία η κουζίνα.

Τρώγονται πολύ ωραία και κρύα την επόμενη ημέρα, μάλιστα τότε θα είναι και πιο μαλακά. Βέβαια λόγω του τυριού αν μείνουν παραπάνω, θέλουν ψυγείο.

You Might Also Like

0 σχόλια