Γιουβαρλάκια γαλοπούλας με σος καρότου

Αυγούστου 16, 2022

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το Παράξενο Πιρούνι δεν είχε χρησιμοποιήσει έως τώρα κιμά από κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Με την αγορά μιας μικρής ποσότητας λοιπόν από κιμά γαλοπούλας, δε θα μπορούσε να φτιάξει κάτι συμβατικό όπως π.χ. μπιφτέκια. Αν και τα γιουβαρλάκια είναι φαγητό πιο χουχουλιάρικο και χειμωνιάτικο, η ιδέα για ελαφριά γιουβαρλάκια γαλοπούλας όχι φυσικά με αβγολέμονο αλλά κάποια άλλη παραξενοπιρουνίσια σάλτσα, έλαμψε στο μυαλό του!

Μια κρεμώδης, απαλή και ελαφρώς γλυκίζουσα σος με βάση το καρότο θα ήταν ό,τι έπρεπε. Το Παράξενο Πιρούνι αν και συνηθίζει να είναι αρκετά πικάντικο εκτός από  παράξενο, αυτή τη φορά με μια διάθεση μαμαδίστικη έφτιαξε τα γιουβαρλάκια αρκετά ελαφριά, μπορεί να πει σίγουρα λοιπόν πως είναι ένα πιάτο για παιδιά!


Τι χρησιμοποίησε για δυο μερίδες:


- 200 περίπου γραμμάρια κιμά γαλοπούλας

- 3 κουταλιές σούπας ρύζι

- ένα ασπράδι αβγού

- λίγα φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα

- αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο

- 1/3 κούπας περίπου τριμμένη παρμεζάνα

- 2 μέτρια καρότα

- μισό λίτρο ελαφρύ γάλα

- 2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ


Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε ξεπαγώνοντας καλά τον κιμά του. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι έβρασε το ρύζι, το σούρωσε και το άφησε να κρυώσει. Σε μπολ ανακάτεψε τον κιμά μαζί με το ρύζι, το ασπράδι του αβγού, τον δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και πρόσθεσε μια κουταλιά σούπας από την τριμμένη παρμεζάνα. Ζύμωσε πολύ καλά και άφησε το μίγμα να "ξεκουραστεί" μέσα στο ψυγείο για μια ώρα περίπου.

Στη συνέχεια το Παράξενο Πιρούνι έπλυνε, καθάρισε και έτριψε στο multi τα καρότα. Πρόσθεσε στο multi και μια κούπα περίπου από το γάλα και ξαναχτύπησε να ενσωματωθεί όσο γινόταν το καρότο με το γάλα. Έβαλε το μίγμα αυτό σε κατσαρόλα και το άφησε να βράσει σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά. Στο διάστημα αυτό έβγαλε το μπολ με το μίγμα του κιμά από το ψυγείο και έπλασε σε μικρά μπαλάκια.


Το Παράξενο Πιρούνι τοποθέτησε με προσοχή τα γιουβαρλάκια μέσα στην κατσαρόλα με το μίγμα καρότου. Είναι πολύ σημαντικό να είναι κάπως φαρδιά η κατσαρόλα έτσι ώστε να είναι όλα σε μια στρώση χωρίς κάποιο να είναι πάνω από κάποιο άλλο. Έκλεισε με το καπάκι και άφησε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 15 - 20 λεπτά. Αν χρειαστεί, μπορείς να προσθέσεις λίγο ακόμα γάλα έτσι ώστε σχεδόν να τα σκεπάζει. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κάποιο σχετικά άγλυκο, φυτικό γάλα. Η αλήθεια είναι πως το Παράξενο Πιρούνι (όχι για vegan λόγους αλλά επειδή σιχαίνεται το γάλα) χρησιμοποίησε φυτικό γάλα αρακά με το οποίο έχει ψιλοπορωθεί τώρα τελευταία. 😊

Όταν λοιπόν τα γιουβαρλάκια είχαν μαγειρευτεί και μαλακώσει, το Παράξενο Πιρούνι διέλυσε το κορν φλάουρ σε λίγο ακόμα κρύο γάλα και το πρόσθεσε στην κατσαρόλα κουνώντας τη να βράσει λίγο ακόμα το φαγητό και κυρίως να πήξει ελαφρά η σάλτσα. Λίγο πριν κατεβάσει την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας, έβαλε τελευταία και την υπόλοιπη τριμμένη παρμεζάνα, να λιώσει και να δώσει ακόμα ωραιότερη γεύση στη σος καρότου και στο όλο πιάτο ασφαλώς.

Σερβίρεται ζεστό και τρώγεται αμέσως!

Τα παραξενοπιρουνίσια, μαμαδίστικα, καροτένια αυτά γιουβαρλάκια είναι αφιερωμένα στο παιδί που κρύβεις μέσα σου. Άστο να βγει, άστο να παίξει, άστο να ψάξει. Κι αν αντιμετωπίσεις τον κόσμο με την υγιή περιέργεια ενός μικρού παιδιού, ίσως φανεί καινούργιος και -που ξέρεις- καλύτερος.

You Might Also Like

0 σχόλια