Κέικ αρμπαρόριζας με ελαιόλαδο και βανίλια

Ιουνίου 20, 2025

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι


Σε περίπτωση που δεν στο έχει πει ή δεν το έχεις φανταστεί, από τότε που η μαγειρική του φλέβα βγήκε, φούσκωσε, κόντεψε σχεδόν να σπάσει, το Παράξενο Πιρούνι κρατά αρχείο από οτιδήποτε φτιάχνει. Ή τουλάχιστον προσπαθεί. Και το καλύτερο, το μαγειρικά έστω ονειρεμένο για το Παράξενο Πιρούνι είναι να σηκωθεί το πρωί με την ησυχία του, να φτιάξει τελετουργικά τον καφέ του και να τον απολαύσει ακόμα περισσότερο στη σκέψη ότι δεν έχει τίποτα να κάνει και κανέναν να το αγχώνει. Τότε είναι που μεγαλουργεί!

Το κέικ αυτό λοιπόν είναι αποτέλεσμα τέτοιας κατάστασης στο χωριό του Παράξενου Πιρουνιού και σε φάση διακοπών, αρκετά παλιότερα. Προσπαθώντας να ανακυκλώσει και να χρησιμοποιήσει όλα όσα αγόρασε από το σούπερ μάρκετ πριν φύγει για τη μεγάλη πόλη, η ιδέα έλαμψε στο μυαλό του. Το βοήθησε λίγο και η γλάστρα με την ευωδιαστή αρμπαρόριζα της μαμάς που φυσικά στην Αθήνα δεν βρίσκει εύκολα. Και βλέποντας στον Η/Υ τη φωτογραφία που τόσο καλλιτεχνικά είχε βγάλει τότε, το Παράξενο Πιρούνι θα μοιραστεί σήμερα τη συνταγή για ένα από τα πιο αφράτα, ευωδιαστά αλλά και εύκολα κέικ που έχει φτιάξει! 

Βασική προϋπόθεση για την αρωματική επιτυχία είναι η φρέσκια αρμπαρόριζα και αναλυτικά, τα εξής απλά υλικά:


- 150 γραμμάρια ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

- μια καλά γεμάτη χούφτα φρέσκα φυλλαράκια αρμπαρόριζας

- 100 γραμμάρια ελαιόλαδο

- 4 ασπράδια αβγών

- 3 σωληνάρια βανίλια

- λίγες σταφίδες μαύρες καλά μουλιασμένες σε νερό και σουρωμένες

- ένα κοφτό κουταλάκι γλυκού σόδα

- 1/4 από κουταλάκι γλυκού αλάτι

- 100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

- λίγο ηλιόσπορο καλά τριμμένο στο multi


Η εκτέλεση πανεύκολη: Πλένεις και στεγνώνεις τα φυλλαράκια της αρμπαρόριζας. Τα βάζεις στο multi μαζί με τη ζάχαρη και τα αλέθεις να βγει ένας ωραίος πράσινος και ομοιογενής πολτός. Χτυπάς ελαιόλαδο με πολτό ζάχαρης - αρμπαρόριζας και βάζεις ασπράδια, σόδα, αλάτι, βανίλιες και σταφίδες. Προσθέτεις τέλος το αλεύρι και τον τριμμένο ηλιόσπορο και ανακατεύεις να σχηματιστεί ένας χυλός κέικ.

Τοποθετείς τον χυλό σε ταψί καλυμμένο με λαδόχαρτο και ψήνεις σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα στους 180 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά μέχρι το κέικ να φουσκώσει και να πάρει χρώμα.

Το αφήνεις να κρυώσει και μετά το κόβεις.

Μερικά tips: 

👉Τα 4 ασπράδια χρησιμοποιήθηκαν στη θέση των 2 ολόκληρων αβγών που κανονικά ήθελε η συνταγή. Όταν το Παράξενο Πιρούνι φτιάχνει κάτι που θέλει μόνο κρόκους αβγών (συνήθως παγωτό), φυλά τα ασπράδια σε βαζάκι στο ψυγείο και πότε φτιάχνει κέικ, πότε ελαφριά ομελέτα, κ.ο.κ.

👉 Η σόδα και πάλι αντικατέστησε το baking powder που κανονικά ήθελε η συνταγή (αντί για μισό κουταλάκι baking powder, το Παράξενο Πιρούνι έβαλε ένα κουταλάκι σόδα μια και το baking powder του είχε τελειώσει)

👉 Η προσθήκη σταφίδων και ηλιόσπορου έγινε και πάλι στα πλαίσια ανακύκλωσης γιατί το Παράξενο Πιρούνι δεν ήθελε να τα αφήσει πίσω του. Γενικά, το κέικ είναι το Νο 1 γλυκό ανακύκλωσης όπου μπορείς να "χώσεις" μέσα σχεδόν τα πάντα! 

👉Τέλος, το κόλπο με τα φυλλαράκια της αρμπαρόριζας και τη ζάχαρη που αλέθονται μαζί στο multi, "πιάνει" για όλα τα καλοκαιρινά, φυλλώδη αρωματικά φυτά! Οπότε με αυτή τη συνταγή ως βάση μπορείς να φτιάξεις κέικ βασιλικού, δυόσμου, φασκόμηλου, λεβάντας (και πάει λέγοντας) και να τρελάνεις κόσμο!

Και όπως λένε και στο παραξενοπιρουνίσιο χωριό: "Thank me later"!😊

You Might Also Like

0 σχόλια