Πίτσα χωρίς γλουτένη με ζύμη από κεχρί
Νοεμβρίου 24, 2025Μια παροιμία από το χωριό του Παράξενου Πιρουνιού λέει πως όποιος βαριέται να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει. Όταν δε βαριέται να ζυμώσει αλλά δε θέλει να αγοράσει τυποποιημένο αλεύρι, τότε... μουλιάζει! Αν μουλιάσεις σπόρους όπως το κεχρί ή την κινόα για κάποια ώρα μέσα σε νερό το ήξερες πως μπορείς να τους μαγειρέψεις χωρίς να τους βράσεις? Ε λοιπόν το Παράξενο Πιρούνι από τότε που το έμαθε δε σταματά τους πειραματισμούς!
Από το Σάββατο το βράδυ το Παράξενο Πιρούνι είχε βάλει μισή κούπα σπόρους από κεχρί να μουλιάσουν σε ένα μπολ με νερό που τους κάλυπτε και άφηνε και περιθώριο ύψους 2 δαχτύλων περίπου. Την Κυριακή που ξύπνησε χαρούμενο και ξεκούραστο, αφού ήπιε αργά και βασανιστικά τον καφέ του κι αφού πρόλαβε να κάνει και μια ωρίτσα πρωινή προπόνηση, έφτιαξε πρώτα μια υπέροχη, γρήγορη και πικάντικη σάλτσα ντομάτας τσιγαρίζοντας ένα μέτριο κρεμμύδι τριμμένο καλά στο multi σε ένα κουταλάκι ελαιόλαδο, ύστερα σώταρε μαζί κι ένα μίνι ατομικό πελτεδάκι (70 γραμμάρια καθαρό βάρος) και προσθέτοντας λίγο νερό, αλάτι, ένα γεμάτο κουταλάκι πάπρικα γλυκιά, 2 γαρίφαλλα, 2 κόκκους κέδρου, ένα μικρό φύλλο δάφνης, λίγο μπαχάρι και μοσχοκάρυδο σε σκόνη και αρκετά φυλλαράκια βασιλικού από το γλαστράκι του, σιγόβρασε με σκεπασμένο το κατσαρολάκι του για 20 λεπτά περίπου, ύστερα άνοιξε το καπάκι, δυνάμωσε τη φωτιά κι άφησε τη σάλτσα να χάσει τα υγρά της και να γίνει σαν πηχτή μαρμελάδα.
Μέχρι να κρυώσει η σάλτσα, το Παράξενο Πιρούνι σούρωσε το μουλιασμένο κεχρί κρατώντας όμως λίγο από το νερό του, το μπλένταρε καλά - καλά να γίνει σαν χυλός κρέπας περίπου σε όψη και υφή και ξαναμπλένταρε με μια κουταλιά ταχίνι ολικής, αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα, σκόρδο σκόνη και ρίγανη και λίγο από το νερό που είχε αφήσει στην άκρη. Όταν το μίγμα είχε γίνει λείο και ομοιογενές κι έμοιαζε πάρα πολύ με χυλό από κέικ το Παράξενο Πιρούνι το άπλωσε επάνω σε χαρτί ψησίματος σε σχήμα κύκλου κι έψησε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για 10 με 15 λεπτά περίπου να γίνει σαν μαλακό μπισκότο και να πάρει ελαφρώς καστανόξανθο χρώμα.
Όταν κρύωσε λίγο η βάση της πίτσας του το Παράξενο Πιρούνι άπλωσε σε όλη την επιφάνεια τη σάλτσα ντομάτας και κάλυψε με μοτσαρέλα (την Dirollo φρέσκια μοτσαρέλα σε νερό με 8,5% λιπαρά, 125 γραμμάρια καθαρό βάρος) και έψησε πάλι στον αέρα στους 180 μέχρι να λιώσει το τυρί.
Τόσο ελαφριά και υγιεινή με λίγες θερμίδες και λιπαρά και ταυτόχρονα τόσο μερακλίδικη με πλούσια γεύση! Το κεχρί είναι ο ιδανικός superfood σπόρος για μια τέτοια συνταγή γιατί και εύγευστο είναι, και πιο νόστιμο από την κινόα χωρίς να πικρίζει καθόλου και πιο οικονομικό σε τιμή. Η προσεγμένη διατροφή δε χρειάζεται να είναι ξενέρωτη και άνοστη. Όλα τα μοντέλα της Victoria's Secret να ξέρεις, διαβάζουν Παράξενο Πιρούνι και εμπνέονται! 😊
0 σχόλια