Pancakes σοκολάτας με σιρόπι βασιλικού

Ιουλίου 28, 2022

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Βασιλικός... Το Νο1 αρωματικό φυτό του ελληνικού καλοκαιριού χωρίς αμφιβολία. Ο Βασιλικός παίζει παντού, από την κλασική σάλτσα ντομάτας και τα γεμιστά μέχρι άλλα παραξενοπιρουνίσια ωραία όπως αυτήν την τρομερή σοκολατο-βατομουρίσια μαρμελάδα, τα cookies με βατόμουρα και βασιλικό ή αυτό το δροσερό γλυκό ψυγείου με κρέμα βασιλικού!

Ναι, όπως φαίνεται ο αρχοντικός βασιλικός και η πληθωρική σοκολάτα γίνονται πολύ καλό ζευγάρι. Όσο κι αν αρχικά μπορεί να κοντράρονται και να ανταγωνίζονται, στο τέλος τα αντίθετα έλκονται. Σε αυτά τα pancakes λοιπόν το "φουλ" της σοκολάτας έρχεται και το φρενάρει εκεί που πρέπει το ευωδιαστό σιρόπι του γεννημένου αρχηγού βασιλικού! 😉


Υλικά για 8 μικρά pancakes:


- μισό φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει 

- 1/4 κουταλιού γλυκού σόδα

- 1/4 κουταλιού γλυκού αλάτι

- 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

- 2 κουταλιές της σούπας κακάο

- 3/4 φλιτζανιού τσαγιού ξυνόγαλα

- 1 ασπράδι αβγού

- μια κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο

- μια βανίλια

- βούτυρο για το τηγάνισμα


Για το σιρόπι βασιλικού:


- δυο χούφτες φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού

- μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό

- μισό φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

- ένα κουταλάκι χυμός λεμονιού


Φτιάχνεις πρώτα τα pancakes. Ανακατεύεις μαζί τα στεγνά υλικά δηλαδή το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, την άχνη και το κακάο. Ακόμα καλύτερα αν δε βαριέσαι, είναι να τα κοσκινίσεις όλα μαζί!

Σε άλλο μπολ χτυπάς με σύρμα ή και με πιρούνι ακόμα το ξυνόγαλα, το ασπράδι, το βούτυρο και τη βανίλια. Ενσωματώνεις το μίγμα των υγρών υλικών στο μίγμα των στερεών, φτιάχνοντας ένα χυλό (δε βγαίνει τόσο αραιός όσο ο χυλός για κρέπες).

Σε αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, βάζεις λίγο βούτυρο να κάψει ελαφρώς και απλώνεις μιάμιση κουταλιά χυλού. Όταν το pancake στεγνώσει, φουσκώσει λίγο και σχηματιστούν τρυπίτσες στην επιφάνειά του, είναι ώρα να το γυρίσεις με σπάτουλα από την άλλη πλευρά. Το κάθε pancake, δε θέλει παρά 2 - 3 λεπτά ψήσιμο από κάθε πλευρά για να γίνει.

Κάθε φορά που βάζεις χυλό στο τηγάνι για νέο pancake, φροντίζεις να έχεις βάλει και "νέο" βούτυρο (σημείωση: Αν θέλεις, βάλε και στο μίγμα του χυλού αλλά και στο τηγάνι όταν ψήνεις τα pancakes, βούτυρο γάλακτος -πρόκειται για αποθέωση!).

Ακουμπάς τα pancakes σε πιάτο το ένα πάνω στο άλλο και τα διατηρείς στο φούρνο ζεστά, μέχρι να ετοιμάσεις και το σιρόπι.

Για το σιρόπι βασιλικού, απλούστατα πολτοποιείς στο μπλέντερ τον βασιλικό μαζί με το νερό και βάζεις τον πολτό σε κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη και το λεμόνι βράζοντας για μερικά λεπτά, μέχρι να έχεις ένα δεμένο σιρόπι.

Σουρώνεις καλά πιέζοντας τα φυλλαράκια που έχουν μείνει στο σουρωτήρι (να βγει όλο το άρωμα, αλλά και το χρώμα του βασιλικού στο σιρόπι) και σερβίρεις τα σοκολατένια pancakes με το πράσινο, αρωματικό σιρόπι βασιλικού το οποίο τους πάει ομολογουμένως τρελά, πρόκειται για ένωση που φτάνει μέχρι και σε γάμο! 😊

You Might Also Like

1 σχόλια