Παγωτό ροκφόρ

Μαΐου 24, 2021


παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Μπορείς να σκεφτείς πόσα πράγματα δοκίμασες στη ζωή σου και δε σου άρεσαν την πρώτη φορά? Πάρα πολλά έως αρκετά, έτσι? Το Παράξενο Πιρούνι ποτέ δεν πίστεψε πως η πρώτη εντύπωση είναι η σωστή. Τα πάντα όπως φαίνεται καθορίζονται από τις εκάστοτε συνθήκες κι αυτό το άτιμο το timing. 
Το timing για το ροκφόρ ή τα μπλε τυριά γενικότερα δεν ήταν καλό όταν το Παράξενο Πιρούνι ήταν έφηβο. Το ροκφόρ θα "τρομάξει" όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις έντονες γεύσεις. Δοκίμασε όμως να εμπλουτίσεις τη σάλτσα με τα κίτρινα τυριά για τη μακαρονάδα σου με ένα μικρό κομματάκι ροκφόρ, βάλε τρίμματα από αυτό στην πράσινη σαλάτα σου, βάλε ροκφόρ, καρύδια και μερικά σύκα ή αχλάδια στο πιάτο που θα συνοδέψει το πλούσιο κόκκινο κρασί σου, κι έλα μετά να βγάλεις εκ νέου συμπέρασμα γι' αυτό!
Έχοντας περάσει από το παραπάνω στάδιο της "μύησης" το Παράξενο Πιρούνι θα παρουσιάσει σήμερα ένα παγωτό που το ενθουσίασε και ναι, είναι παγωτό με τυρί ροκφόρ! 😉


Υλικά για 900 ml παγωτού περίπου:


- 4 κρόκοι αβγών

- 1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο γάλα (και light αν θες)

- 1 φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης σε λιπαρά

- 120 γραμμάρια μέλι (6 κουταλιές σούπας)

- 110 γραμμάρια ροκφόρ

- λίγο φρεσκοκοπανισμένο μαύρο πιπέρι


Ζεσταίνεις το φρέσκο γάλα με την κρέμα γάλακτος και το ρίχνεις στους κρόκους των αβγών που τους έχεις τοποθετήσει σε ένα μπολ, χτυπώντας με σύρμα να γίνει ένα ενιαίο, ομογενοποιημένο μίγμα. Πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει τοποθετείς το μπολ με το μίγμα κρόκων - γάλακτος και χτυπώντας με σύρμα συνεχώς το αφήνεις να πήξει ελαφρώς, φτιάχνεις δηλαδή μια κρέμα custard με τη μέθοδο "μπεν μαρί" που αποτελεί τη βάση ενός παγωτού κρέμα.

Σουρώνεις την custard πάνω από μπολ στο οποίο έχεις τοποθετήσει το ροκφόρ σε τρίμματα έτσι ώστε το τυρί να λιώσει καθώς θα πέφτει η ζεστή custard πάνω του (και να μη λιώσει δε σε πειράζει γιατί με το χτύπημα του παγωτού είτε στην παγωτομηχανή, είτε στο multi αργότερα όταν μπει κατάψυξη θα ενοποιηθεί το μίγμα του παγωτού ούτως ή άλλως).

Προσθέτεις το μέλι (αν είναι χειμώνας ή αν το μέλι έχει σφίξει στο βάζο του, το ζεσταίνεις για να ρευστοποιηθεί) και φρεσκοκοπανισμένο μαύρο πιπέρι.

Αφήνεις το μίγμα του παγωτού να κρυώσει και όταν κρυώσει εντελώς το βάζεις σε τάπερ και στην κατάψυξη χτυπώντας το λίγο - λίγο με το multi (αν δεν υπάρχει παγωτομηχανή) κατά τα γνωστά.

Το Παράξενο Πιρούνι που δεν έχει παγωτομηχανή, χτύπησε το παγωτό με αυτόν τον τρόπο 6 φορές.

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Την επόμενη ημέρα το Παράξενο Πιρούνι δοκίμασε το τυρένιο παγωτό του.
Η υφή του ήταν τέλεια. Η γεύση του ιδιαίτερη. Ούτε αλμυρό ακριβώς, ούτε γλυκό ακριβώς, ούτε ιδιαίτερα πικάντικο ή ίσως να ήταν ταυτόχρονα και τα τρία μαζί!
Το αιχμηρό ροκφόρ ταίριαξε ιδανικά με το απαλό, γλυκό μέλι και το λίγο μαύρο πιπέρι ήρθε να δώσει λίγη "ζωντάνια" και να συμπληρώσει τη γευστική παλέτα.

Και όχι, δεν πρόκειται για τετραμελές ροκ μουσικό γκρουπ από την Λάρισα (αν και στο Παράξενο Πιρούνι αρέσουν αυτά 😊) αλλά για το πιο ωραίο τυρο-παγωτό που μπορείς να δοκιμάσεις! 🍨

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Δε θα ναι λίγο πικρό το παγωτό; Δεν ξέρω το φαντάζομαι απλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, πικρό δε θα είναι σε καμία περίπτωση. Και καθόλου μέλι να μην είχε, θα ήταν αλμυρό από το τυρί. Καλή επιτυχία αν το δοκιμάσετε!

      Διαγραφή