Εύκολο ψωμί μπύρας, για μπύρα!

Οκτωβρίου 09, 2019

ψωμί με μπύρα, ψωμί μουστάρδας, εύκολο ψωμί, μπυροψωμί, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, the odd fork, odd fork

Το Παράξενο Πιρούνι συνεχίζει με τα ευκολάκια. Σήμερα σου έχει ένα πανεύκολο και πολύ γρήγορο ψωμί, το οποίο τρώγεται για σνακ/μεζεδάκι και συνοδεύεται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ από μπύρα! Η αγαπημένη σου ξανθιά lager (I.P.A. ακόμα καλύτερα) και μια φρεσκοψημένη, ζεστή φέτα από αυτό το επίσης ανοιχτόχρωμο, ξανθό φρατζολάκι θα γίνουν ένα υπέροχο ζευγάρι!
Δώσε τους λοιπόν την ευκαιρία να είναι μαζί! Το Παράξενο Πιρούνι δυσκολεύεται να σου πει ποια είναι η αγαπημένη του μπύρα, έχει πολλές αγαπημένες από πολλές, διαφορετικές κατηγορίες. Ωστόσο, όταν βρίσκεται στη βάση του που δεν είναι άλλη από την όμορφη Κέρκυρα, προτιμά την τοπική μπύρα και η ξανθιά Corfu Real Ale Special βρίσκεται σχεδόν πάντα στο τραπέζι του κάνοντας παρέα στα -παράξενα ή μη- εδέσματα που ετοιμάζει!

Για ένα μέτριο φρατζολάκι θα χρειαστείς:

- ένα πακέτο αλεύρι που φουσκώνει (500 γραμμάρια)
- 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαραθόσπορο (ή γλυκάνισο)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σπόρους από κύμινο
- 2 κουταλιές σούπας μουστάρδα (καυτερή ακόμα καλύτερα)
- ένα μέτριο καρότο ψιλοτριμμένο στον τρίφτη του τυριού
- ένα μπουκάλι (500 ml) μπύρα Corfu Real Ale Special ή όποια εσύ προτιμάς
- ένα φλιτζάνι τσαγιού τριμμένο τυρί (καπνιστό τυρί ακόμα καλύτερα)

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Λαδώνεις και αλευρώνεις μια μακρόστενη, ορθογώνια φόρμα. Αδειάζεις το αλεύρι σε μπολ και το ανακατεύεις με τη ζάχαρη, το αλάτι, τον κουρκουμά και τον μαραθόσπορο (ή γλυκάνισο αν δεν υπάρχει ο μαραθόσπορος) μαζί με τους σπόρους κύμινου κοπανισμένα σε γουδί.
Προσθέτεις τη μουστάρδα, το καρότο και τη μπύρα (όση χρειαστεί για να δημιουργηθεί ένας χυλός σαν αυτόν του κέικ). Ανακατεύεις και τέλος προσθέτεις το τυρί. Αδειάζεις το χυλό στη φόρμα και ψήνεις για 45 λεπτά - μια ώρα (ανάλογα τον φούρνο), μέχρι το ψωμί να φουσκώσει και να πάρει χρώμα.

Το ξεφορμάρεις και το κόβεις σε φέτες όταν γίνει χλιαρό. Στην απίθανη περίπτωση που μείνει, διατηρείται τέλεια κομμένο σε φέτες και στην κατάψυξη έτσι ώστε να το ζεσταίνεις κάθε φορά που θες να συνοδεύσεις τη μπύρα σου με κάτι της προκοπής, αντί για φυστίκια και τσιπς.
Δυστυχώς το πολυαγαπημένο του Παράξενου Πιρουνιού καλοκαίρι φαίνεται πως σιγά - σιγά μας αποχαιρετά... Άντε στην υγειά μας λοιπόν, κι ας μην έχουμε στον ήλιο μπύρα!

You Might Also Like

6 σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφερον ψωμακι, μου αρεσει πολύ η προσθηκη γλυκανισου και μουσταρδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ! Είναι ελαφρώς γλυκό μα και αλμυρό/πικάντικο ταυτόχρονα με τα υλικά που έχει. Θεωρώ πως αυτά ταιριάζουν με τη μπύρα. Καλοφάγωτο αν το δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  2. Επειδη αγαπαω Κερκυρα θα την προτιμουσα.δυσκολο εδω να την βρω .θα ψαξω.τα ψωμακι απαιχτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Λίτσα, σ' ευχαριστώ! Η μπύρα υπάρχει κι εκτός Κέρκυρας, σε σούπερ μάρκετ δύσκολο, σε κάποια κάβα όμως μπορεί να την πετύχεις.

      Διαγραφή
  3. Ωραίο που το βλέπω...και μπαίνω στην πρίζα για το πρωινό του Σαββατοκύριακου!
    Πολύ μου αρέσουν όλα τα μπαχαρικά που χρησιμοποίησες Έφη μου.
    Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναιιι μπυρο-πρωινό, τέλειο! Καλό και ήρεμο Σ/Κ Πηνελόπη μου, σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή