Παγωτό με μπουρνέλες
aka παγωτό δαμάσκηνο
Ιουλίου 22, 2021
Το Παράξενο Πιρούνι είναι και το ένα και το άλλο, ή τίποτα από τα δύο. Κάποιες Κερκυραϊκές λέξεις του ακούγονται πολύ χαριτωμένες και μπορεί να τις πει και το ίδιο (εκεί που τις καταλαβαίνουν), κάποιες πάλι όχι και τόσο.
Εν πάσει περιπτώσει, το Παράξενο Πιρούνι ήθελε να χρησιμοποιήσει μια φορά και μια αποκλειστικά Κερκυραϊκή λέξη σε συνταγή! Για να μη σε αφήσει με την απορία, οι μπουρνέλες είναι κοινώς τα γνωστά δαμάσκηνα (δεν τους φαινόταν καθόλου 😊).
Η φλούδα τους είναι που δίνει αυτό το έντονο ροζ χρώμα, αλλά και το άρωμα είναι το κάτι άλλο, ειδικά αν το φρούτο είναι ώριμο και από κάποιον εξοχικό κήπο στο χωριό!
Να και ένα μπουρνελοποίημα! 😊
I have eaten the plums that were in the icebox
and which you were probably saving for breakfast.
Forgive me they were delicious
so sweet and so cold.
'This Is Just To Say', William Carlos Williams
- μισό κιλό μπουρνέλες καλά ώριμες
- 200 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
- 130 γραμμάρια ζάχαρη
- 2 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
- 2 αβγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
Σιγοβράζεις σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά περίπου, ίσα - ίσα να μαλακώσουν κάπως τα φρούτα και να πάρει το μίγμα το έντονο ροζ αυτό χρώμα.
Αποσύρεις από τη φωτιά. Πολτοποιείς στο μπλέντερ και σουρώνεις.
Αποσύρεις από τη φωτιά και όταν κρυώσει, βάζεις και τα ασπράδια των αβγών χτυπημένα σε μαρέγγα. Βάζεις το παγωτό στην κατάψυξη, χτυπώντας το κατά τα γνωστά κάθε τόσο με το μπλέντερ, για να έχει ωραία υφή μετά.
0 σχόλια