Τάρτα με αγκινάρες με ζύμη από στραγάλια
Νοεμβρίου 08, 2024Μια φορά κι έναν καιρό, για εντελώς μυστήριους κι ανεξιχνίαστους λόγους μέχρι και σήμερα, ένα πιάτο με αγκινάρες αλά πολίτα έμεινε μόνο και παρατημένο με αποτέλεσμα να κρυώσει και να μην πείσει κανέναν να το τιμήσει όπως του έπρεπε. Τότε, το Παράξενο Πιρούνι σαν άλλη καλή νεράιδα το άγγιξε με το μαγικό ραβδάκι του (ε, δηλαδή πιρουνάκι του) και το μεταμόρφωσε σε μια πεντανόστιμη και light τάρτα αγκινάρας! 😊
Το Παράξενο Πιρούνι που αυτή την εποχή προσπαθεί να κάνει μια διατροφή που θα το βοηθήσει να πετύχει αυτό το θερμιδικό έλλειμμα που λένε και οι φίλοι του οι fitness trainers αλλά και παράλληλα να αποφύγει τις επεξεργασμένες τροφές, έχει σταματήσει πλέον να αγοράζει αλεύρι. Προσπαθεί να φτιάχνει τα γλυκά ή αλμυρά μπισκότα του και τις πάσης φύσεως πίτες του από ζύμες (ή κάτι σαν ζύμες) χωρίς αλεύρι, συνήθως και χωρίς γλουτένη και αυτό ειναι και το challenge που θα το κάνει να φανεί αντάξιο της φήμης του (και φυσικά, πάντα φαίνεται 😊)
Σε αυτό το παραπάνω πλαίσιο, το Παράξενο Πιρούνι αγοράζει πολύ συχνά στραγάλια αφράτα, ανάλατα. Το έχει ξαναγράψει πως τα ταπεινά στραγάλια αποτελούν το πιο προσιτό, οικονομικό και φτωχό σε θερμίδες και λιπαρά σπόρο και superfood φουλ στην πρωτεΐνη (αφού τα σταγάλια είναι ρεβύθια στην ουσία!). Με ένα σακουλάκι τέτοια στραγάλια 200 γρ. καθαρού βάρους που δεν έκανε καν 1,5 € στο σούπερ μάρκετ, το Παράξενο Πιρούνι έφτιαξε τη ζύμη της τάρτας του.
Τα άλεσε σε δύο δόσεις στο multi κι αφού έτσι έφτιαξε το ρεβυθάλευρο του, το ανακάτεψε καλά σε ένα μπολ με λίγο πιπέρι, ρίγανη, σκόρδο σκόνη και κουρκουμά σκόνη και πρόσθεσε ένα ασπράδι αβγού σε θερμοκρασία δωματίου, 2 με 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και όσο νερό "σήκωσε" το μίγμα έτσι ώστε να γίνει σαν ζύμη μαλακή που θα πλάθεται χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Την άπλωσε σε στρογγυλό, πολύ ελαφρά λαδωμένο ταψάκι πιέζοντας με τα δάχτυλα του να καλύψει ομοιόμορφα τον πάτο αλλά και τα τοιχώματα του ταψιού και τρύπησε όλη την επιφάνεια με πιρούνι. Έψησε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για 10 - 15 λεπτά μόλις να πάρει πάρα πολύ ελαφρύ χρώμα και να σταθεροποιηθεί η βάση της τάρτας του και την άφησε στην άκρη να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσει τη γέμιση.
Για τη γέμιση το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε τον κρόκο του αβγού που είχε περισσέψει (αφού στη βάση της τάρτας έβαλε το ασπράδι), συν ένα ακόμα ολόκληρο αβγό. Μπλένταρε αβγά, 3 - 4 μαγειρεμένους "πάτους" αγκινάρας μαζί με λίγο από το ζουμί τους και μερικά κομματάκια πατάτας και καρότου, μισή κούπα περίπου γάλα light εβαπορέ αδιάλυτο και λίγο πιπέρι, κουρκουμά, σκόνη σκόρδου και μοσχοκάρυδο.
Αφού έγινε μια λεία και ομοιογενής αραιή κρέμα, το Παράξενο Πιρούνι την άδειασε πάνω από τη μισοψημένη βάση της τάρτας του και σκόρπισε σε όλη την επιφάνεια μικρά κυβάκια light μοτσαρέλας (την Dirollo σε νερό με 8,5% λιπαρά, 125 γρ. καθαρού βάρους), βυθίζοντας τα και λίγο να μπουν σχεδόν μέσα στην κρέμα.
Το Παράξενο Πιρούνι έψησε και πάλι την τάρτα του σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά περίπου, μέχρι να δει πως η επιφάνεια είχε πάρει αυτό το ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα που φαίνεται και στη φωτογραφία.
Αφού την άφησε να κρυώσει και να "δέσει" για μισή ώρα με τρία τέταρτα, το Παράξενο Πιρούνι την έκοψε σε κομμάτια και τη σέρβιρε. Καλύτερη τάρτα "ανακύκλωσης" από αυτή, δεν είχε φτιάξει!
Και η μεγαλύτερη ικανοποίηση δεν είναι η ωραία γεύση και το φαγητό αυτό καθαυτό. Είναι πως παρά την κούραση, τη στενοχώρια, τους δυσμενείς εξωτερικούς παράγοντες, κατάφερες να φτιάξεις κάτι όμορφο.
Να διατηρήσεις την πίστη στην ιδέα και να την κάνεις πράξη. Μια καλή πράξη.
0 σχόλια