Παγωτό με μπουρνέλες
aka παγωτό δαμάσκηνο

Ιουλίου 22, 2021

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Εσύ χρησιμοποιείς λέξεις από αυτές που τις μιλάνε μόνο στο χωριό σου ή είσαι κανένας πρωτευουσιάνος?

Το Παράξενο Πιρούνι είναι και το ένα και το άλλο, ή τίποτα από τα δύο. Κάποιες Κερκυραϊκές λέξεις του ακούγονται πολύ χαριτωμένες και μπορεί να τις πει και το ίδιο (εκεί που τις καταλαβαίνουν), κάποιες πάλι όχι και τόσο.

Εν πάσει περιπτώσει, το Παράξενο Πιρούνι ήθελε να χρησιμοποιήσει μια φορά και μια αποκλειστικά Κερκυραϊκή λέξη σε συνταγή! Για να μη σε αφήσει με την απορία, οι μπουρνέλες είναι κοινώς τα γνωστά δαμάσκηνα (δεν τους φαινόταν καθόλου 😊).

Η φλούδα τους είναι που δίνει αυτό το έντονο ροζ χρώμα, αλλά και το άρωμα είναι το κάτι άλλο, ειδικά αν το φρούτο είναι ώριμο και από κάποιον εξοχικό κήπο στο χωριό!

Να και ένα μπουρνελοποίημα! 😊

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni


I have eaten the plums that were in the icebox 

and which you were probably saving for breakfast.

Forgive me they were delicious

so sweet and so cold.

                                            'This Is Just To Say', William Carlos Williams 


Για το παγωτό θα χρειαστείς:

- μισό κιλό μπουρνέλες καλά ώριμες
- 200 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
- 130 γραμμάρια ζάχαρη
- 2 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
- 2 αβγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)

Πλένεις, στεγνώνεις και κόβεις σε κομματάκια τα φρούτα (δεν τα ξεφλουδίζεις!), αφαιρείς τα κουκούτσια και τα βάζεις σε κατσαρόλα μαζί με την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και την αρμπαρόριζα. 
Σιγοβράζεις σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά περίπου, ίσα - ίσα να μαλακώσουν κάπως τα φρούτα και να πάρει το μίγμα το έντονο ροζ αυτό χρώμα.
Αποσύρεις από τη φωτιά. Πολτοποιείς στο μπλέντερ και σουρώνεις.

Στους κρόκους προσθέτεις το μίγμα σιγά - σιγά ανακατεύοντας με το σύρμα πάνω από νερό που βράζει (μπεν μαρί), μέχρι να πήξει και να έχεις μια όχι πολύ πηχτή αλλά όχι και πολύ αραιή κρέμα custard.

Αποσύρεις από τη φωτιά και όταν κρυώσει, βάζεις και τα ασπράδια των αβγών χτυπημένα σε μαρέγγα. Βάζεις το παγωτό στην κατάψυξη, χτυπώντας το κατά τα γνωστά κάθε τόσο με το μπλέντερ, για να έχει ωραία υφή μετά.

Τρώγεται σκέτο (δεν του πάνε σιρόπια και σάλτσες το Παράξενο Πιρούνι νομίζει), ωστόσο μαζί με κομματάκια από λευκούς, αέρινους μπεζέδες δεν θα ήταν καθόλου κακό τώρα που το σκέφτεται!

You Might Also Like

0 σχόλια