Κοτόπουλο στο φούρνο
με αγκινάρες, μήλο και πορτοκάλι
Νοεμβρίου 20, 2024
"...Ήρθε η ώρα πια κι εγώ,ήρθε η ώρα πια κι εγώΝα χορέψω με λαχτάρα,αγκαλιά με μια αγκινάρα..."
Έτσι είναι. Κάποια παιδάκια μεγάλωσαν με τραγουδάκια που με τόσο χαριτωμένο τρόπο τα παρότρυναν να αγαπήσουν τα λαχανικά και την υγιεινή διατροφή, κάποια άλλα τώρα μεγαλώνουν με... τραπ. Κι αφού το Παράξενο Πιρούνι αγκάλιασε άπειρες αγκινάρες, τώρα που με τη σειρά του μεγάλωσε κι αυτό έφαγε φλασιά και ανεβάζει τη μια αγκιναροσυνταγή μετά την άλλη.
Μετά την ελαφριά τάρτα με αγκινάρες για ορεκτικό ή και για αλμυρό πρωινό (γιατί όχι?), το ριζότο με αγκινάρες και γαρίδες για πρώτο πιάτο, να και το κυρίως αγκιναρογεύμα!
Κοτόπουλο στο φούρνο για το Κυριακάτικο τραπέζι with a twist φυσικά, γιατί τι παράξενα πιρούνια είμαστε. Απλούστατα αντί για πατάτες, θα βάλεις αγκινάρες καλά ξεπαγωμένες και κομμένες κι αυτές κυδωνάτες μαζί με μερικά ακόμα πολύ προσιτά παραξενοπιρουνίσια υλικά, και ετοιμάσου για ένα από τα πιο αρωματικά ψητά κοτόπουλα ever!
Το Παράξενο Πιρούνι είχε ξεπαγώσει τις υπόλοιπες αγκινάρες στο σακούλι του (ένα κιλό ήταν η συσκευασία, το μισό κιλό το είχε χρησιμοποιήσει στο ριζότο, άρα εδώ έβαλε το υπόλοιπο μισό κιλό αγκινάρες) και 2 μικρά φιλέτα στήθος από κοτόπουλο.
Στο μεγάλο, ορθογώνιο γυάλινο πυρέξ του, τοποθέτησε τα κομμάτια του κοτόπουλου, τους "πάτους" αγκινάρας κομμένους σε τέταρτα, ένα μεγάλο πράσινο μήλο καλά πλυμένο αλλά όχι καθαρισμένο (χωρίς τα κουκούτσια φυσικά) κομμένο κι αυτό "κυδωνάτο" και 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες.
Πασπάλισε με αλάτι, πιπέρι, τριμμένο ξερό θυμάρι, λίγο κόλιανδρο ξερό κοπανισμένο στο γουδί, λίγο κουρκουμά σκόνη και ράντισε με λίγο ελαιόλαδο, πρόσθεσε μισή κούπα περίπου νερό και τον χυμό από ένα λεμόνι και ένα πορτοκάλι καλά πλυμένα κι αυτά.
Αφού έστυψε καλά λεμόνι και πορτοκάλι, το Παράξενο Πιρούνι έβαλε μικρά κομματάκια λεμονόφλουδας και πορτοκαλόφλουδας όπου υπήρχαν κενά στο ταψί για να δώσει έξτρα φρουτένιο άρωμα! Προσοχή όμως μην το παρακάνεις γιατί το άσπρο μέρος από τις πορτοκαλολεμονόκουπες κάνει το φαγητό να πικρίζει.
Και τέλος, το Παράξενο Πιρούνι έβαλε το ταψί στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς μέσα στον φούρνο και τον άφησε να κάνει τη δουλειά του. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ωστόσο, φρόντιζε να βγάζει το ταψί και να ανακατεύει τα υλικά για να ψηθούν καλά. Όταν θα έχει στεγνώσει, ψηθεί, πάρει χρώμα και μείνει σχεδόν χωρίς υγρά στο ταψί το κοτόπουλο με τα υπόλοιπα υλικά, το φαγητό είναι έτοιμο!
Το Παράξενο Πιρούνι το άφησε να γίνει χλιαρό και σέρβιρε στο πιάτο του, αφού φυσικά αφαίρεσε τα κομμάτια από τις πορτοκαλολεμονόκουπες. Υπέροχο, ελαφρύ και αρωματικό στο μάξιμουμ, καταναλώθηκε με όρεξη και επιβεβαίωσε την παραξενοπιρουνίσια ιδέα που ζητούσε απόδειξη, πως οι αγκινάρες δηλαδή δε γίνονται μόνο στην κατσαρόλα!
0 σχόλια