Πανακότα με κολοκύθα

Οκτωβρίου 27, 2022

Πλησιάζει η πιο "τρομακτική" γιορτή του χρόνου, αυτή που σε έκανε να βλέπεις τις κολοκύθες με άλλο μάτι αλλά να τις τρως με την ίδια ευτυχώς όρεξη! Το Παράξενο Πιρούνι αγαπά να τσιμπά κολοκύθες και στο ταπεινό του blog έχει αρκετές κολοκυθοσυνταγές -γλυκές & αλμυρές-, δοκίμασε να γράψεις "κολοκύθα" μέσα στο γνωστό κυκλάκι αναζήτησης πάνω δεξιά και πάτα enter αν δε το πιστεύεις! 😉

Για σήμερα, σου έχει μια απλή πανακότα με κολοκύθα, μπόλικα μπαχαρικά όπως της ταιριάζουν και καραμελένιο σιρόπι να την περιλούζει. Για ένα spooky και γλυκό Halloween ταυτόχρονα! 🎃

Υλικά:

- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό

- 10 γραμμάρια (6 φύλλα) ζελατίνα

- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού μέλι ή αν προτιμάς καστανή ζάχαρη

- 2 φλιτζάνια τσαγιού γάλα εβαπορέ αδιάλυτο

- 1 φλιτζάνι τσαγιού πολτό κολοκύθας*

- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

- από 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ σκόνη

Ο πολτός της κολοκύθας: Επειδή δεν θα κολοκυθο-μαγειρεύεις κάθε μέρα, όταν κάποια στιγμή έχεις χρόνο, κόβεις την κολοκύθα σε φέτες με το φλούδι και την ψήνεις για μιάμιση με δύο ώρες στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει. Αδειάζεις τη σάρκα της με ένα κουτάλι και πολτοποιείς στο multi. Γίνεται ένας σφιχτός ομοιογενής πολτός σαν κρέμα, τον οποίο μετράς (π.χ. 1 φλιτζάνι τσαγιού), βάζεις σε πλαστικά κυπελάκια ή σακουλάκια και φυλάς στην κατάψυξη. Έτσι όποτε το θελήσεις, θα έχεις έτοιμο πολτό κολοκύθας για γλυκά και φαγητά!

Στο θέμα τώρα:

Για την πανακότα: Βράζεις το μισό φλιτζάνι νερό και για ακόμα καλύτερη γεύση και άρωμα βυθίζεις σ' αυτό 2 φακελάκια αρωματικό τσάι μήλο - κανέλα. Πιέζεις καλά τα φακελάκια να βγάλουν όλο τους το άρωμα και ρίχνεις στο ζεστό τσάι τα φύλλα ζελατίνας που τα έχεις μουλιάσει σε κρύο νερό (τα σουρώνεις εννοείται) και ανακατεύοντας, διαλύεις στο ζεστό ακόμα μίγμα το μέλι ή τη ζάχαρη. Ανακατεύεις το γάλα εβαπορέ με τον πολτό της κολοκύθας και τα μπαχαρικά. Αν δεν είναι εντελώς ομοιογενές το μίγμα, το περνάς από το multi. Στο μίγμα της ζελατίνας προσθέτεις το μίγμα γάλακτος - κολοκύθας σιγά σιγά και ανακατεύεις απαλά με ένα κουτάλι να ενωθούν τα υλικά.

Βάζεις το μίγμα σε φόρμα καλυμμένη με μεμβράνη και στο ψυγείο για αρκετές ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί και να σφίξει. Ξεφορμάρεις την πανακότα και σερβίρεις με μέλι ή σιρόπι καραμέλας, ή κάποιο σιρόπι περίσσευμα από γλυκό του κουταλιού το οποίο περιέχει μπόλικο κανελογαρίφαλλο (ταιριάζουν πολύ αυτά τα μπαχαρικά με την κολοκύθα!)... Αυτοσχεδίασε! Το Παράξενο Πιρούνι έφτιαξε σιρόπι καραμέλας αρωματισμένο με κανέλα!

Επίσης θεϊκά ταιριάζουν μαζί με την κολοκυθο-πανακότα και μπισκοτάκια τζίντζερ, μπισκότα με μπαχαρικά γενικά ή spiced cake -που λένε και στο χωριό του Παράξενου Πιρουνιού. Υπέροχη όπως και να 'χει!

You Might Also Like

0 σχόλια