Μάφινς με κρεμμύδι και μήλο

Οκτωβρίου 05, 2023

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni


Κρεμμυδοσυνταγών συνέχεια και μετά την υπέροχη νηστίσιμη κρεμμυδόπιτα, το κρεμμύδι ΚΑΙ σε γλυκό! Το κρεμμύδι που έχει καραμελώσει σε σιγανή φωτιά δένει άψογα μαζί με το μήλο και τις σταφίδες και τα μάφινς αυτά που θυμίζουν μηλοπιτάκια αλλά με το παραξενοπιρουνίσιο κατιτίς τους, είναι φθινοπωρινά όσο δεν πάει!


Υλικά για 12 περίπου μέτρια μάφινς: 


- ένα μέτριο προς μικρό κρεμμύδι

- λίγο ξερό θυμάρι

- 3/4 κούπας λάδι

- μια κούπα μαύρη ζάχαρη

- 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού

- 1/3 κούπας κονιάκ

- ξύσμα μισού πορτοκαλιού ή λεμονιού

- κανέλα, γαρίφαλλο σκόνη

- 1/3 κούπας σταφίδες μαύρες μουλιασμένες σε νερό ή κονιάκ και σουρωμένες

- ένα μικρό ξινόμηλο ή μισό αν είναι μεγάλο (καθαρισμένο & ψιλοκομμένο)

- αλεύρι που φουσκώνει, όσο πάρει 


Η πρώτη δουλειά που είχε να κάνει το Παράξενο Πιρούνι, ήταν να καραμελώσει το κρεμμύδι. Το καθάρισε και το έκοψε σε λεπτές ροδέλες κι έπειτα σε μακριά λεπτά κομμάτια. Σε κατσαρολάκι το οποίο άλειψε με ελάχιστο ελαιόλαδο, σώταρε το κρεμμύδι αργά και βασανιστικά. Δηλαδή πολύ χαμηλή θερμοκρασία, κλειστό καπάκι και (ανάλογα με την κουζίνα) 40 με 45 λεπτά μαγείρεμα. Με ξύλινη κουτάλα ανακάτευε κατά διαστήματα. Στα μισά του μαγειρέματος πρόσθεσε μια τσιμπιά θυμάρι ξερό και στο τέλος ένα κουταλάκι μαύρη ζάχαρη. Και όταν ήταν έτοιμο, το Παράξενο Πιρούνι άφησε το καραμελωμένο -πλέον- κρεμμύδι στην άκρη.

Ύστερα σε ένα μπολ ανακάτεψε το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το ξύσμα και τα μπαχαρικά. Δε χρειάστηκε μίξερ, ούτε καν σύρμα. Με ένα απλό πιρούνι η δουλειά έγινε μια χαρά (δεν είναι καν ανάγκη να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη). Πρόσθεσε σιγά - σιγά το αλεύρι μέχρι να δει πως είχε σχηματιστεί ένας χυλός σαν αυτόν του κέικ και τέλος έβαλε τις σταφίδες, το μήλο και -last but not least- το καραμελωμένο κρεμμύδι! 

Το Παράξενο Πιρούνι γέμισε θήκες για μάφινς κατά τα 2/3 με το μίγμα και έψησε κλασικά σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς. Ήταν έτοιμα όταν πήραν ελαφρύ χρώμα, φούσκωσαν και όταν μια οδοντογλυφίδα που βυθίστηκε μέσα τους βγήκε καθαρή (και πάλι κλασικό κόλπο). Τρώγονται χλιαρά μα και κρύα!


Αν λοιπόν δεν έχεις στο πρόγραμμα να κάνεις σύντομα στιφάδο, σούπα ή κάποιο κοκκινιστό - λαδερό φαγητό...

Αν δίνεις συχνά φιλιά σε κόσμο κι έτσι δε θες να βάλεις κρεμμύδι στη σαλάτα ή το σάντουιτς σου...

Τότε το μοναχικό κρεμμύδι που έμεινε ορφανό και παραπονεμένο στην κουζίνα σου και σκοπεύει να σε κάνει να κλάψεις γι' αυτό, μπορεί να βρει την πιο γλυκιά και μοσχοβολιστή παρέα σε αυτά τα μάφινς!

You Might Also Like

0 σχόλια