Πιλάφι με καστανό ρύζι και κάστανα

Οκτωβρίου 21, 2019

κάστανα κοκκινιστά, κάστανα με ρύζι, κάστανα τουρλού, κάστανα στιφάδο, κάστανα με μανιτάρια, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, the odd fork, odd fork

Το Παράξενο Πιρούνι βρέθηκε πρόσφατα στον Πλάτανο Κυνουρίας και στη γιορτή κάστανου, μια γιορτή καθιερωμένη στο συγκεκριμένο αλλά και σε άλλα ορεινά χωριά όπου, όπως εύκολα είναι αντιληπτό, τα κάστανα αφθονούν! Αφού έφαγε κάστανα βραστά κέρασμα από το δρόμο και από εδώ κάστανα μαγειρεμένα με χοιρινό, θεϊκή ρεβυθάδα με κάστανα, όπως και την πιο τέλεια σκορδαλιά με κάστανα, δεν παρέλειψε να προμηθευτεί και κάστανα για το σπίτι.
Τα κάστανα έβρασαν στη νεοαποκτηθείσα σούπερ χύτρα του Παράξενου Πιρουνιού και μάλιστα στον ατμό, πράγμα που ικανοποίησε δεόντως το Παράξενο Πιρούνι και αφού ικανοποιήθηκε και γευστικά δοκιμάζοντας πεντανόστιμα κάστανα ατμού, κράτησε κάποια από αυτά για να τα παντρέψει με κόκκινη σάλτσα και αποξηραμένα μανιτάρια δάσους και να φτιάξει ένα σούπερ γευστικό και αρωματικό πιλάφι με το νέο αγαπημένο του καστανό ρύζι που μεταξύ άλλων, ταιριάζει και με κάστανα! 😊

Το Παράξενο Πιρούνι άφησε ως συνήθως το ένστικτο και τον αυθορμητισμό του να το οδηγήσουν, φρόντισε ωστόσο πριν αρχίσει να μαγειρεύει να μουλιάσει για καμιά ώρα περίπου ένα κουτάκι με μίγμα από αποξηραμένα μανιτάρια δάσους μέσα σε ένα μπουκαλάκι μαυροδάφνη (350 ml). Στην κατσαρόλα του σε ελάχιστο ελαιόλαδο σώταρε ένα μικρό ψιλοκομμένο κρεμμμύδι και μια σκελίδα σκόρδο επίσης ψιλοκομμένη. Πρόσθεσε και ένα καροτάκι ψιλοκομμένο, έσβησε με τη μαυροδάφνη στην οποία μούλιαζαν τα μανιτάρια και αφού εξατμίστηκε, πρόσθεσε τα μανιτάρια, τα κάστανα που είχε βράσει καθαρισμένα και ένα μεγάλο ποτήρι νερό όπου μέσα του είχε διαλύσει ένα μίνι πελτεδάκι (τη μικρή συσκευασία των 70 γραμμαρίων).
Εκτός από αλάτι και πιπέρι, πρόσθεσε ένα φύλλο δάφνης, 2 καρφάκια γαρίφαλλο, λίγη γλυκιά πάπρικα, λίγο μπαχάρι, μοσχοκάρυδο και κανέλα (όλα σε σκόνη). Σκέπασε την κατσαρόλα του, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε το ωραίο αυτό μίγμα να σιγοβράσει για μισή ώρα με τρία τέταρτα περίπου μέχρι όλα τα υλικά να δέσουν και να μαλακώσουν. Ύστερα ξεσκέπασε την κατσαρόλα του, δυνάμωσε τη φωτιά και άφησε τα υγρά να εξατμιστούν και το μίγμα να δέσει και να "μελώσει". Θα μπορούσε να ονομάσει το φαγητό που έφτιαξε τουρλού με κάστανα ή κοκκινιστά - κρασάτα καστανομανιτάρια, τέλος πάντων, το Παράξενο Πιρούνι δεν αγχώνεται για τους τίτλους. 😊

Σημασία έχει πως το ωραίο, καστανό αναποφλοίωτο ρύζι που το Παράξενο Πιρούνι έχει κυριολεκτικά λατρέψει αυτόν τον καιρό και δε γυρίζει πίσω στο "κοινό" ρύζι, έγινε το τέλειο στρώμα για να "ξαπλώσει" πάνω του το υπέροχο, αρωματικό καστανομίγμα του και το όλο σύνολο αποτέλεσε ένα χορταστικότατο, Κυριακάτικο γεύμα. 


παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, the odd fork, odd fork

Ευτυχώς το Παράξενο Πιρούνι είχε στην καβάτζα του ένα ακόμα μπουκαλάκι Μαυροδάφνη γιατί τέτοια φαγητάρα, ε ξεροσφύρι δε λέει! 😏

You Might Also Like

6 σχόλια

  1. Πωπω φανταστικά είναι τα κάστανα για αυτή την εποχή γιαμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ ωραια προταση.ακολουθω ανεπιφυλακτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με τέτοια ζεστή ακόμη... δεν μου έχει περάσει από το μυαλό να αγοράσω καστανα, Σκοτεινουλα μου. Αλλα ποτέ δεν είναι αργά, καθώς μου άρεσε τούτη η συνταγή σου! Καλημέρες πολλές και καλο 3ήμερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Πηνελόπη μου, σ' ευχαριστώ! Ακολουθούν περισσότερες καστανοσυνταγές και για πιο ζεστές ημέρες! :)

      Διαγραφή