­

Μπισκότα με καφέ και καρύδια
χωρίς αλεύρι και ζάχαρη

Φεβρουαρίου 24, 2025

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Πανεύκολα και γελοία γρήγορα στην ετοιμασία, αυτά τα μπισκότα είναι τραγανά στις άκρες τους και μαστιχωτά στο εσωτερικό τους. Θυμίζουν κάπως brownie χωρίς να έχουν ίχνος από σοκολάτα, ζάχαρη, αλεύρι ή βούτυρο και είναι σούπερ θρεπτικά, νόστιμα και υγιεινά! 
Φτιαγμένα με όσο γίνεται πιο φυσικά υλικά γιατί και στο σούπερ μάρκετ ακόμα, μπορείς να ψωνίζεις πιο "έξυπνα" διατροφικά.

Και το Παράξενο Πιρούνι θα σου εξηγήσει τι σημαίνει αυτό το "έξυπνα". Απλούστατα, αποφεύγεις τα τυποποιημένα και τα επεξεργασμένα και προτιμάς την τροφή στην όσο γίνεται πιο φυσική της μορφή. Αν είναι να αγοράσει ταχίνι ή φιστικοβούτυρο, το Παράξενο Πιρούνι διαβάζει καλά τις ετικέτες και προτιμά πάντα τα ολικής άλεσης και αυτά που είναι με 100% ξηρούς καρπούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης και άλλων συντηρητικών.
Από 'κει και πέρα, το Παράξενο Πιρούνι αγοράζει συσκευασμένα μόνο ξηρούς καρπούς, κάποια αποξηραμένα φρούτα και δημητριακά όπως κινόα, κεχρί ή φαγόπυρο, κάπου - κάπου αναποφλοίωτο ρύζι και σπανίως μακαρόνια/ζυμαρικά, όπως φυσικά και αλεύρι!

Χωρίς να σε κουράσει άλλο, το Παράξενο Πιρούνι θα σου πει πως μέσα σε 5 λεπτά προετοιμασίας και 5 - 7 λεπτά ψησίματος έφτιαξε 15 τέτοια μικρά υπέροχα μπισκότα για να αντιμετωπίζει τις λιγούρες για γλυκό "έξυπνα"!

Τα υλικά που χρειάστηκε: 

- ένα βαζάκι φιστικοβούτυρο 100%, 180 γραμμάρια καθαρό βάρος
- ένα μεσαίο αβγό
- 6 βασιλικούς χουρμάδες
- ένα εσπρεσάκι
- ένα κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίο καφέ
- λίγη κανέλα, μπαχάρι και μοσχοκάρυδο σκόνη
- μια χούφτα περίπου καρυδόψιχα χοντροσπασμένη με το χέρι

Το Παράξενο Πιρούνι ετοίμασε το εσπρεσάκι του και διέλυσε μέσα σε αυτό τον στιγμιαίο καφέ. Έπλυνε καλά τους χουρμάδες, αφαίρεσε το κουκούτσι στο εσωτερικό τους, τους έκοψε σε μικρά κομμάτια και τους έβαλε στον πολυκόφτη μαζί με τον καφέ και τα μπαχαρικά. Δούλεψε να πάρει έναν ομοιόμορφο πολτό.
Σε μπολ άδειασε το φιστικοβούτυρο από το βαζάκι και έριξε το αβγό σε θερμοκρασία δωματίου, όχι κρύο από το ψυγείο. Χτύπησε με σύρμα να ομογενοποιηθεί το μίγμα, πρόσθεσε και τον πολτό χουρμάδων - καφέ και τέλος την καρυδόψιχα, ανακατεύοντας πλέον με το χέρι να πάει παντού μέσα στη "ζύμη".
Το μίγμα αν και δεν περιέχει αλεύρι σφίγγει και μπορείς όντως να το πλάσεις με τα χέρια σε μικρά μπισκοτάκια!

Το Παράξενο Πιρούνι λοιπόν έπλασε 15 μικρά μπισκοτάκια τα οποία ακούμπησε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος που είχε απλώσει στη σχάρα του φούρνου του.
Σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς, το Παράξενο Πιρούνι έψησε τα μπισκότα του για 5 με 7 λεπτά περίπου, να δει πως στερεοποιήθηκαν, άλλαξαν χρώμα ελαφρώς και έκαναν μικρά σκασίματα στην επιφάνεια τους.

Χορταίνουν και ξεγελούν την όρεξη για γλυκό με τον καλύτερο τρόπο! Το Παράξενο Πιρούνι τα τσιμπά στο πρωινό του με τον καφέ του, για απογευματινό σνακ, μετά την προπόνηση του όταν βαριέται να φτιάξει βραδινό, γενικώς δε σταματά να τα τσιμπά κι αν τα φτιάξεις, κι εσύ το ίδιο θα κάνεις! 😊

You Might Also Like

0 σχόλια