Τρουφάκια για παιδάκια

Μαΐου 09, 2021

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

H περιγραφή "για παιδάκια" στον τίτλο της συνταγής, μπορεί να σημαίνει πολλά. Είτε θέλεις να προσφέρεις αυτές τις γλυκές μπουκίτσες στο παιδί σου, το ανιψάκι, το βαφτιστήρι σου κτλ, είτε τις θέλεις για να γλυκάνεις το παιδάκι μέσα σου, το Παράξενο Πιρούνι είναι εδώ για να καλύψει κάθε γευστική σου ανάγκη με κάτι νόστιμο και δυναμωτικό που θα προσφέρει καλά πράγματα στον οργανισμό σου χωρίς να σε παραπαχύνει. 😊
Το καλό με αυτά τα τρουφάκια - μπουκίτσες ενέργειας είναι πως περιέχουν μαύρη ζάχαρη (θερμίδες ίδιες με αυτές της λευκής ζάχαρης, αλλά τουλάχιστον είναι πιο υγιεινή), δεν έχουν βούτυρο ή άλλα λιπαρά, έχουν ως βάση τη βρώμη που είναι σίγουρα κάτι ωφέλιμο για παιδιά όλων των ηλικιών και το καλύτερο: Φτιάχνονται πανεύκολα και μπορούν να γίνουν σε νηστίσιμη και σε κανονική -μη νηστίσιμη- εκδοχή!

Θα χρειαστείς μια ποσότητα μαύρης ζάχαρης και μισή ποσότητα γάλακτος εβαπορέ. Δηλαδή μια κούπα ζάχαρη, μισή κούπα γάλα εβαπορέ. Εδώ το γάλα εβαπορέ (αδιάλυτο όπως είναι στο κουτί του) αντικαθιστά την κρέμα γάλακτος δίνοντας αρκετά λιγότερα λιπαρά. Αν θες να φτιάξεις τα τρουφάκια νηστίσιμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις γάλα καρύδας από κονσέρβα που είναι πιο πηχτό (όχι αυτό που είναι για ρόφημα).
Βάζεις μαύρη ζάχαρη και γάλα σε αντικολλητική κατσαρόλα ή φαρδύ τηγάνι και όταν το μίγμα βράσει, γίνει σκούρο καστανό και παχύρρευστο σαν καραμέλα βουτύρου αποσύρεις από τη φωτιά και βάζεις κανέλα, λίγο μοσχοκάρυδο, βανίλια αν έχεις και λίγο κακάο για τη σοκολατένια γεύση. Γρήγορα και ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα βάζεις βρώμη και λίγο τριμμένο καρύδι να γίνει μίγμα πιο σφιχτό σαν ζύμη από το οποίο πλάθεις μπαλάκια (θα έχει γίνει και πιο χλιαρό, προσοχή μη σε κάψει) και κυλάς κάθε μπαλάκι σε τριμμένο καρύδι το οποίο έχεις έτοιμο σε ένα μπολάκι.

Διατηρείς καλού - κακού τα τρουφάκια σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς στο ψυγείο. Η συνταγή αυτή που δεν έχει καν ποσότητες και γραμμάρια έγινε όπως ίσως κατάλαβες αυθόρμητα από το Παράξενο Πιρούνι στην προσπάθειά του να τελειώσει ένα μισογεμάτο πακέτο μαύρης ζάχαρης καθώς και ένα σακούλι με νιφάδες βρώμης. 

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Το Παράξενο Πιρούνι έκρινε τη συνταγή υγιεινή και από αυτές που αρέσουν στα παιδιά. Μπορείς να φτιάχνεις τα τρουφάκια μαζί με τα παιδιά κάθε φορά που αυτά σου ζητάνε γλυκό τα απογεύματα και εκτός από γάλα, πάνε τέλεια και με καφέ! 😉

You Might Also Like

0 σχόλια