Σταφυλόπιτα με θυμάρι και βασιλικό, νηστίσιμη χωρίς ζάχαρη και γλουτένη

Σεπτεμβρίου 03, 2025

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

New season, new goals που λένε και στο παραξενοπιρουνίσιο χωριό. Ο Σεπτέμβρης είναι κάτι σαν τη δεύτερη πρωτοχρονιά. Νέο πρόγραμμα, νέα σχολική χρονιά, νέοι στόχοι κι αποφάσεις, νέα αρχή σωστής/υγιεινής διατροφής, ανανέωση συνδρομής στο γυμναστήριο και πάει λέγοντας.
Ας ξεκινήσει λοιπόν και η νεά "σχολική χρονιά" στο διαδικτυακό σπίτι του Παράξενου Πιρουνιού υγιεινά και δημιουργικά, μαγειρεύοντας πρωτότυπα όπως πάντα, με απλά και εποχιακά υλικά ωστόσο. Φθινοπωρινά αρωματικά βότανα συνδυάζονται με καλοκαιρινά φρούτα σε μια πιτούλα έκπληξη, δυναμωτική και θρεπτική όσο δεν πάει και φυσικά ασυναγώνιστη σε γεύση.

Για ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι τάρτας χρειάστηκαν:

- 2 σακουλάκια αφράτα, ανάλατα στραγάλια (180 γρ. καθαρό βάρος το καθένα)
- μια κουταλιά σούπας λιναρόσπορο κοπανισμένο
- μια κουταλιά σούπας φιστικοβούτυρο 100% ή όποιο καρποβούτυρο προτιμά ο καθένας
- λίγο τριμμένο θυμάρι (αν έχεις πρόσβαση σε φρέσκο που είναι και η εποχή, καλύτερα!)
- μία με δύο κουταλιές σούπας μέλι
- μιάμιση κούπα περίπου ρώγες σταφυλιού σουλτανίνα, πλυμένες και κομμένες στη μέση
- μια χούφτα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού
- λίγο ηλιόσπορο καθαρισμένο, ανάλατο
- λίγα τρίμματα παξιμαδιού ή φρυγανιάς

Το Παράξενο Πιρούνι έφτιαξε το "αλεύρι" για την πιτούλα του αλέθοντας στο multi τα στραγάλια μέχρι να γίνουν ψιλή σκόνη. Άδειασε το "αλεύρι" αυτό σε μπολ και το ανακάτεψε με το νηστίσιμο "αβγό" λιναρόσπορου (βάζεις για 20 λεπτά μια κουταλιά σούπας λιναρόσπορο να μουλιάσει σε 3 κουταλιές σούπας νερό, μέχρι να γίνει κολλώδες και παχύρρευστο), το τριμμένο, φρέσκο θυμάρι, το μέλι και το φιστικοβούτυρο και προσθέτοντας όσο νερό χρειάστηκε έτσι ώστε να γίνει μια εύπλαστη ζύμη, ζύμωσε με τα χέρια του καλά και χώρισε το μίγμα στα δύο.

Στο ταψάκι του που είχε ντύσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος a.k.a. λαδόχαρτο, το Παράξενο Πιρούνι άπλωσε τη μισή "ζύμη" στραγαλιού σε πάτο και τοιχώματα πιέζοντας καλά με τα δάχτυλα του και πρόσθεσε τη γέμιση σταφυλιού, που την έφτιαξε πολύ απλά ανακατεύοντας τα κομμένα σταφύλια, τον ψιλοκομμένο βασιλικό, τον ηλιόσπορο (θα ταίριαζε καλύτερα κουκουνάρι με το σταφύλι, αλλά το Παράξενο Πιρούνι δε βρήκε στο s/m) και λίγο τρίμμα κρίθινου παξιμαδιού (για να τραβήξει τα υγρά) και σκέπασε με την υπόλοιπη μισή ζύμη, απλώνοντας την κι αυτή με τα δάχτυλα του και κλείνοντας καλά τις άκρες της πίτας.

Το Παράξενο Πιρούνι χάραξε την πίτα με ένα πριονωτό μαχαιράκι σε μικρά, μπακλαβαδωτά κομμάτια και ράντισε την επιφάνεια με λίγο νερό.
Στους 180 βαθμούς σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα, την έψησε για 30 - 40 λεπτά περίπου, να δει πως πήρε λίγο πιο σκούρο χρώμα.

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Το Παράξενο Πιρούνι άφησε την πίτα του να κρυώσει καλά και την έβγαλε από το ταψάκι, ξεκολλώντας και το χαρτί ψησίματος. Η πιτούλα την επόμενη ή ακόμα καλύτερα και την μεθεπόμενη ημέρα μαλακώνει και τα αρώματα του φρέσκου θυμαριού αλλά και του βασιλικού βγαίνουν στην επιφάνεια και "ακούγονται" καλύτερα.
Το στραγάλι μάλιστα τότε κάπως χάνει την ένταση που είχε όταν η πίτα ήταν φρεσκοψημένη και η γεύση του θυμίζει περισσότερο αλεύρι καλαμποκιού, οπότε αν κάποιος φοβάται πως ο όχι και τόσο δημοφιλής ξερός καρπός θα κυριαρχεί, αυτό δε συμβαίνει τελικά.

Η πίτα αυτή είναι στην ουσία η αποδομημένη, δημιουργική κι εκλεπτυσμένη εκδοχή του πασίγνωστου ζευγαριού σταφίδα - στραγάλι, έτσι όπως κανείς δε σκέφτηκε και δε δοκίμασε νωρίτερα. Αλλά το Παράξενο Πιρούνι είναι εδώ για σένα και έχει συνέχεια με ένα ακόμα γλυκό που... δεν είναι γλυκό 😊
Stay tuned και μέχρι τότε... παραξενοπιρουνίσια φιλιά! 👄

You Might Also Like

0 σχόλια