Τάρτα με σύκα χωρίς γλουτένη και ζάχαρη

Σεπτεμβρίου 17, 2023

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Ρε Παράξενο Πιρούνι, μας έχεις πρήξει το συκο-τι! Ναι αλλά τι να κάνει το καημένο που οι ιδέες για συκοσυνταγές του έρχονται η μία μετά την άλλη? Κι αν δεν τα πει στο blog του και σε σένα που διαβάζεις, σε ποιον θα τα πει?

Εύκολη και γρήγορη τάρτα με λίγο μέλι αντί για ζάχαρη, μια κρέμα γιαουρτιού που θυμίζει τρομερά τυρί κρέμα χωρίς να έχει τα λιπαρά του και... κρατήσου: Η gluten-free βάση της τάρτας έχει ως βασικό συστατικό το ρεβυθάλευρο που θα το φτιάξεις πανεύκολα αλέθοντας στο multi ένα σακουλάκι με αφράτα, ανάλατα στραγάλια!


Για 6 - 8 μερίδες το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε:


- ένα σακουλάκι αφράτα, ανάλατα στραγάλια (180 - 200 γραμμάρια)

- μισή κούπα περίπου μέλι

- 2 γιαούρτια στραγγιστά 2% λιπαρά

- ένα φακελάκι άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια (όχι στιγμής)

- 4 μαλακά, ώριμα σύκα

- κανέλα

Το Παράξενο Πιρούνι έκανε τα στραγάλια σκόνη στο multi και σε μπολ έβαλε τα αλεσμένα στραγάλια μαζί με αρκετή κανέλα και όσο μέλι χρειάστηκε έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σφιχτό μίγμα σαν ζύμη. Σε μικρό, ορθογώνιο πυρεξάκι το οποίο είχε αλείψει με λίγο φυστικοβούτυρο έβαλε αυτή τη "ζύμη" και πιέζοντας καλά με τα δάχτυλα του την έστρωσε ωραία και ομοιόμορφα, φροντίζοντας να καλύψει τον πάτο του πυρέξ αλλά και τα πλαϊνά.

Έψησε τη βάση στους 180 βαθμούς σε φούρνο με αέρα για 10 - 15 λεπτά περίπου, ίσα - ίσα για να στεγνώσει και να πάρει ελαφρύ, καστανόξανθο χρώμα. Άφησε στην άκρη το πυρεξάκι να κρυώσει.

Για την κρέμα, το Παράξενο Πιρούνι δεν είχε παρά να αδειάσει σε μπολ τα 2 γιαούρτια και να τα ανακατέψει με κανέλα, το άνθος αραβοσίτου και λίγο μέλι (όποιος θέλει μπορεί να βάλει σιρόπι αγαύης αντί για μέλι, ή όποιο άλλο γλυκαντικό προτιμά). Άπλωσε την κρέμα γιαουρτιού πάνω από τη μισοψημένη βάση, έκοψε τα σύκα σε τέταρτα και τα αράδιασε ωραία πάνω από την κρέμα, πασπαλίζοντας με κανέλα.

Έψησε ξανά σε φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να δει πως τα σύκα είχαν βγάλει το σιρόπι τους πάνω από την κρέμα και αυτή είχε στερεοποιηθεί και γίνει σαν την κρέμα ενός ψητού τσιζκέικ.

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το Παράξενο Πιρούνι άφησε την τάρτα του να κρυώσει τελείως για να την κόψει σε κομμάτια, να τα διατηρήσει σε τάπερ και στο ψυγείο και να τσιμπάει εύκολα όποτε θέλει!

Τώρα που τα σύκα είναι ακόμα στην εποχή τους, πάρε τα υπόλοιπα απλά και οικονομικά υλικά από το σούπερ μάρκετ και φτιάξε κι εσύ αυτό το υγιεινό και πεντανόστιμο συκο-γλυκό. Και θα το θυμηθείς το Παράξενο Πιρούνι 😉

You Might Also Like

0 σχόλια