Τυροπιτάκια με μπλε τυρί
(πικάντικα και λεμονάτα)
Αυγούστου 03, 2022
Καλοκαιρινά... τσιμπήματα a.k.a. μικρά μεζεδάκια ή finger food όπως τα λένε και στο χωριό του Παράξενου Πιρουνιού. Γενικότερα τα πάσης φύσεως αλμυρά κουλουράκια, κριτσινάκια, πίτες και πιτάκια έχουν σίγουρα τη θέση που τους αξίζει στην κουζίνα του ή ακόμα καλύτερα στην τσάντα του, συντροφιά στις ασταμάτητες καλοκαιρινές του περιπέτειες! 😊
Τα τυροπιτάκια αυτά δεν είναι για φλώρους! Έχουν έντονο χαρακτήρα, είναι αλλιώτικα και πικάντικα, σαν τη δημιουργό τους δηλαδή 😊😊😊
Υλικά για τη ζύμη:
- ένα ποτηράκι ηλιέλαιο ή άλλο ελαφρύ λάδι
- το ίδιο ποτηράκι σε γιαούρτι στραγγιστό
- 2/3 κουταλιού γλυκού αλάτι
- πιπέρι σε κόκκους, λίγο μαραθόσπορο, λίγο ξερό θυμάρι (όλα κοπανισμένα στο γουδί να γίνουν σκόνη)
- αλεύρι που φουσκώνει, όσο πάρει
Για τη γέμιση:
- μια μικρή συσκευασία μπλε τυρί
- λίγη φέτα (ένα κομμάτι σε μέγεθος σπιρτόκουτου)
- ξύσμα από ένα μικρό λεμόνι
- μια κουταλιά γιαούρτι
- ένα κουταλάκι μουστάρδα
- πιπέρι μαύρο και λίγο κόκκινο καυτερό αν θέλεις
- λίγο κρίταμο τουρσί ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Για τη ζύμη το Παράξενο Πιρούνι απλώς ζύμωσε όλα τα υλικά μαζί. Η ζύμη μπορεί να αραιώσει αν χρειαστεί με την προσθήκη λίγου λαδιού ακόμα, ή να σφίξει με λίγο παραπάνω αλεύρι. Με ένα ποτήρι για "οδηγό", το Παράξενο Πιρούνι έκοψε κυκλάκια ζύμης και έβαλε στο κέντρο τους τη γέμιση.
Τη γέμιση πάλι την έφτιαξε πανεύκολα ανακατεύοντας όλα τα υλικά. Το κρίταμο τουρσί ήταν ιδέα και προσθήκη της τελευταίας στιγμής μια και το Παράξενο Πιρούνι βλέποντάς το μόνο κι έρημο σε μια ακρούλα του ψυγείου, σκέφτηκε πως θα δένει άψογα με τα μπαχαρικά και το λεμόνι.
Ακούμπησε τα τυροπιτάκια σε σχάρα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και έψησε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
Τρώγονται ζεστά και ακόμα καλύτερα κρύα την επόμενη ημέρα συνοδεύοντας άψογα τσίπουρο παγωμένο!
0 σχόλια