Vegan και gluten-free παστίτσιο

Ιουλίου 18, 2022

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Το Παράξενο Πιρούνι επιστρέφει καλοκαιρινά, δυναμικά, φυσικά νόστιμα και όπως πάντα πρωτότυπα!
Συνταγές για vegan παστίτσιο και μουσακά υπάρχουν αρκετές στο διαδίκτυο, σήμερα το Παράξενο Πιρούνι θα σου παρουσιάσει τη δική του εκδοχή. Παστίτσιο βίγκαν και χωρίς γλουτένη, φουλ όμως σε πρωτεΐνη που σε χορταίνει χωρίς να σε βαραίνει.

Χωρίς άλλη καθυστέρηση, για ένα μέτριο ορθογώνιο πυρέξ το Παράξενο Πιρούνι χρειάστηκε:

Για τον "κιμά" από κόκκινες φακές:

- λίγο ελαιόλαδο
- ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 μεγάλα καρότα
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- ένα πελτεδάκι, τη μίνι συσκευασία (70 γραμμάρια)
- ένα φυλλαράκι δάφνης
- 2 με 3 καρφάκια γαρίφαλλο
- 2 με 3 κόκκους μπαχάρι
- λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
- μισή κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά
- μια μικρή, καυτερή αποξηραμένη πιπερίτσα
- αλάτι, πιπέρι
- μια κούπα κόκκινες φακές

Για τη βίγκαν μπεσαμέλ φιστικοβούτυρου:

- μισό λίτρο γάλα φυτικό άγλυκο (το Παράξενο Πιρούνι έβαλε γάλα βρώμης)
- ένα κεφάλι σκόρδο
- 2 με 3 καρφάκια γαρίφαλλο
- ένα μικρό φύλλο δάφνης
- ένα φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια άγλυκο (όχι στιγμής)
- αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 2 καλά γεμάτες κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο άγλυκο

Και φυσικά… ζυμαρικά!
Το Παράξενο Πιρούνι έβαλε μιάμιση συσκευασία από τις πολύ ωραίες gluten-free βίδες ρεβυθιού (βλ. φωτο παρακάτω)


Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε από τον "κιμά" φακής. Σε κατσαρόλα με ελάχιστο ελαιόλαδο σώταρε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ύστερα πρόσθεσε τα καρότα και τις πιπεριές Φλωρίνης περασμένα από το multi. Αφού σώταρε για μερικά λεπτά ακόμη, πρόσθεσε τον πελτέ, τον σώταρε κι αυτόν καλά ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα και στη συνέχεια πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά και 2 1/2 κούπες νερό.
Έκλεισε την κατσαρόλα του και σιγόβρασε για 30 με 40 λεπτά περίπου, να μαλακώσουν οι φακές. Οι κόκκινες φακές μάλιστα βράζουν πολύ πιο γρήγορα από τις κοινές καφέ.
Τέλος, το Παράξενο Πιρούνι ξεσκέπασε την κατσαρόλα του, δυνάμωσε τη φωτιά και ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη σπάτουλα άφησε το μίγμα να "στύψει", να μείνει δηλαδή με ελάχιστα υγρά.
Το έβαλε σε ένα πιάτο, καθάρισε την κατσαρόλα του και συνέχισε με τη μπεσαμέλ του.

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Για να φτιάξει τη βίγκαν μπεσαμέλ του, το Παράξενο Πιρούνι καθάρισε μία - μία τις σκελίδες από το κεφάλι σκόρδου και τις ψιλόκοψε. Στην κατσαρόλα του έβαλε το φυτικό γάλα, το σκόρδο, τα γαρίφαλλα και το φύλλο δάφνης και σιγόβρασε το μίγμα για 20 λεπτά περίπου. Όταν πέρασε αυτό το διάστημα και το σκόρδο είχε μαλακώσει, το Παράξενο Πιρούνι απέσυρε την κατσαρόλα του από το μάτι της κουζίνας, αφαίρεσε τα γαρίφαλλα και το φύλλο δάφνης και πολτοποίησε το μίγμα στο multi. 
Δεν πρόκειται να μυρίσει έντονα από το σκόρδο η μπεσαμέλ επειδή αυτό θα έχει βράσει, οπότε μην το φοβάσαι αν διαβάζοντας τα υλικά σου φάνηκε υπερβολική η ποσότητα.

Το Παράξενο Πιρούνι ξανάβαλε το μίγμα γάλακτος - σκόρδου στην κατσαρόλα και στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και όταν πήρε μία βράση πρόσθεσε το άνθος αραβοσίτου, το οποίο το είχε διαλύσει σε μισή κούπα κρύο νερό. Το πρόσθεσε με γρήγορες κινήσεις στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, έβαλε επίσης αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και όταν ύστερα από λίγο το μίγμα είχε γίνει κρέμα, απέσυρε από την εστία.
Τέλος, το Παράξενο Πιρούνι πρόσθεσε στη μπεσαμέλ του και το φιστικοβούτυρο ανακατεύοντας να γίνει μια ωραία, λεία κρέμα. Σε αυτό το στάδιο μπορείς να δοκιμάσεις και να προσθέσεις ανάλογα με το γούστο σου κι άλλο αλάτι ή πιπέρι.

Τελευταία, έβρασαν τα ζυμαρικά. Το Παράξενο Πιρούνι τα σούρωσε αμέσως και τα ανακάτεψε με λίγο από τον "κιμά" φακής που είχε στην άκρη για να μην κολλήσουν.
Σε ελαφρά λαδωμένο πυρέξ το Παράξενο Πιρούνι έβαλε τα ζυμαρικά του, τα σκέπασε με τον "κιμά" φακής και κάλυψε τα πάντα με τη βίγκαν μπεσαμέλ του.

Έψησε σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα στους 180 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ και να δημιουργηθούν σκασίματα στην επιφάνειά της.

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Το Παράξενο Πιρούνι άφησε το παστίτσιο του να κρυώσει για τρία τέταρτα περίπου και ύστερα το έκοψε σε μερίδες. Η γλυκίζουσα μπεσαμέλ που ετοίμασε ερχόταν σε πολύ ωραία αντίθεση με την πιο πικάντικη σάλτσα-"κιμά" φακής και μαζί με τα συγκεκριμένα ζυμαρικά το πιάτο ήταν κάτι παραπάνω από κομπλέ!
Θα φτιάξεις κι εσύ σαν το Παράξενο Πιρούνι και την αγαπημένη σου πράσινη σαλατούλα κι έχεις γεύμα και ελαφρύ και τούμπανο! 😉

You Might Also Like

0 σχόλια