Πίτα με ζύμη χαρουπιού και γέμιση κάστανο

Απριλίου 26, 2022

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Μια πίτα που όμοιά της δεν υπάρχει! Το Παράξενο Πιρούνι αφού πέρασε δύσκολες μέρες σωματικά και ψυχικά, κατάφερε λίγο πριν το Πάσχα να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει και επιτέλους να ηρεμήσει. 
Η όρεξη για μαγειρική και η δημιουργικότητα βρήκαν κι αυτές επιτέλους την ευκαιρία να βγουν προς τα έξω και το αποτέλεσμα ήταν αυτή εδώ η νηστίσιμη πίτα που εξισορροπούσε τέλεια τη γλυκιά και αλμυρή γεύση και χωρίς άλλη καθυστέρηση, το Παράξενο Πιρούνι θα σου διηγηθεί τη σύντομη ιστορία της ζωής της. 😊

Υλικά για τη ζύμη:

- μια κρέμα "γάλακτος" vegan από κάσιους 200 ml
- λίγο ελαιόλαδο
- ένα κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
- λίγο μαύρο πιπέρι, λίγο κόκκινο γλυκό πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο σκόνη
- μισό πακέτο φαρίνα χαρουπιού


Υλικά για τη γέμιση με τα κάστανα:

- λίγο ελαιόλαδο
- ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 3 μικρά καρότα κομμένα σε ψιλές ροδέλες
- ένα ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (χωριστά τα κοτσανάκια από τα φύλλα)
- έναν μικρό ατομικό πελτέ ντομάτας (70 γραμμάρια καθαρό βάρος)
- μια συσκευασία κάστανα έτοιμα βρασμένα (400 γραμμάρια καθαρό βάρος)
- μια χούφτα σταφίδες μαύρες μουλιασμένες  σε κονιάκ
- ένα ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί
- ένα φύλλο δάφνης
- μερικούς κόκκους μπαχάρι
- μερικά καρφάκια γαρίφαλλο
- κόκκινη γλυκιά πάπρικα
- αλάτι, πιπέρι
- μια κρέμα γάλακτος από κάσιους 200 ml
- μισή κούπα περίπου κάσιους ανάλατα ωμά, τριμμένα στο multi


Η αρχή έγινε με την ανακάλυψη και αγορά της τρομερής φαρίνας χαρουπιού, την οποία το Παράξενο Πιρούνι δεν είχε καταφέρει να πετύχει στα κοντινά του σούπερ μάρκετ. Μόλις λοιπόν τη βρήκε σε μακρινότερο και μεγαλύτερο υπερ-κατάστημα δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά και η ιδέα για αυτή την πίτα άρχισε ήδη να γεννιέται στο παραξενοπιρουνίσιο μυαλό του!

Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε με τη γέμιση της πίτας. Όπως κατά 99,9% συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, σε κατσαρόλα αλλειμένη με ελάχιστο ελαιόλαδο σώταρε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στη συνέχεια πρόσθεσε τα καρότα και τα ψιλοκομμένα κοτσανάκια του μαϊντανού. Έβαλε τον πελτέ στην κατσαρόλα σωτάροντάς τον κι αυτόν και ανακατεύοντας καλά με την ξύλινη κουτάλα του και μετά από λίγο πρόσθεσε τα κάστανα, σβήνοντας αμέσως με το κονιάκ (μαζί με τις σταφίδες που μούλιαζαν μέσα του) και όταν αυτό εξατμίστηκε, έσβησε ξανά με το κρασί.
Πρόσθεσε τότε το φύλλο δάφνης, το μπαχάρι, το γαρίφαλλο, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και λίγο νερό, ίσα - ίσα να σκεπάζει τα υλικά. Σκέπασε την κατσαρόλα του και έβρασε σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα περίπου, να μαλακώσουν τα υλικά.

Όταν πέρασε η ώρα, το Παράξενο Πιρούνι δυνάμωσε τη φωτιά, ξεσκέπασε την κατσαρόλα και όταν τα περισσότερα υγρά είχαν εξατμιστεί πρόσθεσε την κρέμα κάσιους και τα φυλλαράκια του μαϊντανού ψιλοκομμένα.


Το Παράξενο Πιρούνι ανακάτευε τακτικά με ξύλινη κουτάλα το φαγητό του γιατί σ' αυτό το στάδιο κολλάει πολύ εύκολα και όταν είδε πως είχε γίνει μια πηχτή πάστα, κατέβασε την κατσαρόλα από την εστία και άφησε λίγο να κρυώσει. Τέλος, δεν είχε παρά να προσθέσει  τα τριμμένα κάσιους και να ανακατέψει καλά τη γέμισή του.
Όταν κρύωσε τελείως είχε σφίξει κι άλλο, δεν είχε καθόλου υγρά, ήταν πηχτή και έτοιμη για να μπει στην πίτα και φυσικά είχε τη γεύση τούμπανο που το Παράξενο Πιρούνι φανταζόταν και περίμενε! 😀

Η γέμιση φτιάχτηκε πανεύκολα αφού το Παράξενο Πιρούνι άδειασε το κουτάκι με την κρέμα κάσιους σε ένα ποτήρι, μέτρησε τη χωρητικότητα - ύψος που είχε και σε ένα άλλο, ίδιο ποτήρι μέτρησε το μισό σε ελαιόλαδο. Δηλαδή μετρώντας σε μεζούρες, χρειάζεται ένα μέρος κρέμας και μισό σε ελαιόλαδο. 
Εδώ το Παράξενο Πιρούνι να πει πως η αυθεντική εκδοχή για αυτή τη ζύμη που τώρα τελευταία το έχει βγάλει ασπροπρόσωπο στις πίτες θέλει κανονικά γιαούρτι, όμως για το vegan της υπόθεσης το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη κρέμα "γάλακτος" από κάσιους που βρήκε σε κατάστημα βιολογικών.

Επομένως το Παράξενο Πιρούνι χτύπησε ελαφρά με το σύρμα σε μπολ την κρέμα κάσιους, το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά και άρχισε να προσθέτει τη φαρίνα χαρουπιού, όση χρειαζόταν έτσι ώστε να προκύψει μια πολύ απαλή ζύμη που δε θα κολλάει στα χέρια. Στο Παράξενο Πιρούνι πήρε λίγο λιγότερο από το μισό πακέτο αλεύρι.
Χώρισε λοιπόν τη ζύμη σε δύο μέρη και άπλωσε το ένα μέρος σε ορθογώνιο πυρέξ ντυμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Δε χρειάζεται πλάστης ή κάτι άλλο, απλώνεται ωραιότατα με τα χέρια. Τοποθέτησε ωραία και ομοιόμορφα τη γέμιση με τα κάστανα από πάνω και σκέπασε με τη δεύτερη μπάλα ζύμης, πιέζοντας, κλείνοντας και ενώνοντας καλά τις άκρες.
Πολύ σημαντικό: Λίγο πριν μπει η άψητη πίτα στο φούρνο πρέπει να χαραχτεί με ένα πριονωτό μαχαίρι σε κομμάτια για να ψηθεί καλύτερα η ζύμη αλλά και για να στεγνώσει λίγο ακόμα και η γέμιση.


Το Παράξενο Πιρούνι έψησε σε φούρνο με αέρα που τον είχε προθερμάνει στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα. Η πίτα τρώγεται καλύτερα κρύα και κατά τη γνώμη του Παράξενου Πιρουνιού είναι καλύτερη και πιο "ώριμη" την επόμενη μέρα!
Η φαρίνα χαρουπιού γλυκίζει σίγουρα περισσότερο από το κοινό λευκό αλεύρι, γι' αυτό το λόγο το Παράξενο Πιρούνι έβαλε λίγο αλατάκι παραπάνω στη ζύμη. Επίσης η γέμιση που με τα κάστανα και τις σταφίδες αποκτά πληθωρικότητα και "στρογγυλάδα", κοντράρεται όσο πρέπει από τον μαϊντανό και το όλο σύνολο γίνεται μια θεϊκή πίτα!
Καλύτερη vegan πίτα ως τώρα, το Παράξενο Πιρούνι δεν έχει φτιάξει! 💖😋

You Might Also Like

0 σχόλια